ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με την όραση;

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με την όραση;

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όταν δεν ελέγχονται, εμποδίζουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που διατηρούν τον αμφιβληστροειδή σας υγιή.

Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη Atlas 2019, υπήρχαν περίπου 151 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη το έτος 2001 σε άτομα ηλικίας 20-79 ετών. Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν το 4,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2019, ο συνολικός αριθμός είχε εκτιναχθεί στα 463 εκατομμύρια, που ήταν το 9,3% του πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 578 εκατομμύρια άτομα το 2030 (10,2% του παγκόσμιου πληθυσμού). Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη είναι αδιάγνωστοι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κυρίως επειδή τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε άλλες πηγές:

 • αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας
 • υπερβολική δίψα
 • συχνοουρία
 • συχνή πείνα
 • ενούρηση στο κρεβάτι
 • ξαφνική απώλεια βάρους
 • θολή όραση

 

Μόλις διαγνωστεί, ο διαβήτης (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μεταξύ τακτικής άσκησης, διατροφικών τροποποιήσεων και φαρμάκων, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη διαπιστώνουν ότι η καθημερινή τους ζωή δεν επηρεάζεται σοβαρά. Στην πραγματικότητα, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται πλέον αναστρέψιμος. Ωστόσο, όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές στον οργανισμό. Το 2019, 4,2 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 20-79 ετών εκτιμήθηκε ότι πέθαναν ως αποτέλεσμα του διαβήτη και των επιπλοκών του.

 • Ο διαβήτης, η υπέρταση ή ο συνδυασμός και των δύο, προκαλούν το 80% της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου παγκοσμίως. Τόσο ο διαβήτης όσο και η χρόνια νεφρική νόσος συνδέονται στενά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Οι επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και των κάτω άκρων, που επηρεάζουν 40 έως 60 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως, αποτελούν σημαντική πηγή νοσηρότητας σε άτομα με διαβήτη.
 • Τα χρόνια έλκη και οι ακρωτηριασμοί έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
 • Επιπλέον, η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι μια πολυπόθητη επιπλοκή του διαβήτη και αποτελείται κυρίως από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα, μαζί με διπλή όραση και αδυναμία εστίασης.
 • Στις περισσότερες χώρες, η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας με καταστροφικές προσωπικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι στα αρχικά στάδια η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια είναι σχεδόν εντελώς ασυμπτωματική. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που βλέπετε τα συμπτώματα, έχει ήδη συμβεί κάποια βλάβη στα μάτια. Πώς λοιπόν βλάπτει την όραση; Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όταν δεν ελέγχονται, δημιουργούν μπλοκ στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που διατηρούν τον αμφιβληστροειδή σας υγιή. Ο αμφιβληστροειδής είναι μια επένδυση στο πίσω μέρος του ματιού που επεξεργάζεται το φως σε εικόνες. Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διογκωθούν, να διαρρεύσει υγρό ή να αιμορραγήσει, κάτι που συχνά οδηγεί σε αλλαγές στην όραση ή τύφλωση.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι μια επίμονη δυσκολία στην ανάγνωση που δεν υποχωρεί ακόμη και με την αλλαγή στα γυαλιά. Αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι που δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εάν αγνοηθούν, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε σύννεφα μαύρων ή κόκκινων κηλίδων στο οπτικό πεδίο, ή ακόμα και ξαφνικές συσκότισης λόγω αιμορραγιών στο μάτι. Τα καλά νέα είναι ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προληφθεί 100%. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας είναι να την εντοπίσετε πριν γίνει συμπτωματική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε καλή την όρασή σας και υγιή τα μάτια σας

Αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα όρασης στα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 2

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Τι είναι ο Κερατόκωνος και πώς αντμετωπίζεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.