Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πόνος γόνατο: Ο εμβολισμός της ιγνυακής αρτηρίας ίσως προσφέρει ανακούφιση

Πόνος γόνατο: Ο εμβολισμός της ιγνυακής αρτηρίας ίσως προσφέρει ανακούφιση

Πόνος γόνατο: Ο πόνος και η δυσκαμψία που προκύπτει μπορεί να περιορίσουν την κινητικότητα και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Από όλες τις αρθρώσεις του σώματος, τα γόνατα υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά. Δεκαετίες περπατήματος, τρεξίματος, καθίσματος, άλματος και άλλων δραστηριοτήτων μπορεί να επηρεάσουν τον χόνδρο – τον λείο ιστό μεταξύ των οστών – που οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα. Ο πόνος και η δυσκαμψία που προκύπτει μπορεί να περιορίσουν την κινητικότητα και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Λόγω άλλων καταστάσεων υγείας, ορισμένοι ασθενείς δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος ή έχουν επίμονο πόνο, οίδημα και συσσώρευση αιματηρών υγρών μετά την επέμβαση.

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα κυμαίνεται από μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έως πλήρεις αντικαταστάσεις γονάτων. Αλλά τα άτομα που ζουν με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθούν από μια νέα διαδικασία που ονομάζεται εμβολισμός ιγνυακής αρτηρίας (GAE). Ενώ άλλες μέθοδοι θεραπείας επικεντρώνονται στον ίδιο τον χόνδρο, το GAE είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που στοχεύει τη φλεγμονή γύρω από την άρθρωση. Ο συνδετικός ιστός που καλύπτει το εσωτερικό του γόνατος που ονομάζεται αρθρικό υμένα, τροφοδοτείται με αίμα από έξι αρτηρίες, γνωστές συλλογικά ως γεννητικές αρτηρίες.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη απεικόνιση και αντίθεση για τον εντοπισμό των φλεγμονωδών περιοχών, ο επεμβατικός ακτινολόγος εισάγει έναν μικρό καθετήρα στην αρτηρία στο άνω μέρος του μηρού και τον καθοδηγεί προς τον αρθρικό υμένα στο γόνατο. Μικρά σωματίδια εγχέονται στις αρτηρίες για να μειώσουν ή να εμβολίσουν την παροχή αίματος. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη φλεγμονή και μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο. Μετά από αυτή την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Τους συμβουλεύουμε να το πάρουν χαλαρά για μερικές ημέρες και στη συνέχεια να συνεχίσουν σταδιακά τις κανονικές τους δραστηριότητες καθώς η φλεγμονή υποχωρεί.

Αν και το GAE δεν επιδιορθώνει ή αποκαθιστά τον κατεστραμμένο χόνδρο, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και αυξημένη κινητικότητα σε άτομα που είτε δεν θέλουν είτε δεν είναι κατάλληλα για αντικατάσταση γόνατος. Εάν αντιμετωπίζετε μέτριο έως σοβαρό πόνο στο γόνατο και άλλες θεραπείες όπως οι αντιφλεγμονώδεις ενέσεις και η φυσικοθεραπεία δεν ήταν επιτυχείς, ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα ήσασταν υποψήφιος για GAE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εννέα σημάδια ότι έχετε φλεγμονή στο σώμα σας. Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει;

Η αποκάλυψη των νέων μορφολογικών χαρακτηριστικών ενός ασύλληπτου συνδέσμου του γόνατος

Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας χαρτογραφήθηκαν σε νέα βιοτράπεζα

Ο ρόλος της ορθοπεδικής χειρουργικής σε ασθενείς με αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon