ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη: Έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου για γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Νέα μελέτη: Έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου για γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Νέα μελέτη: Οι γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συχνά αγνοούν ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, προειδοποιούν Αυστραλοί ερευνητές σε μια νέα εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE.

Μείζονες επιπλοκές όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία ή ο διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά δύο έως τρεις φορές – σε σύγκριση με γυναίκες που δεν αντιμετώπισαν καταστάσεις υγείας στην εγκυμοσύνη τους. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση παραμένει χαμηλή, διαπίστωσε η μελέτη από τη Νότια Αυστραλία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Robinson του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας (RRI) και το Πανεπιστήμιο Flinders διεξήγαγαν σε βάθος συνεντεύξεις με 26 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα δεν γνώριζε για τη σχέση μεταξύ των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Prabha Andraweera είπε ότι οι συζητήσεις σε ομάδες εστίασης με 13 γυναίκες με επιπλοκές εγκυμοσύνης και 13 που είχαν υγιείς εγκυμοσύνες πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Lyell McEwin για να αξιολογηθεί εάν οι γυναίκες γνώριζαν τον κίνδυνο.

«Θέλαμε να μάθουμε για τις αντιλήψεις των νέων μαμάδων σχετικά με τους κινδύνους για τη μελλοντική τους υγεία μετά από μια σημαντική επιπλοκή της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό τις ρωτήσαμε σε ομάδες εστίασης και με ένα ερωτηματολόγιο», είπε η Δρ Andraweera, που είναι λέκτορας και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο RRI και την Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας, στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

«Οι γυναίκες, από τις οποίες πήραμε συνέντευξη στη μελέτη, ήθελαν να τους πούμε πώς να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά, αλλά δεν θεώρησαν ότι οι πληροφορίες σε φυλλάδια ήταν χρήσιμες. Θεώρησαν επίσης ότι θα έπρεπε να τους δοθεί ραντεβού για να παρευρεθούν στο νοσοκομείο για έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου μετά την εγκυμοσύνη και ότι η ημερομηνία του ραντεβού θα έπρεπε να δοθεί πριν πάνε σπίτι με το νέο τους μωρό».

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. “Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα εθνικό μητρώο διαβήτη κύησης και οι γυναίκες λαμβάνουν συμβουλές να κάνουν τακτικές εξετάσεις για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα”. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες θέλουν πληροφορίες και επιθυμούν να συνεργαστούν με επαγγελματίες υγείας μετά τον τοκετό για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές.

Το άρθρο, “Επιπλοκές εγκυμοσύνης και αντίληψη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου: Μια ποιοτική μελέτη” (2022) δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο PLOS One.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών στον τοκετό

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Επικίνδυνη η ραγδαία αύξηση υπερτασικών εγκύων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.