Επιστημονικά Νέα

Ψηφιακή Επανάσταση: Η παρακαταθήκη της τηλεϊατρικής από την πανδημία

Ψηφιακή Επανάσταση: Η παρακαταθήκη της τηλεϊατρικής από την πανδημία

Ψηφιακή Επανάσταση: Ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα της ανάγκης υγειονομικής περίθαλψης για τον Covid-19 ήταν η εμφάνιση της τηλεϊατρικής ως αποτελεσματικού μέσου παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί πάλεψαν με αυτό στην αρχή, και οι δύο το έχουν μάθει και το έχουν υιοθετήσει ως ένα από τα κύρια κανάλια παροχής φροντίδας.

Στην Ινδία συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία και οι γιατροί δίστασαν να χρησιμοποιούν τηλεϊατρική για πολλούς λόγους στο παρελθόν – πρωτίστως ήταν η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν την τηλεϊατρική. Αυτό άλλαξε καθώς η Κυβέρνηση παρουσίασε τις Οδηγίες Τηλεϊατρικής τον Μάρτιο του 2020, επιτρέποντας στους γιατρούς να χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά κανάλια. Η δεύτερη ανησυχία ήταν η αισχροκέρδια. Ο Covid-19 έσπασε επίσης αυτόν τον μύθο – με όλα τα OPD κλειστά λόγω lockdown, οι περισσότεροι κατάφεραν να διατηρήσουν τις χρεώσεις διαβούλευσης ισοδύναμες με τις OPD σε αυτές τις πλατφόρμες.

Η αγορά τηλεϊατρικής της Ινδίας αναμένεται να φθάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, ωθούμενη από την άνοδο των τηλεπικοινωνιών, της τηλεπαθολογίας, της τηλεραδιολογίας και του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Λόγω της πανδημίας και του επακόλουθου lockdown, αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του αριθμού των πλατφορμών τηλεϊατρικής στην Ινδία. Εκκινήσεις όπως MyHealthcare, Meddo, DocOn, Phable έχουν προστεθεί σε μια υπάρχουσα λίστα πλατφόρμων όπως το Practo, το mFine, το DocsApp, το CallHealth και το Lybrate.

Το μέλλον της τηλεϊατρικής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οικοσυστήματος περίθαλψης γύρω από τον ασθενή, το οποίο όχι μόνο θα συνδέσει τον ασθενή και το γιατρό, αλλά επιπλέον θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βοηθήσει στην παράδοση φαρμάκων, τη διάγνωση, τη λήψη αναφορών και όλο αυτό παρακολουθείται από γιατρούς στις πλατφόρμες Ηλεκτρονικών Ιατρικών Αρχείων (EMR).

Η πρόσβαση στην ποιοτική πρωτοβάθμια περίθαλψη υπήρξε ένα πολυετές πρόβλημα του Ινδικού τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Μια έκθεση του Κέντρου Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής Νόσων (CDDEP) στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ινδία έχει έλλειψη περίπου 600.000 γιατρών και πάνω από 2 εκατομμύρια νοσοκόμες. Οι εκθέσεις επισημαίνουν ότι η Ινδία έχει περαιτέρω έλλειψη περισσότερων από 150.000 ακτινολόγων.

Η αποτελεσματική και αποδοτική χρήση της τηλεϊατρικής θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση ορισμένων από αυτά τα κενά με τους γιατρούς να μπορούν να διαχειριστούν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Για εκείνους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα σε ασθενείς μέσω τηλεϊατρικής, να τους συμβουλέψουν για φαρμακευτική αγωγή, να ζητήσουν εξετάσεις και να ελέγξουν την παρακολούθηση τους εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους.

Διάφορες πλατφόρμες έχουν αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν στους ασθενείς να παρακολουθούνται στο σπίτι, ενώ όλες οι πληροφορίες τους μπορούν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς τους. Όπου απαιτείται ιατρική παρέμβαση, η ομάδα φροντίδας μπορεί να ειδοποιήσει τα νοσοκομεία για παραϊατρική παρέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάλυψη εξοδων υγειονομικών που μετακινούνται λόγω της πανδημίας

Γνώρισα ένα "φάντασμα"

Επισκέψου το emvolio.gov.gr για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τον εμβολιασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .