Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Συναίνεση Ασθενούς για διακοπή εγκυμοσύνης

Συναίνεση Ασθενούς για διακοπή εγκυμοσύνης

Η χειρουργική διακοπή εγκυμοσύνης πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις (N.1609/86 ΦEK A/86, Άρθρο 304 ΠΚ) .

Χειρουργική επέμβαση : Κατά κανόνα πραγματοποιείται αναρρόφηση του περιεχομένου της μήτρας μετά από προσεκτική διαστολή του τραχήλου, σύμφωνα με την ΕΜΓΕ. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί προεγχειρητική αγωγή για να μαλακώσει ο τράχηλος με σκοπό να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός .

Αναισθησία: Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό περιοχική ή γενική αναισθησία, σχετικά με την οποία θα έχω ξεχωριστή ενημέρωση από τον αρμόδιο αναισθησιολόγο και θα υπογράψω ειδική συναίνεση.

  • Κίνδυνοι και επιπλοκές- προφυλάξεις Ακόμα και με την άριστη πραγματοποίηση της επέμβασης είναι δυνατόν να υπάρξουν αρκετές επιπλοκές. Μπορεί στη διάρκεια της επέμβασης να υπάρξει διάτρηση του τοιχώματος της μήτρας, η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αιμορραγία προς την κοιλιά ή να προκληθεί τραυματισμός άλλων κοιλιακών οργάνων. Σε αυτές τις ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μια λαπαροσκόπηση ή μια κοιλιακή επέμβαση για την αντιμετώπιση των επιπλοκών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά η μετάγγιση αίματος δεν είναι συνήθως απαραίτητη.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις παρά την επέμβαση μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα της κύησης στη μήτρα ή και να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη και να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση. Πολύ σπάνια μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει παρατεταμένη αιμορραγία καθώς και λοίμωξη ή θρόμβωση, τα οποία απαιτούν προσεκτική αξιολόγηση και περαιτέρω αντιμετώπιση. Όπως σε όλες τις χειρουργικές πράξεις έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα βαριάς βλάβης ή θανάτου, με πιο κοινές αιτίες τη σηψαιμία και τη μαζική αιμορραγία.

Μετά την επέμβαση: Mπορεί να υπάρξει ελαφρά αιμορραγία και ήπιος πόνος στην κοιλιά όπως στην κανονική έμμηνο ρύση. Θα πρέπει να αποφεύγεται το κολύμπι και οι σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Νοσηλεία: Κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων και εφόσον δεν υπάρξουν ειδικές συνθήκες ή επιπλοκές, η επέμβαση πραγματοποιείται αυθημερόν, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αντισύλληψη: Πάντα υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης αμέσως μετά την επέμβαση χωρίς τη χρήση αντισύλληψης και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η έγκαιρη χρήση αξιόπιστης μεθόδου. Σε γυναίκες με Ομάδα Αίματος Ρέζους Αρνητικό (Rh -) θα πρέπει να γίνεται μετά την επέμβαση πάντα μια ένεση με αντισώματα (Rhophylac) για να αποτρέψει προβλήματα στις επόμενες κυήσεις. Ασυνήθεις παρενέργειες της ένεσης μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πυρετός, τοπική δερματική αντίδραση, ενώ εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται υπόταση, ταχυκαρδία, ναυτία έμετοι, δύσπνοια και γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Μελλοντικές κυήσεις: Κατά κανόνα δεν επηρεάζονται μετά από μια χειρουργική διακοπή εγκυμοσύνης, εκτός αν έχει δημιουργηθεί κάποια μείζονα επιπλοκή κατά την επέμβαση που επηρεάζει την ανατομία και τη λειτουργία της μήτρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αθανάσιος Παναγιώτου στο healthweb.gr: Ο νόμος δεν δίνει λευκή επιταγή στον Υπουργό για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο Ramy Sedhom, MD, ιατρός ογκολόγος, θα αναρωτιέται πάντα εάν οι αρνήσεις προηγούμενης άδειας οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούς του.

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ στο Healthweb.gr: Σε καλό δρόμο είναι η Ελλάδα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό

Η συναίνεση του ασθενούς στην ιατρική ευθύνη

Δείτε τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σύμφωνα με το Σύνταγμακαι τον νόμο Μαρτίου 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση - τομή Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στην εκδήλωση: «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές πόλεις», που διοργανώθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Μιχαηλίδου και τον γ. γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του European Disability Forum και της International Disability Alliance Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης […]

Βαρδακαστάνης:Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA, καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Σταθερή συνεργασία του Humanity Greece με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από τo Humanity Greece στους ωφελούμενους του ΑΚΗΑ-Υπνωτήριο Αστέγων του Ο.ΚΑ.ΝΑ.Στο πλαίσιο του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου, το Humanity Greece ανακοινώνει τη σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Καμία προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα δεν θα δεχθεί το αναπηρικό κίνημα

Τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, τονίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ. ‘’Καμία προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα δεν θα δεχθεί το αναπηρικό κίνημα.’’, τονίζουν .

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Είναι η μέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων.

Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν καλύτερα τους επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα

Το Bounce συνέλεξε πληροφορίες από τις Αναφορές Καταναλωτών Αεροπορικών Ταξιδίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να κατατάξει τις αεροπορικές εταιρείες με βάση το πόσο συχνά χειρίζονται λανθασμένα αναπηρικά αμαξίδια και σκούτερ.