Επιστημονικά Νέα

Ψηφιακή Επανάσταση: Η παρακαταθήκη της τηλεϊατρικής από την πανδημία

Ψηφιακή Επανάσταση: Η παρακαταθήκη της τηλεϊατρικής από την πανδημία

Ψηφιακή Επανάσταση: Ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα της ανάγκης υγειονομικής περίθαλψης για τον Covid-19 ήταν η εμφάνιση της τηλεϊατρικής ως αποτελεσματικού μέσου παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί πάλεψαν με αυτό στην αρχή, και οι δύο το έχουν μάθει και το έχουν υιοθετήσει ως ένα από τα κύρια κανάλια παροχής φροντίδας.

Στην Ινδία συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία και οι γιατροί δίστασαν να χρησιμοποιούν τηλεϊατρική για πολλούς λόγους στο παρελθόν – πρωτίστως ήταν η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν την τηλεϊατρική. Αυτό άλλαξε καθώς η Κυβέρνηση παρουσίασε τις Οδηγίες Τηλεϊατρικής τον Μάρτιο του 2020, επιτρέποντας στους γιατρούς να χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά κανάλια. Η δεύτερη ανησυχία ήταν η αισχροκέρδια. Ο Covid-19 έσπασε επίσης αυτόν τον μύθο – με όλα τα OPD κλειστά λόγω lockdown, οι περισσότεροι κατάφεραν να διατηρήσουν τις χρεώσεις διαβούλευσης ισοδύναμες με τις OPD σε αυτές τις πλατφόρμες.

Η αγορά τηλεϊατρικής της Ινδίας αναμένεται να φθάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, ωθούμενη από την άνοδο των τηλεπικοινωνιών, της τηλεπαθολογίας, της τηλεραδιολογίας και του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Λόγω της πανδημίας και του επακόλουθου lockdown, αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του αριθμού των πλατφορμών τηλεϊατρικής στην Ινδία. Εκκινήσεις όπως MyHealthcare, Meddo, DocOn, Phable έχουν προστεθεί σε μια υπάρχουσα λίστα πλατφόρμων όπως το Practo, το mFine, το DocsApp, το CallHealth και το Lybrate.

Το μέλλον της τηλεϊατρικής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οικοσυστήματος περίθαλψης γύρω από τον ασθενή, το οποίο όχι μόνο θα συνδέσει τον ασθενή και το γιατρό, αλλά επιπλέον θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βοηθήσει στην παράδοση φαρμάκων, τη διάγνωση, τη λήψη αναφορών και όλο αυτό παρακολουθείται από γιατρούς στις πλατφόρμες Ηλεκτρονικών Ιατρικών Αρχείων (EMR).

Η πρόσβαση στην ποιοτική πρωτοβάθμια περίθαλψη υπήρξε ένα πολυετές πρόβλημα του Ινδικού τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Μια έκθεση του Κέντρου Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής Νόσων (CDDEP) στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ινδία έχει έλλειψη περίπου 600.000 γιατρών και πάνω από 2 εκατομμύρια νοσοκόμες. Οι εκθέσεις επισημαίνουν ότι η Ινδία έχει περαιτέρω έλλειψη περισσότερων από 150.000 ακτινολόγων.

Η αποτελεσματική και αποδοτική χρήση της τηλεϊατρικής θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση ορισμένων από αυτά τα κενά με τους γιατρούς να μπορούν να διαχειριστούν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Για εκείνους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα σε ασθενείς μέσω τηλεϊατρικής, να τους συμβουλέψουν για φαρμακευτική αγωγή, να ζητήσουν εξετάσεις και να ελέγξουν την παρακολούθηση τους εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους.

Διάφορες πλατφόρμες έχουν αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν στους ασθενείς να παρακολουθούνται στο σπίτι, ενώ όλες οι πληροφορίες τους μπορούν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς τους. Όπου απαιτείται ιατρική παρέμβαση, η ομάδα φροντίδας μπορεί να ειδοποιήσει τα νοσοκομεία για παραϊατρική παρέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κάλυψη εξοδων υγειονομικών που μετακινούνται λόγω της πανδημίας

Γνώρισα ένα "φάντασμα"

Επισκέψου το emvolio.gov.gr για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τον εμβολιασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.