Επιστημονικά Νέα

Στα ‘μαχαίρια’ ΗΠΑ – Κίνα για το εμβόλιο του covid-19

Στα ‘μαχαίρια’ ΗΠΑ – Κίνα για το εμβόλιο του covid-19

Η έρευνα για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού επισκιάζεται από ανταγωνισμούς ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Πόσο μπορούν να δυσκολέψουν όμως η εθνική ιδιοτέλεια και τα γεωπολιτικά συμφέροντα την καταπολέμηση της πανδημίας; Από τις 7 υποψήφιες εταιρείες για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν περάσει στη δεύτερη δοκιμαστική φάση, οι τρεις είναι κινεζικές και οι δύο αμερικανικές. Ο Λευκός Οίκος θέλει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια για τη δοκιμή, παρασκευή και αγορά ενός ή πολλών νέων εμβολίων. Σύμφωνα με τη λεγόμενη «Operation Wrap Speed», μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να είναι έτοιμα προς διάθεση 300 εκατ. εμβόλια. Έξι αμερικανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν, καθώς και η βρετανοσουηδική AstraZeneca.

Ερευνητικές επιτυχίες στο στόχαστρο χάκερ

Επικεφαλής της επιχείρησης υπό την αιγίδα του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας είναι ο Αμερικανός στρατηγός Γκουστάβε Πέρνε. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί «με κάθε χώρα που προσφέρει πληροφορίες ή συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίου ή φαρμάκου».

Η Κίνα δεν ανήκει σε αυτές, διασαφήνισε ο στρατηγός. Η φαρμακοβιομηχανία Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη εταιρεία που ήδη τον Μάρτιο ξεκίνησε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε εθελοντές και κατέγραψε τα πρώτα προσωρινά θετικά αποτελέσματα κατά τα μέσα Μαΐου. Και, όπως ελέχθη, ίσως τον Ιούλιο μπορεί να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου. Μία εβδομάδα μετά τα καλά νέα από τη Moderna, πράκτορες του FBI και η αμερικανική υπηρεσία κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο CISA προειδοποίησαν για επιθέσεις χάκερ από το Πεκίνο με στόχο τα ερευνητικά αποτελέσματα. Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε αστραπιαία. «Χρειάζονται αποδείξεις ότι η Κίνα σαμποτάρει προσπάθειες της Δύσης» είπε.

Ο Ντέιβιντ Φίντλερ, από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations, είπε στην DW πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «η Κίνα και άλλες χώρες προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αμερικανικών οργανώσεων σε σχέση με την πανδημία, μεταξύ αυτών και την έρευνα του εμβολίου». Επιπλέον δήλωσε ότι δεν θα τον παραξένευε εάν οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατασκόπευαν τον κυβερνοχώρο σε βάρος κινεζικών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός, ήταν η πρώτη χώρα που τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε γονιδίωμα του ιού και παρουσίασε την ανάπτυξη εμβολίου ως έναν «αποφασιστικό πόλεμο» που θα πρέπει να γίνει μαζί με όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο η κινεζική εταιρεία CanSino, σε συνεργασία με την κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών, ανακοίνωσε θετικές εξελίξεις στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Στο μεταξύ 500 εθελοντές συμμετέχουν στη δεύτερη φάση δοκιμών σε νοσοκομείο στο Ουχάν. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μετά από δοκιμαστικό εμβολιασμό 743 εθελοντών. Ο Τσανγκ Λουνγκ Γι, επικεφαλής του εργαστηρίου Geno-Immune Medical Institute, το οποίο επίσης συμμετέχει στην ανάπτυξη εμβολίου, είπε στην DW ότι «χάρη στις έρευνες στον τομέα μοριακής ιατρικής, θα μπορούσε η Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον αγώνα δρόμου για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπέρταση: Πώς συνδέεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού που οδηγούν στην άνοια;

Αναιμία: Πώς να αναγνωρίσετε την έλλειψη σιδήρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή. 

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».