ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια:Το 8.5% του πληθυσμού στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 15% στους άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από ΣΔ θα φτάσουν τα 629 εκατομμύρια το 2045.

«Τον οφθαλμό μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με τη φωτογραφική μηχανή. Ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού αντιστοιχούν στον φακό της φωτογραφικής μηχανής ενώ ο αμφιβληστροειδής αντιστοιχεί στο φιλμ όπου καταγράφονται οι εικόνες.Ο αμφιβληστροειδής περιέχει όλα τα νευρικά κύτταρα και εμβρυολογικά, είναι προέκταση του εγκεφάλου. Είναι ευαίσθητος σε διαταραχές ανατομικές και βιοχημικές και δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες ανάπλασης. Τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς συγκεντρώνονται και μέσω του οπτικού νεύρου και της οπτικής οδού καταλήγουν στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου.

Μάνια Νισκοπούλου

Στον ινιακό λοβό γίνεται η υψηλή διεργασία αναγνώρισης της εικόνας», επισημαίνει η κ. Μάνια Νισκοπούλου PhD, Xειρουργός Οφθαλμίατρος στο Metropolitan General, Ειδικός σε Παθήσεις Ωχράς –Αμφιβληστροειδούς, Εξειδίκευση στο Moorfields Eye Hospital, London, UK, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του διαβήτη που αφορούν τα μικρά αγγεία. Είναι το κύριο αίτιο μειωμένης όρασης στην παραγωγική ηλικία. Και είναι τόσο πιο συχνή, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όσο μεγαλύτερη η ηλικία και η διάρκεια της πάθησης ή όσο λιγότερο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.

  • Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι σημαντικός δείκτης της ρύθμισης τους σακχάρου και ο ασθενής πρέπει να βεβαιώνεται ότι ελέγχεται τακτικά από τον θεράποντα ιατρό του. Το 80% των ασθενών με διαβήτη για πάνω από 10 έτη εμφανίζει αλλοιώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζει διάφορα στάδια. Στα πρώιμα στάδια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Ωστόσο, όταν ο οφθαλμίατρος εντοπίσει τις αρχικές αλλοιώσεις του διαβήτη στον αμφιβληστροειδή, το επόμενο βήμα είναι να βελτιστοποιηθεί η ρύθμιση της γλυκόζης, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία. Στόχος είναι, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους που δημιουργούν παρόμοιες βλάβες στα αγγεία, να μειώσουμε το ρυθμό εξέλιξης των αλλοιώσεων.

Όσο προχωρούν οι αλλοιώσεις μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα στην ωχρά κηλίδα, που είναι η υπεύθυνη περιοχή του αμφιβληστροειδούς για την οξεία όραση, δηλαδή το διάβασμα και στο να βλέπουμε τις λεπτομέρειες και τα χρώματα. Το οίδημα, δηλαδή η παρουσία υγρού ανάμεσα στα κύτταρα, οδηγεί σε διαταραχή της όρασης με μείωση της ευκρίνειας, θάμπωμα και παραμόρφωση της εικόνας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί έναρξη θεραπείας με ενέσεις μέσα στο βολβό, οι οποίες επιδρώντας στη βιοχημεία της πάθησης οδηγούν στην απορρόφηση του υγρού.

  • Σε πιο προχωρημένο στάδιο, μπορεί ο αμφιβληστροειδής να παρουσιάζει ισχαιμία, δηλαδή μειωμένη παροχή οξυγόνου σε κάποιες περιοχές λόγω των αλλοιώσεων στα αγγεία.

Στο στάδιο της προ-παραγωγικής, όπως λέγεται, αμφιβληστροειδοπάθειας, εμφανίζονται εν τω βάθει αιμορραγίες και νέα παθολογικά αγγεία που όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αιμορραγίες. Στο επόμενο ωστόσο, στάδιο της παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας, παράγονται παθολογικά αγγεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύθρυπτα και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μέσα στο βολβό ακόμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς όσο οι αλλαγές επιδεινώνονται.

