ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: 2πλάσιος ο κίνδυνος για τα βρέφη εγκύων που είχαν COVID

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: 2πλάσιος ο κίνδυνος για τα βρέφη εγκύων που είχαν COVID

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Τα μωρά των εγκύων που είχαν COVID-19 μπορεί να έχουν αναπτυξιακές δυσκολίες κατά τον πρώτο χρόνο τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν πρόωρους τοκετούς και βρέφη με αναπτυξιακά προβλήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη μελέτη. «Τα είδη των διαγνώσεων που βλέπουμε είναι καθυστερήσεις στα ορόσημα της κίνησης και της ομιλίας, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Roy Perlis, διευθυντής του Κέντρου Ποσοτικής Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Ο Perlis τόνισε ότι οι ανωμαλίες ήταν σπάνιες και τα περισσότερα βρέφη ήταν αναπτυξιακά φυσιολογικά.

“Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών εγκύων που μολύνθηκαν με COVID-19, ακόμη και αν γεννήθηκαν πρόωρα, δεν είχαν αυτές τις νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις. Επίσης, δεν είχαν άλλες ανωμαλίες”, σημείωσε ο Perlis. “Είναι απολύτως πιθανό αυτές οι διαφορές μεταξύ εκτεθειμένων και μη εκτεθειμένων παιδιών να γίνουν μικρότερες με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος είναι απίστευτα ανθεκτικός”, πρόσθεσε. Όπως επεσήμανε ο ερευνητής, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, γιατί μπορεί να προκύψουν άλλες διαφορές καθώς μεγαλώνουν.

Αν και δεν είναι σαφές πώς ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αυτά τα αναπτυξιακά προβλήματα, άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. “Αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό από πίσω, εάν υπάρχει”, ανέφερε ο Perlis. Και, πρόσθεσε, καθώς νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται, μπορεί να επηρεάσουν τα μωρά με διαφορετικούς τρόπους. “Η μελέτη μας επικεντρώθηκε σε εγκυμοσύνες που συνέβησαν νωρίτερα κατά την πανδημία, επομένως δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να υπάρχουν επιδράσεις ειδικά για τα διαφορετικά στέλεχος, αλλά σίγουρα θα το εξετάσουμε σε μελλοντικές μελέτες», διευκρίνισε ο Perlis.

Όπως σημείωσε, οι πιθανοί κίνδυνοι είναι ένας ακόμη καλός λόγος για τις έγκυες γυναίκες και όσες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες για να κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί λόγοι για να εμβολιαστείς, ανεξάρτητα από την κατάσταση εγκυμοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Perlis. «Η μελέτη μας δεν μιλά για τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά αν ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», κατέληξε.

*Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 9 Ιουνίου στο JAMA Network Open.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το άγχος και τα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτισμό

Το στρες της εγκύου επηρεάζει την νευροψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

Γενετικά καθορισμένα επίπεδα φλεγμονής και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Διαβήτης σνακ: Οποιοσδήποτε με διαβήτη πρέπει να προσέχει τη συνεπή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών για να βοηθήσει στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα πιο σταθερά.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Ποια φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

Φρούτα αντί για κρέας: Η συμπερίληψη φρούτων στη διατροφή σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπληρώσετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία.

Παιδική παχυσαρκία: Υψηλότερος κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής στην ενήλικη ζωή

Παιδική παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος νεαρών ενηλίκων και παιδικής ηλικίας είναι καθοριστικοί παράγοντες του κινδύνου για φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια (ΦΘΕ) σε ενήλικες άνδρες.