ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Children εξέτασε νεογνά, που γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού (SARS-CoV-2) και εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU). Συμπερασματικά, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη σπανιότητα της κάθετης μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο νεογνό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας υφίσταται αρκετές δυναμικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη συχνά κάνει τη γυναίκα να είναι πιο ευάλωτη σε διάφορα παθογόνα όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανοσοκατασταλμένης κατάστασης των μητέρων, η οποία, ως αποτέλεσμα, αυξάνει τον κίνδυνο τα νεογνά να προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο βρέφος είναι ασυνήθιστη. Ωστόσο, πολλά στοιχεία έχουν δείξει ότι ο COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με κακή έκβαση, όπως εμβρυϊκός θάνατος, προεκλαμψία και πρόωρος τοκετός, καθώς και με προβλήματα μετά τον τοκετό.

Η παροχή της καλύτερης επιλόχειας και μεταγεννητικής φροντίδας απαιτεί κατανόηση της κλινικής σημασίας, των προβλημάτων και των επιδημιολογικών πτυχών της λοίμωξης SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την εγκυμοσύνη και τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα μητέρων θετικών στον SARS-CoV-2 που εισήχθησαν σε κέντρο μητρικής φροντίδας νεογνών επιπέδου IV στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στο Ελ Πάσο του Τέξας. Η τρέχουσα μελέτη συμπεριέλαβε όλες τις έγκυες γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, καθώς και όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν από έγκυες γυναίκες με κορωνοϊό. Επιπλέον, τα νεογνά που εισήχθησαν στη ΜΕΘ συγκρίθηκαν με εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να μείνουν με τις μητέρες τους μετά τη γέννηση.

Ευρήματα μελέτης

  • Συνολικά, 88 νεογνά γεννήθηκαν από 88 μητέρες θετικές στον SARS-CoV-2, 15 εκ των οποίων εισήχθησαν στη ΜΕΘ. Οι μητέρες νεογνών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ήταν πιο πιθανό να είχαν προγεννητική φροντίδα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και χρειάζονταν εκτεταμένη ανάνηψη κατά τον τοκετό.
  • Δεν βρέθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στις ηλικίες κύησης των νεογνών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ κι εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων νεογνών σε σχέση με το σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, τη βαθμολογία Apgar, το φύλο ή τον τρόπο τοκετού.
  • Ο πλήρης έλεγχος αίματος (CBC) δεν αποκάλυψε διαφορά στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC), στα ποσοστά ουδετερόφιλων, στα επίπεδα αιμοπεταλίων, ή στα ποσοστά αιματοκρίτη μεταξύ των νεογνών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ και εκείνων που δεν εισήχθησαν.
  • Τα βρέφη και στις δύο ομάδες είχαν συγκρίσιμα ποσοστά θηλασμού μετά το εξιτήριο, ανεξάρτητα από τη διάμεση διάρκεια νοσηλείας.
  • Επιπλέον, τα ποσοστά επανεισδοχής στο νοσοκομείο μέσα στον πρώτο μήνα μετά το εξιτήριο δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Children*

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πού οφείλεται η ανοσολογική διαφυγή της μετάλλαξης Δέλτα;

Ο κίνδυνος Covid δεν εξαρτάται από το τρίμηνο κύησης

Κορωνοϊός-Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα, αλλά η νόσηση μπορεί

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.