Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης 2: Το λίπος στο πάγκρεας μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη

Διαβήτης 2: Το λίπος στο πάγκρεας μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη

Διαβήτης 2: Μια πρόσφατη μελέτη διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ παγκρεατικού λίπους και διαβήτη τύπου 2.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας για να ρυθμίσει την ποσότητα του σακχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα. Στον διαβήτη, αυτός ο ρυθμιστικός μηχανισμός αρχίζει να καταρρέει είτε όταν το πάγκρεας αποτυγχάνει να παραγάγει αρκετή ινσουλίνη είτε όταν οι ιστοί του σώματος γίνονται ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ορμόνης. Με την πάροδο του χρόνου, το μη ελεγχόμενο υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκύπτει από τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2019, ο διαβήτης προκάλεσε 1,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Πάνω από το 95% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της σωματικής αδράνειας και του υπερβολικού σωματικού βάρους. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας – τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη – αλλά ο ρόλος που παίζει το λίπος είναι πιο αμφιλεγόμενος. Τα ευρήματα από μια νέα εργαστηριακή μελέτη υποδηλώνουν ότι τα αποθέματα λίπους στο πάγκρεας μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της έκκρισης ινσουλίνης και να επιβραδύνουν την εμφάνιση του διαβήτη. Αυτή η έρευνα μπορεί να παρέχει μια πιθανή εξήγηση για τα οφέλη της άσκησης και της διαλειμματικής νηστείας ως στρατηγικές για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δείχνει ότι ένας κύκλος αποθήκευσης λίπους στα κύτταρα του παγκρέατος μετά τα γεύματα, ακολουθούμενος από τη διάσπαση του λίπους τις ώρες πριν από το επόμενο γεύμα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγής ινσουλίνης. Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.

Αποθήκευση και κινητοποίηση λίπους

Οι επιστήμονες εξέθεσαν βήτα κύτταρα ανθρώπου και αρουραίου σε φάσεις περίσσειας ζάχαρης, με ή χωρίς υψηλά επίπεδα λίπους. Όπως ήταν αναμενόμενο, με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μείωσαν την ικανότητα των κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη – σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Ωστόσο, μια μεγάλη παροχή λίπους φάνηκε να προστατεύει την έκκριση ινσουλίνης των βήτα κυττάρων από τις επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων σακχάρου. «Όταν τα κύτταρα εκτίθενται τόσο σε υπερβολική ζάχαρη όσο και σε πάρα πολύ λίπος, αποθηκεύουν το λίπος με τη μορφή σταγονιδίων εν αναμονή των λιγότερο εύφορων εποχών», εξηγεί η Lucie Oberhauser, Ph.D., πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Περίεργα, δείξαμε ότι αυτό το απόθεμα λίπους, αντί να επιδεινώσει την κατάσταση, επιτρέπει την αποκατάσταση της έκκρισης ινσουλίνης σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα», προσθέτει.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίοδοι υψηλής διαθεσιμότητας λίπους και ζάχαρης, εναλλασσόμενες με χαμηλή διαθεσιμότητα, ενεργοποίησαν γονίδια στα παγκρεατικά κύτταρα που προάγουν έναν κύκλο αποθήκευσης και κινητοποίησης λίπους. Τα οφέλη αυτού του κύκλου έγιναν εμφανή σε περιόδους που τα κύτταρα δεν είχαν πλέον άφθονα αποθέματα ενέργειας. «Αυτές οι καταστάσεις που μοιάζουν με νηστεία προκάλεσαν κινητοποίηση λίπους που υποστήριξε την έκκριση ινσουλίνης», δήλωσε ο Pierre Maechler, Ph.D., ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Με άλλα λόγια, ολόκληρος ο κύκλος αποθήκευσης λίπους (υπερσιτισμός) ακολουθούμενος από κινητοποίηση λίπους (νηστεία) απαιτείται για τον μηχανισμό που αποκαλύφθηκε στη μελέτη μας». Μια νηστεία μόλις 4-6 ωρών θα ήταν αρκετή για να επιτρέψει στα βήτα κύτταρα να επαναρυθμιστούν και να ανακτήσουν την ικανότητά τους να εκκρίνουν ινσουλίνη μεταξύ των γευμάτων. «Πρακτικά, αποφύγετε τα σνακ!» συμβουλεύει ο Maechler.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Νέα έρευνα για τη σύνδεση κορωνοϊού και διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.