 

Η όραση μειώνεται αρκετά έως δραματικά ανάλογα με τη βαρύτητα της αιμορραγίας ενώ αντιμετωπίζεται με εκτεταμένο laser στον αμφιβληστροειδή που στόχο έχει να μειώσει τα παθολογικά αγγεία και να σταματήσει τις υποτροπιάζουσες αιμορραγίες. Η αιμορραγία απορροφάται σε διάστημα συνήθως ενός μηνός, εφόσον είναι σχετικά ήπια. Εάν δεν γίνει laser εγκαίρως, μπορεί να υποτροπιάσει. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει εάν οι αιμορραγίες δεν απορροφώνται ή στις περιπτώσεις που οι αλλοιώσεις έχουν οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Οι περισσότερες από τις δύσκολες περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα είχαν προβλεφθεί εάν γινόταν συστηματικός οφθαλμολογικός έλεγχος. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως οι αλλοιώσεις που παρουσιάζονται στους οφθαλμούς είναι παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζονται σε όργανα τα οποία δεν μπορούν άμεσα να εξετασθούν, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος. Επομένως, η εικόνα των ματιών κατευθύνει τους θεράποντες ιατρούς ως προς τη ρύθμιση και αντιμετώπιση του διαβήτη συνολικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας αλλά και των περισσότερων Ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, θα πρέπει οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη να κάνουν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο κατά τη διάγνωση και μετά ανά έτος σε απουσία αμφιβληστροειδοπάθειας ή σε πολύ ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Τα διαστήματα πυκνώνουν όσο πιο προχωρημένη είναι η πάθηση, με έλεγχο ανά 3-4 μήνες για τους ασθενείς με προ-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια. Στους ασθενείς που έχουν αντιμετωπισθεί για την παραγωγική μορφή, η οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ακόμα και ανά μήνα σε κάποιες περιπτώσεις.

  • Να επαναλάβουμε ότι ο οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενημερώνοντας τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό για τη γενικότερη πορεία της πάθησης.

Oι οφθαλμολογικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται είναι λήψη της οπτικής οξύτητας, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες βυθού που θα χρησιμοποιούνται συγκριτικά ανά εξέταση. Η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) απεικονίζει ακόμα και μη κλινικό οίδημα στην ωχρά κηλίδα και μας κατευθύνει ως προς την εξέλιξη. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει Φλουοραγγειογραφία, ειδική εξέταση με σκιαστικό που απεικονίζει όλες τις περιοχές ισχαιμίας του αμφιβληστροειδούς, την πιθανή ισχαιμία της ωχράς και τα τυχόν παθολογικά νεο-αγγεία.

Όλες οι παραπάνω εξετάσεις βοηθούν στην ακριβή διάγνωση και στη δημιουργία πλάνου αντιμετώπισης των διαβητικών αλλοιώσεων των οφθαλμών.Σε περιπτώσεις που ο οφθαλμίατρος χρειάζεται να παρέμβει θεραπευτικά, μπορεί κυριολεκτικά να προλάβει μία σοβαρή και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Σήμερα, έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την όραση και να σταθεροποιήσουν ανατομικά την περιοχή. Υποστηρίζονται από μεγάλο όγκο ερευνητικών εργασιών και χρησιμοποιούνται ευρέως, παγκοσμίως.Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος με τις συμπληρωματικές εξετάσεις καθώς και η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να βελτιώσουν τις διαβητικές αλλοιώσεις και να δώσουν τη δυνατότητα στους διαβητικούς ασθενείς για μια άριστη ποιότητα όρασης και επομένως, ζωής.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μειωμένη όραση επιφέρει κατάθλιψη ιδιαίτερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Νέα έρευνα για τη σύνδεση κορωνοϊού και διαβήτη

Μάτια : Βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι υγιή

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

ΕΚΠΑ: Οι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από τον Κοροναϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.