Διαβήτης

Προδιαβήτης συμπτώματα: Έρευνα προσδιορίζει τους υποτύπους του

Προδιαβήτης συμπτώματα: Έρευνα προσδιορίζει τους υποτύπους του

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη

Προδιαβήτης συμπτώματα: Όλα τα προδιαβητικά άτομα έχουν ίδια συμπτώματα: σε άτομα στα προκαταρκτικά στάδια του διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν έξι σαφώς διακριτοί υπότυποι, οι οποίοι διαφέρουν στην ανάπτυξη της νόσου, στον κίνδυνο διαβήτη και στην ανάπτυξη δευτερογενών ασθενειών. Αυτό φαίνεται σε μια μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Διαβήτη και Μεταβολικών Νοσημάτων (IDM) του Helmholtz Zentrum München. στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tübingen. και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD). Τα αποτελέσματα έχουν πλέον δημοσιευτεί στο Nature Medicine.  Η νέα ταξινόμηση μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να αποτρέψει την εκδήλωση του διαβήτη ή την ανάπτυξη επιπλοκών του διαβήτη μέσω στοχευμένης πρόληψης.

Ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια πανδημία. Από το 1980, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί παγκοσμίως. Μόνο στη Γερμανία, 7 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την πάθηση. Και η τάση συνεχίζει να αυξάνεται. Μέχρι το 2040, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να αυξηθεί σε 12 εκατομμύρια. Αλλά ο διαβήτης τύπου 2 δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι άνθρωποι περνούν συχνά από ένα μακρύτερο προκαταρκτικό στάδιο του διαβήτη, στο οποίο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ήδη αυξημένα, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι ακόμα άρρωστοι. “Για τα άτομα με προδιαβήτη δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα να προβλεφθεί εάν θα αναπτύξουν διαβήτη και θα διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή εάν θα είχαν μόνο μια ακίνδυνη μορφή με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά χωρίς σημαντικό κίνδυνο , “είπε ο καθηγητής Hans-Ulrich Häring.

Ωστόσο, μια τέτοια διάκριση είναι σημαντική για τη στοχευμένη πρόληψη της μεταβολικής νόσου και έτσι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη. Ερευνητές από το Tübingen πέτυχαν τώρα μια σημαντική ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση συστάδων σε άτομα με prediabetes, έχουν ανακαλύψει έξι διαφορετικούς υποτύπους με διαφορετικό κίνδυνο διαβήτη. Μια διαφοροποιημένη ταξινόμηση του προδιαβήτη και του διαβήτη καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή ατομικής και πρώιμης πρόληψης και θεραπείας του διαβήτη και των δευτερογενών ασθενειών του με τρόπο προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Häring και τον καθηγητή Fritsche στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen πραγματοποίησε λεπτομερείς μελέτες για το μεταβολισμό των ατόμων με προδιαβήτη που εξακολουθούν να θεωρούνται υγιή. Τα άτομα δοκιμής (n = 899) προέρχονται από την Οικογενειακή Μελέτη Tübingen και από τη μελέτη του Προγράμματος Τρόπου ζωής Τούμπινγκεν. Έχουν υποβληθεί επανειλημμένα σε εντατικές κλινικές, εργαστηριακές χημικές ουσίες, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και γενετικές εξετάσεις στο Tübingen τα τελευταία 25 χρόνια.

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη. «Όπως και στον εκδηλωμένο διαβήτη, υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι ασθενειών στο προκαταρκτικό στάδιο του διαβήτη, οι οποίοι διαφέρουν ως προς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα , τη δράση της ινσουλίνης και την έκκριση ινσουλίνης, την κατανομή του σωματικού λίπους, το λίπος του ήπατος και τον γενετικό κίνδυνο», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας καθηγητής Robert Wagner από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Διαβήτη και τις Μεταβολικές Νόσους (IDM) του Helmholtz Zentrum München στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Τρεις από αυτές τις ομάδες (ομάδες 1, 2 και 4) χαρακτηρίζονται από χαμηλό κίνδυνο διαβήτη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη των ομάδων 1 και 2 ήταν υγιείς. Τα αδύνατα άτομα είναι τα κύρια μέλη του συμπλέγματος 2. Έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Το σύμπλεγμα 4 αποτελείται από υπέρβαρα άτομα, των οποίων ο μεταβολισμός είναι ακόμα σχετικά υγιής. Οι τρεις υπόλοιποι υπότυποι (ομάδες 3, 5 και 6) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ή / και δευτερογενών ασθενειών. Τα άτομα που ανήκουν στον υποτύπο 3 παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη και έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα άτομα στο σύμπλεγμα 5 έχουν έντονο λιπαρό ήπαρ και πολύ υψηλό κίνδυνο διαβήτη, επειδή το σώμα τους είναι ανθεκτικό στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα της ινσουλίνης. Στον υπότυπο 6, η βλάβη στα νεφρά εμφανίζεται πριν από τη διάγνωση του διαβήτη. Εδώ, η θνησιμότητα είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή.

Μπορεί όμως η ταξινόμηση σε έξι υπότυπους προπαρασκευαστικών να επιβεβαιωθεί και σε άλλες ομάδες; Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές επέκτειναν την ανάλυση ώστε να συμπεριλάβουν σχεδόν 7.000 θέματα στην κοόρτη Whitehall II στο Λονδίνο και εκεί, επίσης, εντόπισαν τους έξι υπότυπους προδιαβήτη.

Οι ερευνητές κάνουν ήδη περαιτέρω σχέδια. “Στη συνέχεια, σε προοπτικές μελέτες, θα προσπαθήσουμε πρώτα να προσδιορίσουμε σε ποιο βαθμό τα νέα ευρήματα ισχύουν για την ταξινόμηση μεμονωμένων ατόμων σε ομάδες κινδύνου”, δήλωσε ο καθηγητής Andreas Fritsche του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tübingen. Εάν συμβαίνει αυτό, τα άτομα με προφίλ υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να αναγνωριστούν νωρίς και να λάβουν συγκεκριμένη θεραπεία.

Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Ερευνών Διαβήτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tübingen τα τελευταία 25 χρόνια για να χαρακτηρίσει τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και την πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

“Ένας από τους στόχους του DZD είναι να αναπτύξει ακριβή μέτρα πρόληψης και θεραπείας, δηλαδή την κατάλληλη πρόληψη ή θεραπεία για τη σωστή ομάδα ανθρώπων τη σωστή στιγμή. Ο συνδυασμός σε βάθος κλινικής και μοριακής έρευνας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας Η βιοπληροφορική κατέστησε εφικτό αυτό το διεθνώς σημαντικό αποτέλεσμα. Ο προσδιορισμός των υποτύπων στα προκαταρκτικά στάδια του διαβήτη τύπου 2 είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ιατρική ακριβείας στην πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του “, λέει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του DZD Martin Hrabě de Angelis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιορτές Καρντίνα: Καμπανάκι κινδύνου για τους διαβητικούς μια εκτός ελέγχου διατροφή

Νέα μελέτη συγκρίνει τύπους διαβητικών με απώλεια κιλών

Διαβήτης και υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επιπλοκών covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.