Επιστημονικά Νέα

SARS-CoV-2 Εγκυμοσύνη: Η έκθεση στον ιό βρεφών στη μήτρα συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές σε 1 έτος

SARS-CoV-2 Εγκυμοσύνη: Η έκθεση στον ιό βρεφών στη μήτρα συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές σε 1 έτος

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

SARS-CoV-2 Εγκυμοσύνη: Τα βρέφη που εκτίθενται στον SARS-CoV-2 στη μήτρα (in utero) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αλλά αν είναι η έκθεση στην πανδημία ή η μητρική έκθεση στον ίδιο τον ιό που μπορεί να βλάψει την πρώιμη παιδική νευροανάπτυξη είναι ασαφές, προειδοποιούν οι ερευνητές, με τον Roy Perlis, MD, MSc, επικεφαλής με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης της Βοστώνης.

«Σε αυτήν την ανάλυση 222 απογόνων μητέρων που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, σε σύγκριση με τους απογόνους 7550 μητέρων στην ομάδα ελέγχου (μη μολυσμένες) που γεννήθηκαν κατά την ίδια περίοδο, παρατηρήσαμε ότι οι νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις είναι σημαντικά πιο συχνές μεταξύ των εκτεθειμένων απογόνων , ιδιαίτερα όσων εκτίθενται σε μητρική λοίμωξη του τρίτου τριμήνου», γράφουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Ιουνίου στο JAMA Network Open.

Διαταραχές λόγου και ομιλίας

Η μελέτη περιελάμβανε 7772 γεννήσεις ως επί το πλείστον μεμονωμένα σε έξι νοσοκομεία στη Μασαχουσέτη μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων 222 (2,9%) γεννήσεων από μητέρες με λοίμωξη SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν με τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, 14 από τα 222 παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες μολυσμένες με SARS-CoV-2 (6,3%) διαγνώστηκαν με νευροαναπτυξιακή διαταραχή τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έναντι 227 από 7550 μη εκτεθειμένους απογόνους (3%).

Σε μοντέλα προσαρμοσμένα για πρόωρο τοκετό, καθώς και για τη φυλή, την εθνικότητα, την ασφαλιστική κατάσταση, το φύλο του παιδιού και την ηλικία της μητέρας, οι απόγονοι που εκτέθηκαν στην COVID ήταν σημαντικά πιο πιθανό να λάβουν νευροαναπτυξιακή διάγνωση τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Το μέγεθος της συσχέτισης με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ήταν μεγαλύτερο με τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τρίτου τριμήνου. Η πλειονότητα αυτών των διαγνώσεων αντανακλούσε αναπτυξιακές διαταραχές της κινητικής λειτουργίας ή της ομιλίας και της γλώσσας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα μιας συσχέτισης μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στον SARS-CoV-2 και των νευροαναπτυξιακών διαγνώσεων στους 12 μήνες είναι σύμφωνο με ένα «μεγάλο σώμα βιβλιογραφίας» που συνδέει τη μητρική ιογενή λοίμωξη και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των απογόνων αργότερα στη ζωή.

Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχει οριστική σύνδεση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στον SARS-CoV-2 και της δυσμενούς νευροανάπτυξης στους απογόνους, εν μέρει επειδή τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που μολύνθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν έχουν φτάσει στα δεύτερα γενέθλια — μια περίοδο κατά την οποία συνήθως διαγιγνώσκονται διαταραχές νευροανάπτυξης όπως ο αυτισμός.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μεροληψίας που προκύπτει από τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους απογόνους μολυσμένων μητέρων που ήταν άρρωστες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτοί οι γονείς μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να αναζητήσουν αξιολόγηση και οι κλινικοί γιατροί μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να διαγνώσουν ή να παραπέμψουν για αξιολόγηση, σημειώνουν οι ερευνητές.

 Ωστόσο, όπως αναφέρεται από το Medscape Medical News, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν αυτά της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) 2022.

Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης συσχέτιση μεταξύ της μητρικής λοίμωξης SARS-CoV-2 και της μειωμένης νευροανάπτυξης σε βρέφη 6 εβδομάδων.

Υπόθεση-Δημιουργία

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο, ο Torri D. Metz, MD, MS, με το University of Utah Health, Salt Lake City, λέει ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα του Perlis και των συνεργατών του είναι ” σημαντικά κρίσιμα, ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν”.

«Ουσιαστικά, όλα όσα γνωρίζουμε τώρα για τις επιπτώσεις της ενδομήτριας έκθεσης στη μητρική λοίμωξη SARS-CoV-2 προέρχονται από παιδιά που εκτέθηκαν στις πρώιμες και άλφα παραλλαγές του SARS-CoV-2, καθώς αυτά είναι τα μόνα παιδιά που είναι τώρα σε ηλικία αρκετή για να υποβληθούν σε αυστηρές νευροαναπτυξιακές αξιολογήσεις», επισημαίνει ο Metz.

Τελικά, ο Metz λέει ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πανδημία και η ενδομήτρια έκθεση στη μητρική λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα σε μικρά παιδιά. Ωστόσο, ως αναδρομική, η μελέτη μπορεί να καταδείξει μόνο συσχετισμούς, όχι αιτιότητα.

“Αυτό το είδος εργασίας προορίζεται να δημιουργήσει υποθέσεις και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί καθώς αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα δημιουργούν πολυάριθμα πρόσθετα ερευνητικά ερωτήματα προς διερεύνηση”, γράφει ο Metz.

Μεταξύ αυτών: Υπάρχουν γενετικές προδιαθέσεις για δυσμενή έκβαση;

Θα παρατηρήσουμε διαφορικές επιδράσεις από την παραλλαγή SARS-CoV-2, τη σοβαρότητα της μόλυνσης και το τρίμηνο της μόλυνσης;

Είναι ο ίδιος ο ιός ή όλες οι κοινωνικές αλλαγές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο βιώθηκαν αυτές οι αλλαγές μεταξύ αυτών με και χωρίς SARS-CoV-2; «Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να βοηθήσουμε στον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στα μικρά παιδιά», σημειώνει ο Μετς.

«Οι προοπτικές μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων, την αποκάλυψη ορισμένων αποχρώσεων και τον εντοπισμό αυτών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αφιερώσουν κατάλληλα πόρους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων καθώς παρακολουθούμε τη ζωή αυτής της γενιάς παιδιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 », προσθέτει η ίδια.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Ο Perlis είναι συνεργάτης εκδότης για το JAMA Network Open, αλλά δεν συμμετείχε στη συντακτική αναθεώρηση ή την απόφαση για αυτό το χειρόγραφο.

Ο Metz ανέφερε ότι έλαβε προσωπικές αμοιβές και επιχορηγήσεις από τη Pfizer και επιχορηγήσεις από την GestVision.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνος νευροαναπτυξιακών προβλημάτων για βρέφη εγκύων με COVID

Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για τις μητέρες των ΗΠΑ ανέβηκαν υψηλότερα τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

18% αυξήθηκε η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ το 2020

Ο κίνδυνος Covid δεν εξαρτάται από το τρίμηνο κύησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.