ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Μόλυνση στο τρίτο 3μηνο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Μόλυνση στο τρίτο 3μηνο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Η λοίμωξη Covid μπορεί να θέσει τις έγκυες γυναίκες σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά μόνο εάν βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο κύησης, αναφέρουν Ισραηλινοί ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά, καθώς η μόλυνση από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με κανένα είδος απώλειας της», δήλωσε η Δρ Ταλ Παταλόν, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Kahn-Sagol-Maccabi στο Τελ Αβίβ. Η ομάδα της εξέτασε 5.400 έγκυες γυναίκες από το 2020 έως το 2021. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε ότι από τις γυναίκες που προσβλήθηκαν από τον COVID κατά την διάρκεια της  κύησης, το 17,4% μολύνθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το 34,2% στο δεύτερο τρίμηνο και το 48,4% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ενώ οι γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, όσες αρρώστησαν στο τρίτο τρίμηνο είχαν 2,76 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό. Εάν μια γυναίκα είχε μολυνθεί μετά από 34 εβδομάδες, είχε πάνω από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό από τις γυναίκες που δεν πέρασαν COVID.

Οι έγκυες που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν το νερό τους πριν ξεκινήσει ο τοκετός. Παρά τις έντονες αντιθέσεις όσον αφορά την έναρξη του τοκετού, η πιθανότητα καισαρικής τομής και απώλειας του μωρού ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες -και σε εκείνες που είχαν κορωνοϊό και σε εκείνες που δεν νόσησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι προτρέπουν τα ζευγάρια να αποστασιοποιούνται περισσότερο και να χρησιμοποιούν μάσκες με συνέπεια μετά την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης Covid. Η Patalon πρόσθεσε μια προειδοποιητική σημείωση: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τις παραλλαγές του COVID πριν από την έλευση της Δέλτα και δεν αναφέρεται στην κυρίαρχη παραλλαγή σήμερα, που είναι η Omicron». «Συνεχίζουμε να διεξάγουμε έρευνα για να παρέχουμε δεδομένα και γνώσεις στο κοινό και στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», κατέληξε η καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για τις μητέρες των ΗΠΑ ανέβηκαν υψηλότερα τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

Ο κίνδυνος Covid δεν εξαρτάται από το τρίμηνο κύησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορείτε να πίνετε κρασί κάθε μέρα;

Κρασί: Η απόφαση να πίνουμε κρασί κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση προσωπικές εκτιμήσεις υγείας, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με το φαγητό, να κάνετε συνειδητές επιλογές και να πείτε όχι στις περιττές θερμίδες.

Τι μπορείτε να φάτε μετά από μία επέμβαση;

Επέμβαση: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.