Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Θερμοκρασία: Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;

Θερμοκρασία: Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;

Θερμοκρασία: Η μελέτη αμφισβητεί την ενιαία προσέγγιση για τη θερμοκρασία του σώματος και υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένοι παράγοντες κατά την αξιολόγηση της υγείας και της ευεξίας.

Η έννοια της «κανονικής» θερμοκρασίας του σώματος, που από καιρό θεωρούνταν ότι είναι 98,6 βαθμοί Φαρενάιτ (37 C), αμφισβητήθηκε από μια πρόσφατη μελέτη από το Stanford Medicine. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι η θερμοκρασία του σώματος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και η ώρα της ημέρας.

Φυσιολογική θερμοκρασία σώματος

Η Δρ. Julie Parsonnet, καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καθολικό πρότυπο για τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Εξήγησε ότι η πρωινή θερμοκρασία ενός 80χρονου άνδρα μπορεί να είναι κατά ένα βαθμό χαμηλότερη από αυτή μιας 20χρονης παχύσαρκης γυναίκας το απόγευμα. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η κανονική θερμοκρασία του καθενός είναι 98,6°F.

Η προέλευση του προτύπου 98,6°F χρονολογείται από μια γερμανική μελέτη που διεξήχθη τη δεκαετία του 1860. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, με υψηλότερες θερμοκρασίες το απόγευμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ενιαία τυπική θερμοκρασία έχει εφαρμοστεί παραπλανητικά ως τιμή αποκοπής για τον προσδιορισμό της κανονικότητας.

Για να ενημερώσουν την κατανόησή μας για τη θερμοκρασία του σώματος, οι επιστήμονες του Stanford ανέλυσαν περισσότερες από 618.000 στοματικές μετρήσεις θερμοκρασίας από ενήλικες εξωτερικούς ασθενείς που παρατηρήθηκαν στο Stanford Health Care μεταξύ 2008 και 2017. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, βάρος, ύψος, φάρμακα και υγεία συνθήκες, στην ανάλυσή τους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το φυσιολογικό εύρος για τις θερμοκρασίες σώματος των ενηλίκων κυμαίνεται από 97,3°F έως 98,2°F, με μέσο όρο 97,9°F. Συγκεκριμένα, οι άνδρες έτειναν να έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις γυναίκες και η θερμοκρασία μειώθηκε με την ηλικία και το ύψος ενώ αυξανόταν με το βάρος. Η ώρα της ημέρας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, με τις θερμοκρασίες να είναι πιο κρύες νωρίς το πρωί και πιο ζεστές γύρω στις 4 μ.μ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη εξατομικευμένα σημεία αναφοράς για τη θερμοκρασία του σώματος αντί να βασίζονται σε ένα ενιαίο πρότυπο. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβείς αξιολογήσεις ζωτικών σημείων και να βελτιώσει τη διάγνωση των καταστάσεων υγείας.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το ένα τέταρτο της μεταβλητότητας της θερμοκρασίας μεταξύ των ατόμων θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και η ώρα της ημέρας. Ωστόσο, άλλοι ανεξερεύνητοι παράγοντες, όπως τα ρούχα, η σωματική δραστηριότητα, ο εμμηνορροϊκός κύκλος, το σφάλμα μέτρησης, οι καιρικές συνθήκες και η κατανάλωση ζεστών ή κρύων ροφημάτων, μπορεί να συμβάλλουν στην υπολειπόμενη διακύμανση της θερμοκρασίας.

Αυτή η έρευνα έχει συνέπειες για την πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς υποδηλώνει ότι η βάση μόνο στον συμβατικό ορισμό του πυρετού (υψηλότερος από 100,0°F ή 100,4°F) μπορεί να παραβλέψει τις συνθήκες σε άτομα με σταθερά υψηλότερες ή χαμηλότερες φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν εξατομικευμένους ορισμούς του πυρετού και να διερευνήσουν εάν η σταθερά υψηλότερη ή χαμηλότερη φυσιολογική θερμοκρασία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής. Η κατανόηση αυτών των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβή διαγνωστικά κριτήρια και καλύτερα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης.

Συμπερασματικά, η μελέτη αμφισβητεί την ενιαία προσέγγιση για τη θερμοκρασία του σώματος και υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένοι παράγοντες κατά την αξιολόγηση της υγείας και της ευεξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μας συμβαίνει όταν αναπνέουμε πολύ γρήγορα;

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τη ναυτία;

Για ποιους λόγους πονάνε τα πόδια σας;

Δραματική αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στο Μπαγκλαντές λόγω μουσώνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Close Icon