Επιστημονικά Νέα

Προδιαβήτης: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφεί μια διάγνωση προδιαβήτη.

ADMAN

Νέοι ενήλικες με υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σηματοδοτούν προδιαβήτη ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Quality of Care and Outcomes Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Scientific Sessions 2022. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 13-14 Μαΐου 2022, στο Reston της Βιρτζίνια και περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη έρευνα που επικεντρώνεται στην ποιότητα της καρδιαγγειακής ιατρικής περίθαλψης και στα αποτελέσματα των ασθενών στη θεραπεία και πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Έχοντας προδιαβήτη σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάποιου είναι υψηλότερα από το κανονικό, με σάκχαρο νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg/dL, αν και όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2.

Ο προδιαβήτης είναι συχνός και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου 88 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 ετών και άνω, έχουν προδιαβήτη, που είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ. Σχεδόν 29 εκατομμύρια ενήλικες με προδιαβήτη είναι ηλικίας 18 έως 44 ετών. “Ο προδιαβήτης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Akhil Jain, M.D., ιατρός στο Mercy Catholic Medical Center στο Darby. , Pa.

“Με τα καρδιακά επεισόδια να συμβαίνουν όλο και περισσότερο σε νεαρούς ενήλικες, η μελέτη μας επικεντρώθηκε στον καθορισμό των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν τον νεαρό πληθυσμό, έτσι ώστε οι μελλοντικές επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές και οι πολιτικές υγείας να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τον προδιαβήτη. “ Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας των ασθενών στο National Inpatient Sample, το οποίο είναι η μεγαλύτερη δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων νοσηλειών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν αρχεία από το έτος 2018 για νοσηλεία που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή μεταξύ νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 44 ετών.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Από τους περισσότερους από 7,8 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή το 2018, περισσότεροι από 31.000, ή το 0,4%, είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συσχετίζονται με τον προδιαβήτη.
  • Μεταξύ εκείνων με προδιαβήτη, η συχνότητα εμφράγματος ήταν 2,15% σε σύγκριση με 0,3% σε νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη να έχουν υψηλή χοληστερόλη (68,1% έναντι 47,3%, αντίστοιχα) και παχυσαρκία (48,9% έναντι 25,7%, αντίστοιχα).
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες Μαύρης, Ισπανικής ή Ασιατικής φυλής.
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα, να νοσηλευτούν σε αστικά νοσοκομεία διδασκαλίας ή να νοσηλευτούν στις Μεσοδυτικές και Δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, σε σύγκριση με ενήλικες με έμφραγμα που δεν είχαν προδιαβήτη.

“Αφού λάβαμε υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν και τροποποιούν, διαπιστώσαμε ότι οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη”, είπε ο Jain. “Παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη δεν είχαν υψηλότερες περιπτώσεις άλλων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό”. Ενώ ο προδιαβήτης είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, μπορεί να αντιστραφεί. Πολλά από τα βήματα που λαμβάνονται για την πρόληψη του προδιαβήτη είναι τα ίδια βήματα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

“Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πληρούν τα κριτήρια για τον προδιαβήτη, αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για να αναλάβουν δράση. Είναι σημαντικό για τα άτομα με προδιαβήτη να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και της συνολικής υγείας τους και πιθανώς για την αναστροφή του προδιαβήτη και την πρόληψη του τύπου 2 διαβήτης”, δήλωσε ο Eduardo Sanchez, M.D., M.P.H., FAHA, FAAFP, επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και ο κλινικός επικεφαλής για την πρωτοβουλία Know Diabetes by Heart της Ένωσης. “Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστρέψετε μια διάγνωση προδιαβήτη. Για τους καπνιστές, η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, όπως η μείωση του στρες , μπορεί να φαίνονται μικρά, ωστόσο μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής και μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 4 ενήλικες με ηπατική διαταραχή και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ραγδαία αύξηση των νέων 12 έως 19 ετών με προδιαβήτη

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει την πιθανότητα για θάνατο σε ασθενείς με CoViD

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη βρίσκονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστραδιόλης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, συσχετίστηκαν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.