Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία συνδέουν τη νεογνική ανοσία με τα μητρικά αντισώματα έναντι του Κορωνοϊού

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία συνδέουν τη νεογνική ανοσία με τα μητρικά αντισώματα έναντι του Κορωνοϊού

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη: Όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αντισώματα κατά του Κορωνοϊού μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογνό διαμέσου του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αντισώματα κατά του Κορωνοϊού μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογνό διαμέσου του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανόηση αυτής της δυναμικής της ανοσιακής απόκρισης της εγκύου έναντι του κορωνοϊού και της διαπλακουντιακής μεταφοράς των αντισωμάτων στο νεογνό μπορούν να βελτιώσουν τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Ως προκύπτει από τα στοιχεία, 1714 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά μεταξύ 9 Απριλίου και 8 Αυγούστου 2020. Διαθέσιμα στη μελέτη ήταν 1471 ζεύγη ορών από τη μητέρα και τον πλακούντα προκειμένου να γίνουν μετρήσεις του τίτλου των αντισωμάτων. Η μέση ηλικία των 1714 γυναικών ήταν τα 32 έτη. Επί του συνολικού ποσοστού των εξεταζόμενων περιπτώσεων, 26,3% ανήκαν στη μαύρη/μη-ισπανική φυλή, 51,3% ήταν μέλη της λευκής/μη-ισπανικής φυλής, 11,8% ανήκαν στην ισπανική φυλή και 7.3% στην ασιατική φυλή, ενώ περίπου 3% των γυναικών ανήκαν σε άλλη φυλή.

Από τις μετρήσεις που έγιναν στους διαθέσιμους ορούς διαπιστώθηκε ότι: IgG αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο πλακουντιακό αίμα στα 72 από τα 83 νεογέννητα (87%), ενώ IgG ή/και IgM αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε 83 από τις 1471 γυναίκες (6%) τη στιγμή του τοκετού. Επιπλέον, διαπλακουντιακή μετάδοση ανιχνεύτηκε τόσο σε ασυμπτωματικές γυναίκες που είχαν στο παρελθόν εκτεθεί στον κορωνοϊό, όσο και σε εκείνες με ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη που οφείλετο στον κορωνοϊό. Το ποσοστό της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο ήταν ανάλογο του χρόνου που μεσολάβησε από την έναρξη της λοίμωξης ως τον τοκετό. Τα αποτελέσματα της μελέτης, συμπερασματικά, συνηγορούν υπερ του εμβολιασμού των εγκύων έναντι του κορωνοϊού. Τακτική που έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αθανάσιος Παναγιώτου στο healthweb.gr: Ο νόμος δεν δίνει λευκή επιταγή στον Υπουργό για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αλλαγή στάσης του ΠΟΥ για την προστασία των εγκύων από τη νόσο covid-19

Μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις της μητρικής φλεγμονής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή.