Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία κορωνοϊός κίνδυνος: Οι συννοσηρότητες και η λύση

Παχυσαρκία κορωνοϊός κίνδυνος: Οι συννοσηρότητες και η λύση

Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν 46% πιο υψηλό κίνδυνο να είναι θετικοί στον COVID-19, 113% πιο υψηλό κίνδυνο νοσηλείας , 74% πιο υψηλό κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 48% αυξημένη θνησιμότητα

Παχυσαρκία κορωνοϊός κίνδυνος: Η σχέση της παχυσαρκίας με τη νόσο Covid19 έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει τα παχύσαρκα άτομα έχουν κατά 46% πιο υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν. Συγκεκριμένα μια από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές καταγραφές δεδομένων από 75 αγγλικές και κινέζικες μελέτες για τη λοίμωξη COVID-19, τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν 46% πιο υψηλό κίνδυνο να είναι θετικοί στον COVID-19, 113% πιο υψηλό κίνδυνο νοσηλείας , 74% πιο υψηλό κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 48% αυξημένη θνησιμότητα.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη «Individuals with obesity and COVID-19: A global perspective on the epidemiology and biological Relationships» των Barry M. Popkin, Shufa Du, William D. Green, Melinda A. Beck, Taghred Algaith, Christopher H. Herbst, Reem F. Alsukait, Mohammed Alluhidan, Nahar Alazemi, Meera Shekar, ότι πιθανότατα τα εμβόλια που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση του COVID-19 θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τα άτομα με παχυσαρκία, λόγω της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισής τους.

ΠΟΥ: Υψηλή ομάδα κινδύνου οι παχύσαρκοι

Ωστόσο, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφερθεί στο θέμα επισημαίνοντας ότι τα άτομα με παχυσαρκία αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό. Ενώ, η Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η νοσογόνος (ΒΜΙ>40kg/m2), συνοδεύεται από πλήθος συννοσηροτήτων όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια κλπ. Καθεμία από τις συννοσηρότητες αυτές αποτελεί από μόνη της παράγοντα για αυξημένη πιθανότητα νόσησης από τον ιό.

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που νοσούν, εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19 φαίνεται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να χρειαστούν θεραπεία σε ΜΕΘ, ενώ όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα παχύσαρκα ενήλικα άτομα, ηλικίας κάτω των 60 ετών, είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, αν νοσήσουν εξ αιτίας της λοίμωξης COVID-19. 

Άμεση αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα παχύσαρκα άτομα χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση. Η υγιεινή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, η καλή ενυδάτωση, η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα και η ανάπτυξη κάποιας αγαπημένης ασχολίας μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης τους στον ιό. Ωστόσο, συχνά η προσπάθεια των υπέρβαρων και παχύσαρκων για απώλεια βάρους δεν είναι επιτυχημένη, καθώς οι συννοσηρότητες που συνδέονται με το αυξημένο βάρος επιβάλλουν την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας με φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στο healthweb για τον κορωνοϊό και την εμφάνιση στα παιδιά

Κορωνοϊός καρδιαγγειακά νοσήματα : Οι ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε µονάδες εντατικής θεραπείας

Κορωνοϊός έρευνα: κίνδυνος για ασθενείς με άπνοια ύπνου

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.