Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης κύησης: Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων στην εγκυμοσύνη

Διαβήτης κύησης: Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων στην εγκυμοσύνη

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη (γνωστός ως σακχαρώδης διαβήτης κύησης) σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για μια σειρά επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού, σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και υπερβολικού βάρους γέννησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από το The BMJ. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους “συμβάλλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης”.

Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στις μητέρες όσο και στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Το 2008, μια μεγάλη μελέτη αξιολόγησε τους κινδύνους ανεπιθύμητων εκβάσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη κύησης, αλλά δεν προσαρμόστηκε για ορισμένους πιθανώς επιδρούντες παράγοντες και άλλα σημαντικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης αναφέρθηκαν ελάχιστα, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την αβεβαιότητα, ερευνητές στο Central South University στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από 156 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 7 εκατομμύρια συμμετέχοντες, οι οποίες ανέφεραν επιπλοκές εγκυμοσύνης σε γυναίκες με διαβήτη κύησης. Οι μελέτες θεωρήθηκαν προσαρμοσμένες εάν έλαβαν υπόψη τουλάχιστον έναν από τους επτά παράγοντες σύγχυσης:

  • η ηλικία της μητέρας
  • δείκτης μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη
  • αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • αριθμός προηγούμενων κυήσεων
  • αριθμός προηγούμενων γεννήσεων
  • ιστορικό καπνίσματος
  • χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση

Για να αξιολογήσουν την επίδραση διαφορετικών βαρών διαβήτη κύησης, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις μελέτες με βάση τη χρήση ινσουλίνης (θεωρείται τυπική θεραπεία για τον διαβήτη κύησης όταν δεν επιτυγχάνονται επαρκή επίπεδα σακχάρου στο αίμα με δίαιτα και άσκηση). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αναλύσεις με βάση τη χώρα μελέτης (αναπτύχθηκε ή αναπτυσσόμενη), την ποιότητα της μελέτης, τα διαγνωστικά κριτήρια και τη μέθοδο διαλογής που χρησιμοποιήθηκε. Σε μελέτες χωρίς χρήση ινσουλίνης, όταν προσαρμόστηκαν για συγχυτές, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν αυξημένες πιθανότητες για καισαρική τομή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό σκορ ενός λεπτού Apgar, υπερβολικό βάρος γέννησης. και βρέφη που γεννήθηκαν μεγάλα για την ηλικία κύησης από εκείνα χωρίς διαβήτη.

Σε μελέτες με χρήση ινσουλίνης, όταν προσαρμόστηκαν για συγχυτικούς παράγοντες, βρήκαν ότι οι πιθανότητες να έχουν ένα βρέφος μεγάλο για την ηλικία κύησης ή με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, νεογνικό ίκτερο ή να απαιτείται εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ήταν υψηλότερες σε γυναίκες με διαβήτη κύησης από σε όσους δεν έχουν διαβήτη. Δεν βρήκαν σαφείς διαφορές στις πιθανότητες πολλών άλλων εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένου τοκετού με όργανα (όπως χρήση λαβίδας), βαριάς αιμορραγίας μετά τον τοκετό (αιμορραγία μετά τον τοκετό), θνησιγένεια, νεογνικό θάνατο και χαμηλό βάρος γέννησης μεταξύ γυναικών με και χωρίς διαβήτη κύησης. , μετά από προσαρμογή για συγχυτικές ουσίες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία συνιστά έλεγχο στους ασθενείς με ιστορικό θυρεοειδοπαθειών που νόσησαν με COVID-19

Επικίνδυνη η ραγδαία αύξηση υπερτασικών εγκύων

Ο θηλασμός ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.