Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πάγκρεας: Μόριο που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος

Καρκίνος πάγκρεας: Μόριο που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος

Καρκίνος πάγκρεας: Ο εντοπισμός νέων παραγόντων που ενεργοποιούν τη φερρόπτωση αντιπροσωπεύει μια νέα περιοχή πιθανών θεραπειών για το PDAC, μια επιθετική και σε μεγάλο βαθμό ανίατη ασθένεια που ευθύνεται για το 90% όλων των τύπων καρκίνου του παγκρέατος.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Κέντρο Καρκίνου του Roswell Park Comprehensive ανακάλυψε ένα μόριο που αναστέλλει την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος μέσω της οδού  μεταβολισμού του σιδήρου. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Molecular Cancer Therapeutics, ανοίγουν το δρόμο προς την ανάπτυξη ενός νέου υποψηφίου φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Το μόριο, MMRi62, στοχεύει τον μεταβολισμό του σιδήρου για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και τις επιβλαβείς πρωτεΐνες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους, υποδηλώνοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και τελειοποίηση αυτής της ένωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τύπο θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Τι συμβαίνει με τα κύτταρα στο πάγκρεας;

“Το MMRi62 προκαλεί αποικοδόμηση μιας πρωτεΐνης αποθήκευσης σιδήρου που ονομάζεται FTH1, καθώς και μιας πρωτεΐνης που μεταλλάσσεται σε PDAC, με αποτέλεσμα [σε] αναστολή της μετάστασης και της φερρόπτωσης, μια μορφή κυτταρικού θανάτου που προκαλείται από τον ελεύθερο κυτταρικό σίδηρο”, λέει ο Xinjiang Wang. Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής στο Roswell Park. Τα κύτταρα του αδενοκαρκινώματος του παγκρεατικού πόρου (PDAC) έχουν προδιάθεση για φερρόπτωση, έναν πρόσφατα αναγνωρισμένο τύπο κυτταρικού θανάτου που προκαλείται από σίδηρο και έχει γίνει κεντρικό σημείο της έρευνας για τον καρκίνο. Ο εντοπισμός νέων παραγόντων που ενεργοποιούν τη φερρόπτωση αντιπροσωπεύει μια νέα περιοχή πιθανών θεραπειών για το PDAC, μια επιθετική και σε μεγάλο βαθμό ανίατη ασθένεια που ευθύνεται για το 90% όλων των τύπων καρκίνου του παγκρέατος.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του PDAC είναι οι μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και TP53, που οδηγούν τη νόσο και καθιστούν τους όγκους ανθεκτικούς στη χημειοθεραπεία. Επειδή τα φάρμακα και οι θεραπείες που στοχεύουν αυτές τις μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με PDAC είναι περιορισμένες και η νόσος έχει ποσοστό 5ετούς επιβίωσης μόνο 12%. “Δείξαμε μέσω αυτής της μελέτης ότι σε ένα προκλινικό μοντέλο, το MMRi62 είναι ικανό να προκαλέσει φερρόπτωση σε κύτταρα PDAC που φιλοξενούν μεταλλάξεις είτε KRAS είτε TP53, οι οποίες με τη σειρά τους ανέστειλαν την ανάπτυξη του όγκου και απέτρεψαν τη μετάσταση όγκων σε μακρινά όργανα”, προσθέτει ο Δρ. Wang. “Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμοι παράγοντες που προκαλούν φερρόπτωση, ελπίζουμε ότι η ανακάλυψή μας θα οδηγήσει σε πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες που βασίζονται στο MMRi62 για ανυπόφορους καρκίνους όπως το PDAC”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Σύγχρονες θεραπείες και ρομποτική τεχνολογία για το πάγκρεας

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Τεχνητό πάγκρεας ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε ευλογιά πιθήκων ήταν κάτοικος του Μέριλαντ που προσβλήθηκε από τον ιό λίγο μετά την επιστροφή του από τη Νιγηρία τον περασμένο Νοέμβριο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Τέξας επιβεβαίωσαν επίσης ένα κρούσμα τον περασμένο Ιούλιο σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει από τη Νιγηρία.