Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Συναίνεση Ασθενούς:Για τοκετό με Καισαρική τομή

Συναίνεση Ασθενούς:Για τοκετό με Καισαρική τομή

Ο τοκετός με Καισαρική τομή μπορεί να είναι ιατρικά αναγκαίος για διάφορους λόγους, πότε χρειάζεται η συναίνεση του Ασθενούς.

Ο τοκετός με Καισαρική τομή μπορεί να είναι ιατρικά αναγκαίος για διάφορους λόγους, όπως: · Ανώμαλη προβολή του εμβρύου(ισχιακή, εγκάρσια) ή ανώμαλη εμφύτευσηπρόσφυση του πλακούντα · Πολύδυμη κύηση, πρόωρος τοκετός, προηγηθείσα Καισαρική τομή, πολύ μεγάλο παιδί · Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υψηλή αρτηριακή πίεση, ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού).

  • Προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού (μη πρόοδος του τοκετού, αποτυχία πρόκλησης του τοκετού, σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας), σύμφωνα με την ΕΜΓΕ.
  •  Ιστορικό σωματικής ή και ψυχολογικής επιβάρυνση της μητέρας κατά τη διάρκεια προηγούμενου τοκετού και ενδεχόμενος τραυματισμός του πυελικού εδάφους (με δυσλειτουργία των σφιγκτήρων της κύστης και του πρωκτού) και/ή μείωση της σεξουαλικότητας.

Επέμβαση: Η πρόσβαση στη μήτρα επιτυγχάνεται μέσω εγκάρσιας τομής στην κοιλιά πάνω από το εφήβαιο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί κάθετη τομή. Μετά τη διάνοιξη της κοιλιακής κοιλότητας γίνεται τομή στο τοίχωμα της μήτρας και έξοδος του παιδιού και του πλακούντα.

Αναισθησία: Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό περιοχική ή γενική αναισθησία, σχετικά με την οποία θα έχω ξεχωριστή ενημέρωση από τον αρμόδιο αναισθησιολόγο και θα υπογράψω ειδική συναίνεση. Φαρμακευτική αγωγή πριν και μετά την επέμβαση: Κατά την προετοιμασία για την επέμβαση, στη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτή χορηγούνται προληπτικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά και πιθανόν αντιπηκτικά. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κεφαλαλγία, ναυτία, έμετο, υπόταση ταχυκαρδία, τοπική δερματική αντίδραση, εξανθήματα και αιματώματα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη αλλεργική αντίδραση και αιμορραγία.

Κίνδυνοι και επιπλοκές για τη μητέρα: Ακόμα και με την άριστη πραγματοποίηση της επέμβασης είναι δυνατόν να υπάρξουν αρκετές επιπλοκές. Ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις και σε πολλαπλές συμφύσεις είναι δυνατόν να υπάρξει τραυματισμός σε γειτονικά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, ο ουρητήρας και το έντερο. Επίσης παρά την προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιπηκτικών μπορεί να υπάρξουν λοιμώξεις, καθυστερημένη επούλωση του τραύματος, σχηματισμός χηλοειδούς και σχηματισμός θρόμβων στο αίμα (θρόμβωση). Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της επέμβασης να αδειάσει η ουροδόχος κύστη, τοποθετείται ουροκαθετήρας, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση της ουροδόχου κύστεως η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα μετά την επέμβαση. Τυμπανισμός και κωλικοί του εντέρου αποτελούν προσωρινά προβλήματα, τυπικά για εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα, χωρίς να αποτελούν επιπλοκή. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, μετάγγισης ακόμα και αφαίρεσης της μήτρας αν είναι αναγκαίο.

Κίνδυνοι και επιπλοκές για το παιδί: Η προγραμματισμένη Καισαρική τομή είναι μια ασφαλής μέθοδος τοκετού για το παιδί: ο κίνδυνος βλάβης είναι μικρότερος από ό,τι στο φυσιολογικό τοκετό. Σπάνια το παιδί μπορεί να τραυματισθεί από ένα χειρουργικό εργαλείο. Ωστόσο, τα παιδιά που γεννιούνται με Καισαρική τομή παρουσιάζουν συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να χρειασθεί παραμονή σε θερμοκοιτίδα μέχρι να εγκατασταθεί ικανοποιητική αναπνοή.

  • Τέλος όπως σε κάθε χειρουργική πράξη έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα βαριάς βλάβης ή θανάτου τόσο για την μητέρα, με πιο κοινή αιτία τη μαζική αιμορραγία, όσο και για το παιδί, με πιο κοινή αιτία τη σοβαρή αναιμία. Χρόνος διενέργειας: Μια προγραμματισμένη Καισαρική τομή θα πρέπει να πραγματοποιείται ιδανικά 7 – 10 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Νοσηλεία: Κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων και εφόσον δεν υπάρξουν ειδικές συνθήκες ή επιπλοκές, είναι αναγκαία προεγχειρητική εισαγωγή στο νοσοκομείο μέσης διάρκειας μίας ημέρας πριν την επέμβαση και μετεγχειρητική παραμονή σε αυτό μέσης διάρκειας τριών ημερών μετά την επέμβαση. Μετά την επέμβαση: Μετά την επέμβαση αναμένεται αιμορραγία από τον κόλπο η οποία τις πρώτες μέρες θα είναι πιο έντονη και σταδιακά θα ελαττώνεται. Για το θηλασμό ισχύει ότι και σε φυσιολογικό τοκετό. Σε επόμενες κυήσεις η Καισαρική τομή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχει κίνδυνος ρήξης της ουλής σε προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού. Σε επόμενες κυήσεις αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, λόγω της εμφύτευσης του πλακούντα βαθύτερα μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, στο σημείο της ουλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναίνεση Ασθενούς για διακοπή εγκυμοσύνης

Πώς θα έμοιαζε το Metaverse στην υγειονομική περίθαλψη;

Γκάγκα: Σύσταση Ομάδας Εξυπηρέτησης ασθενών για τη διάθεση αντιικών χαπιών

Πως θα γίνεται η υποβολή της αίτησης ;

Ο Ramy Sedhom, MD, ιατρός ογκολόγος, θα αναρωτιέται πάντα εάν οι αρνήσεις προηγούμενης άδειας οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούς του.

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ στο Healthweb.gr: Σε καλό δρόμο είναι η Ελλάδα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό

Αθανάσιος Παναγιώτου στο healthweb.gr: Ο νόμος δεν δίνει λευκή επιταγή στον Υπουργό για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η συναίνεση του ασθενούς στην ιατρική ευθύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ για 6η χρονιά στον Άλιμο

Άλιμος ΑμεΑ: Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, ενώ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε πόσο σημαντική είναι κάθε δράση που βοηθά τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν δικαιώματα κι ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Βγες από το κάδρο: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Βγες από το κάδρο: Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας.

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Επιχορήγηση €2.200.903 εκ. για τη στήριξη Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το Πρόγραμμα BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.