Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία συνδέουν τη νεογνική ανοσία με τα μητρικά αντισώματα έναντι του Κορωνοϊού

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία συνδέουν τη νεογνική ανοσία με τα μητρικά αντισώματα έναντι του Κορωνοϊού

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αντισώματα κατά του Κορωνοϊού μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογνό διαμέσου του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αντισώματα κατά του Κορωνοϊού μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογνό διαμέσου του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανόηση αυτής της δυναμικής της ανοσιακής απόκρισης της εγκύου έναντι του κορωνοϊού και της διαπλακουντιακής μεταφοράς των αντισωμάτων στο νεογνό μπορούν να βελτιώσουν τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Ως προκύπτει από τα στοιχεία, 1714 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά μεταξύ 9 Απριλίου και 8 Αυγούστου 2020. Διαθέσιμα στη μελέτη ήταν 1471 ζεύγη ορών από τη μητέρα και τον πλακούντα προκειμένου να γίνουν μετρήσεις του τίτλου των αντισωμάτων. Η μέση ηλικία των 1714 γυναικών ήταν τα 32 έτη. Επί του συνολικού ποσοστού των εξεταζόμενων περιπτώσεων, 26,3% ανήκαν στη μαύρη/μη-ισπανική φυλή, 51,3% ήταν μέλη της λευκής/μη-ισπανικής φυλής, 11,8% ανήκαν στην ισπανική φυλή και 7.3% στην ασιατική φυλή, ενώ περίπου 3% των γυναικών ανήκαν σε άλλη φυλή.

Από τις μετρήσεις που έγιναν στους διαθέσιμους ορούς διαπιστώθηκε ότι: IgG αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο πλακουντιακό αίμα στα 72 από τα 83 νεογέννητα (87%), ενώ IgG ή/και IgM αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε 83 από τις 1471 γυναίκες (6%) τη στιγμή του τοκετού. Επιπλέον, διαπλακουντιακή μετάδοση ανιχνεύτηκε τόσο σε ασυμπτωματικές γυναίκες που είχαν στο παρελθόν εκτεθεί στον κορωνοϊό, όσο και σε εκείνες με ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη που οφείλετο στον κορωνοϊό. Το ποσοστό της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο ήταν ανάλογο του χρόνου που μεσολάβησε από την έναρξη της λοίμωξης ως τον τοκετό. Τα αποτελέσματα της μελέτης, συμπερασματικά, συνηγορούν υπερ του εμβολιασμού των εγκύων έναντι του κορωνοϊού. Τακτική που έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αθανάσιος Παναγιώτου στο healthweb.gr: Ο νόμος δεν δίνει λευκή επιταγή στον Υπουργό για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αλλαγή στάσης του ΠΟΥ για την προστασία των εγκύων από τη νόσο covid-19

Μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις της μητρικής φλεγμονής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.