Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πόνος πόδια: Για ποιους λόγους πονάνε τα πόδια σας;

Πόνος πόδια: Για ποιους λόγους πονάνε τα πόδια σας;

Πόνος πόδια: Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και ανακούφιση από τον πόνο στο πόδι.

Ο πόνος στα πόδια είναι ένα κοινό παράπονο που μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, από ήπια μυϊκή κόπωση έως σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών και η αναζήτηση της κατάλληλης φροντίδας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου στα πόδια.

Συνήθεις αιτίες του πόνου στα πόδια

 • Μυϊκή κόπωση: Η υπερβολική χρήση των μυών των ποδιών, όπως κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ορθοστασία για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση και πόνο. Η ανάπαυση και οι ήπιες διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του τύπου πόνου.
 • Μυϊκές κράμπες: Ξαφνικές, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες μπορεί να εμφανιστούν λόγω αφυδάτωσης, ανισορροπίας ηλεκτρολυτών ή μυϊκής κόπωσης. Η διατήρηση της ενυδάτωσης και της ισορροπημένης ισορροπίας των ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κραμπών.
 • Τραυματισμός: Τραυματισμοί όπως διαστρέμματα, διαστρέμματα ή κατάγματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πόνο στα πόδια. Η ανάπαυση, ο πάγος, η συμπίεση και η ανύψωση (RICE) είναι μια κοινή προσέγγιση για τη διαχείριση τέτοιων τραυματισμών, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται ιατρική φροντίδα.
 • Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD): Η PAD είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από στενωμένες αρτηρίες στα πόδια, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, γνωστή ως χωλότητα. Για τη διαχείριση της PAD χρησιμοποιούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.
 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT): Η εν τω βάθει θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εάν ο θρόμβος ταξιδέψει στους πνεύμονες. Για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική φροντίδα.
 • Ισχιαλγία: Η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν το ισχιακό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης προς τα κάτω στο πόδι, ερεθίζεται ή συμπιέζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξύ, οξύ πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα. Η φυσικοθεραπεία, οι διατάσεις και η διαχείριση του πόνου είναι κοινές θεραπείες για την ισχιαλγία.
 • Αρθρίτιδα: Καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις των γονάτων ή των γοφών, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω στα πόδια. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.
 • Νευροπάθεια: Η περιφερική νευροπάθεια είναι βλάβη των νεύρων που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο στα πόδια και τα πέλματα. Μπορεί να προκύψει από διάφορες υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Η διαχείριση περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS): Το RLS χαρακτηρίζεται από δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια, που συχνά συνοδεύονται από ακατανίκητη επιθυμία να τα μετακινήσουν. Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του RLS.
 • Υπερβολική χρήση ή λανθασμένα υποδήματα: Η χρήση μη υποστηρικτικών παπουτσιών ή η υπερβολική χρήση ορισμένων μυών των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Τα κατάλληλα υποδήματα και η ξεκούραση μπορούν να ανακουφίσουν αυτή την ενόχληση.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα:

Αν και πολλές περιπτώσεις πόνου στα πόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, αυτοφροντίδα και αναλγητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν:

 • Ο πόνος είναι έντονος, επίμονος ή επιδεινώνεται.
 • Υπάρχει πρήξιμο, ερυθρότητα ή ζέστη στο προσβεβλημένο πόδι.
 • Ο πόνος στο πόδι συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους ή νυχτερινή εφίδρωση.
 • Έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου, διαβήτη ή διαταραχών πήξης.
 • Υπάρχουν σημάδια λοίμωξης, όπως πυρετός ή αποστράγγιση πύου από μια πληγή.
 • Ο πόνος στα πόδια σχετίζεται με πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας όταν χρειάζεται είναι ζωτικής σημασίας για τον αποκλεισμό σοβαρών υποκείμενων καταστάσεων και τη διασφάλιση της κατάλληλης θεραπείας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και ανακούφιση από τον πόνο στο πόδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απομακρύνετε τις ρυτίδες με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Τι θα συμβεί αν βουτήξω τα πόδια μου σε νερό με ξύδι;

Η επιστήμη πίσω από το περπάτημα επάνω σε κάρβουνα

Τι προβλήματα δημιουργεί η αυξημένη χοληστερόλη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

BRI: Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος;

BRI: Αντί να εξετάζει το ύψος και το βάρος, το BRI ποσοτικοποιεί μαθηματικά τα επίπεδα σωματικού λίπους εξετάζοντας το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Αυτό παρέχει μια τιμή που κυμαίνεται συνήθως από ένα έως 20.

Close Icon