ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης κύησης προβιοτικά: Τα προβιοτικά βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη & τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Διαβήτης κύησης προβιοτικά: Τα προβιοτικά βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη & τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Διαβήτης κύησης προβιοτικά: Μελέτη έδειξε πως τα προβιοτικά στην εγκυμοσύνη μπορούν να ομαλοποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης (GDM) είναι η πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Ο επιπολασμός του αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως λόγω της αυξημένης παχυσαρκίας και της μέσης ηλικίας των εγκύων, από 4,5% σε 20,3% στο Δυτικό Ειρηνικό και 14,8 % στην Κίνα. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλουν στο ήμισυ του επιπολασμού του GDM. Εν τω μεταξύ, η παχυσαρκία εμφανίζεται σε έως και 30% των γυναικών. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για GDM σε σύγκριση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Τόσο η GDM όσο και η παχυσαρκία προκαλούν μεταβολικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της υπεργλυκαιμίας, της υπερινσουλιναιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και την επιβολή ενός τεράστιου οικονομικού φόρτου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Προβλήματα που δημιουργεί ο διαβήτης κύησης

Η GDM και η παχυσαρκία προκαλούν επίσης συνεχή προβλήματα υγείας της μητέρας και των νεογνών. Οι γυναίκες με GDM είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη σε ποσοστά 20% -60% σε πέντε έως δέκα χρόνια μετά την εγκυμοσύνη και η συχνότητα μεταβολικών ασθενειών στους απογόνους τους αυξάνεται επίσης σημαντικά. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορεί να σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο GDM και η πρόληψη και η θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη μεταξύ των εγκύων έχουν γίνει παγκόσμιο μέλημα.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να θεωρηθούν ως ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος βελτίωσης του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιδράσεις των προβιοτικών συμπληρωμάτων στη γλυκόζη του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη/την ευαισθησία και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη κύησης (GDM) μεταξύ εγκύων γυναικών. Έγινε αναζήτηση έντεκα ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων από την αρχή έως τον Μάιο του 2020. Δύο συγγραφείς αναγνώρισαν ανεξάρτητα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), αξιολόγησαν την καταλληλότητα και την ποιότητα των μελετών που περιλήφθηκαν και στη συνέχεια εξήγαγαν δεδομένα. Τα πρωταρχικά αποτελέσματα ήταν γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG), 1 ώρα και 2 ώρες γλυκόζη πλάσματος μετά από 75 g από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης (OGTT), HbA1c, ινσουλίνη πλάσματος νηστείας, αντίσταση στην ινσουλίνη και ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η παρέμβαση στον τρόπο ζωής είναι η κύρια μέθοδος για τον έλεγχο της μητρικής υπεργλυκαιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής διατροφικής θεραπείας, της άσκησης και της αυτοπαρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα. Οι γυναίκες με GDM των οποίων το σάκχαρο στο αίμα δεν μπορεί να ελεγχθεί σε ιδανικό επίπεδο με δίαιτα ή άσκηση θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές για φαρμακολογική θεραπεία. Παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη είναι η πιο συνηθισμένη και ασφαλέστερη φαρμακολογική θεραπεία, είναι πολύ απαιτητική και χρονοβόρα για τους νοσηλευτές και δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση στις γυναίκες με GDM.

Τα από του στόματος φάρμακα, όπως η μετφορμίνη και οι σουλφονυλουρίες, σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους για δυσμενείς συνέπειες της εγκυμοσύνης, όπως η ηλικία μεγάλης κύησης, η νεογνική υπογλυκαιμία και ο τραυματισμός κατά τη γέννηση. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια της κλινικής εφαρμογής. Λόγω της κακής διαχείρισης της παρέμβασης στον τρόπο ζωής και των περιορισμών της φαρμακοθεραπείας, η αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου βελτίωσης της υπεργλυκαιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι απαραίτητη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τους διαβητικούς ασθενείς

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς είναι υγιεινή & πλούσια σε γεύση

Η διατήρηση ενός ορισμένου ποσοστού απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική εξακολουθεί να παρέχει οφέλη για τους ασθενείς

Νέα έρευνα για τη σύνδεση κορωνοϊού και διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.