Επιστημονικά Νέα

Συναρπαστικά στοιχεία για τους ωκεανούς που δεν γνωρίζεις

Συναρπαστικά στοιχεία για τους ωκεανούς που δεν γνωρίζεις

Μπορεί να γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη από ό, τι για τους ωκεανούς μας, καθώς οι ωκεανοί αποτελούν το 71% του πλανήτη μας, και με βάση τα δεδομένα της Γεωλογικής Έρευνας των Η.Π.Α., υπάρχουν περίπου 321.003.271 κυβικά μίλια νερού στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν λίμνες, ποτάμια και κρυμμένοι καταρράκτες στον ωκεανό. Οι ωκεανοί έχουν πράγματι λίμνες, ποτάμια, ακόμη και καταρράκτες. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι υποβρύχιες λίμνες και ποτάμια μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος, από μόλις λίγα πόδια έως και μερικά μίλια πλάτος.

Πώς γίνεται αυτό? Αυτές οι λίμνες και τα ποτάμια σχηματίζονται όταν το θαλασσινό νερό διαπερνά τα παχιά στρώματα αλατιού κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Όταν το στρώμα αλατιού διαλύεται, προκαλεί κατάθλιψη στον πυθμένα του ωκεανού. Στη συνέχεια, το διαλυμένο αλάτι καθιστά το νερό πιο πυκνό και αυτό το πυκνό νερό καθιερώνεται σε αυτές τις καταθλίψεις, δημιουργώντας υποβρύχια σώματα άλμης. Αυτές οι πισίνες άλμης προσελκύουν επίσης μια δέσμη θαλάσσιων ζώων που μοιάζουν με εξωγήινους.

Τι γίνεται όμως με τους καταρράκτες; Ο μεγαλύτερος γνωστός καταρράκτης της Γης βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Ωστόσο, είναι υποβρύχιος. Είναι ένας καταρράκτης με 75 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού, και υψώνεται στο επιβλητικό μέγεθος των 11.500 ποδιών. Ο καταρράκτης σχηματίστηκε όταν πυκνότερο νερό από την ανατολική πλευρά της Δανίας συνάντησε το θερμότερο νερό στην αντίθετη πλευρά. Εν ολίγοις, το κρύο νερό ρέει κάτω από το ζεστό νερό πάνω από μια τεράστια πτώση στον πυθμένα του ωκεανού. Ονομάστηκε καταρράκτης του Στενού της Δανίας, είναι τρεις φορές το ύψος του Angel Falls στη Βενεζουέλα και μεταφέρει 2.000 φορές την ποσότητα του νερού που βρέθηκε στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το φως δίνει στον Ωκεανό το εικονικό μπλε χρώμα του. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καλλιτεχνών, σχεδιαστών και μουσικών που έχουν εμπνευστεί βαθιά από τα δελεαστικά χρώματα του ωκεανού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για το από πού παίρνει το χρώμα του. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Το χρώμα του Ωκεανού είναι αποτέλεσμα των χρωμάτων που απορροφά το νερό στο κόκκινο μέρος του φάσματος φωτός.

Το νερό δρα σαν φίλτρο, αφήνοντας πίσω του χρώματα στο μπλε μέρος του φάσματος. Το φως που αναπηδά από τα πλωτά ιζήματα και τα σωματίδια στο νερό βοηθά επίσης τον ωκεανό να παίρνει πράσινες, κόκκινες ή άλλες αποχρώσεις μερικές φορές. Επειδή τα μπλε μήκη κύματος διεισδύουν πολύ βαθύτερα από κάποια άλλα μήκη κύματος, όσο βαθύτερα πηγαίνετε στον ωκεανό, τόσο πιο “μπλε” γίνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κοιμάσαι πιο ήρεμα μετά από τη μέρα στην παραλία;

Απλές συμβουλές για να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου

Ψυχικά και σωματικά οφέλη της θαλάσσιας κολύμβησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.