Επιστημονικά Νέα

Συναρπαστικά στοιχεία για τους ωκεανούς που δεν γνωρίζεις

Συναρπαστικά στοιχεία για τους ωκεανούς που δεν γνωρίζεις

Μπορεί να γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη από ό, τι για τους ωκεανούς μας, καθώς οι ωκεανοί αποτελούν το 71% του πλανήτη μας, και με βάση τα δεδομένα της Γεωλογικής Έρευνας των Η.Π.Α., υπάρχουν περίπου 321.003.271 κυβικά μίλια νερού στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν λίμνες, ποτάμια και κρυμμένοι καταρράκτες στον ωκεανό. Οι ωκεανοί έχουν πράγματι λίμνες, ποτάμια, ακόμη και καταρράκτες. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι υποβρύχιες λίμνες και ποτάμια μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος, από μόλις λίγα πόδια έως και μερικά μίλια πλάτος.

Πώς γίνεται αυτό? Αυτές οι λίμνες και τα ποτάμια σχηματίζονται όταν το θαλασσινό νερό διαπερνά τα παχιά στρώματα αλατιού κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Όταν το στρώμα αλατιού διαλύεται, προκαλεί κατάθλιψη στον πυθμένα του ωκεανού. Στη συνέχεια, το διαλυμένο αλάτι καθιστά το νερό πιο πυκνό και αυτό το πυκνό νερό καθιερώνεται σε αυτές τις καταθλίψεις, δημιουργώντας υποβρύχια σώματα άλμης. Αυτές οι πισίνες άλμης προσελκύουν επίσης μια δέσμη θαλάσσιων ζώων που μοιάζουν με εξωγήινους.

Τι γίνεται όμως με τους καταρράκτες; Ο μεγαλύτερος γνωστός καταρράκτης της Γης βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Ωστόσο, είναι υποβρύχιος. Είναι ένας καταρράκτης με 75 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού, και υψώνεται στο επιβλητικό μέγεθος των 11.500 ποδιών. Ο καταρράκτης σχηματίστηκε όταν πυκνότερο νερό από την ανατολική πλευρά της Δανίας συνάντησε το θερμότερο νερό στην αντίθετη πλευρά. Εν ολίγοις, το κρύο νερό ρέει κάτω από το ζεστό νερό πάνω από μια τεράστια πτώση στον πυθμένα του ωκεανού. Ονομάστηκε καταρράκτης του Στενού της Δανίας, είναι τρεις φορές το ύψος του Angel Falls στη Βενεζουέλα και μεταφέρει 2.000 φορές την ποσότητα του νερού που βρέθηκε στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το φως δίνει στον Ωκεανό το εικονικό μπλε χρώμα του. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καλλιτεχνών, σχεδιαστών και μουσικών που έχουν εμπνευστεί βαθιά από τα δελεαστικά χρώματα του ωκεανού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για το από πού παίρνει το χρώμα του. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Το χρώμα του Ωκεανού είναι αποτέλεσμα των χρωμάτων που απορροφά το νερό στο κόκκινο μέρος του φάσματος φωτός.

Το νερό δρα σαν φίλτρο, αφήνοντας πίσω του χρώματα στο μπλε μέρος του φάσματος. Το φως που αναπηδά από τα πλωτά ιζήματα και τα σωματίδια στο νερό βοηθά επίσης τον ωκεανό να παίρνει πράσινες, κόκκινες ή άλλες αποχρώσεις μερικές φορές. Επειδή τα μπλε μήκη κύματος διεισδύουν πολύ βαθύτερα από κάποια άλλα μήκη κύματος, όσο βαθύτερα πηγαίνετε στον ωκεανό, τόσο πιο “μπλε” γίνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κοιμάσαι πιο ήρεμα μετά από τη μέρα στην παραλία;

Απλές συμβουλές για να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου

Ψυχικά και σωματικά οφέλη της θαλάσσιας κολύμβησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.