Επιστημονικά Νέα

Χολολιθίαση: Ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του καρκίνου του παγκρέατος

Χολολιθίαση: Ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του καρκίνου του παγκρέατος

Χολολιθίαση: Οι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC) είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υπέφεραν από χολολιθίαση εντός του έτους πριν από τη διάγνωση σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν καρκίνο,

Οι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC) είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υπέφεραν από χολολιθίαση εντός του έτους πριν από τη διάγνωση σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν καρκίνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χολόλιθοι θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σημάδι για αυτόν τον επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί την Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. Ο PDAC είναι ο πιο συχνός καρκίνος του παγκρέατος, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων και συχνά είναι θανατηφόρος επειδή τείνει να διαγνωστεί σε τελευταία στάδια.

“Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και τότε οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η νόσος των χολόλιθων μπορεί να είναι ένας τρόπος για την καλύτερη διάγνωση αυτού του τύπου καρκίνου – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να σώσουμε περισσότερες ζωές”, δήλωσε η Μαριάννα Παπαγεωργίου, MD, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης. Χρησιμοποιώντας αρχεία στη βάση δεδομένων SEER-Medicare από το 2008 έως το 2015, οι ερευνητές εντόπισαν 18.700 ασθενείς με PDAC και τους συνέκριναν με έναν μέσο όρο 99.287 ασθενών ετησίως από την ίδια βάση δεδομένων.

Το έτος πριν από τη διάγνωση, το 4,7% των ασθενών με PDAC είχαν διάγνωση νόσου των χολόλιθων και το 1,6% είχε αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη τους. Μεταξύ των μη καρκινοπαθών, μόνο το 0,8% είχαν πέτρες στη χολή και μόνο το 0,3% αφαίρεση της χοληδόχου κύστης τους. “Η νόσος των χολόλιθων δεν προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος, αλλά η κατανόηση της συσχέτισής της με το PDAC μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας από τον καρκίνο του παγκρέατος παρέχοντας την ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία”, είπε η Δρ. Παπαγεωργίου.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χολόλιθους αλλά δεν αναπτύσσουν καρκίνο του παγκρέατος, η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει πιο προσεκτικά τα εργαστηριακά ευρήματα και την απεικόνιση για να δει εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο της χοληδόχου κύστης που θα μπορούσαν να διακρίνουν περαιτέρω ποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν ή να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, είπε η Δρ. Παπαγεωργίου. “Είναι μια τόσο τρομερή ασθένεια και η επιβίωση είναι τόσο χαμηλή. Οι άνθρωποι παρουσιάζονται σε τόσο προχωρημένα στάδια, επομένως οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να διαγνώσουμε νωρίτερα τους ανθρώπους και να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν θεραπευτική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση των επόμενων βημάτων στον έλεγχο, τη διαχείριση και την έγκαιρη διάγνωση. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χολοκυστεκτομή αντιμετώπιση: Η λαπαροσκοπική δίνει την λύση

Σχέση της χολής με διάφορες παθήσεις

Ποια συμπτώματα προκαλεί η χολή

Ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν καρκίνο στη χολή (βίντεο)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφεί μια διάγνωση προδιαβήτη.