Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός έρευνα: κίνδυνος για ασθενείς με άπνοια ύπνου

Κορωνοϊός έρευνα: κίνδυνος για ασθενείς με άπνοια ύπνου

Κορωνοϊός άπνοια ύπνου: Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι άτομα που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από το COVID-19. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Warwick, από κριτικές ασθενών. Το συμπέρασμα συνάγεται από μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που εξετάζουν τα αποτελέσματα για ασθενείς με COVID-19 που έχουν επίσης διαγνωστεί με την κατάσταση αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των επιπτώσεων του ιού σε άτομα με κακή κατάσταση ύπνου. Η έρευνα καταγράφει μια σχέση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA) και των δυσμενών αποτελεσμάτων του COVID-19.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική απόφραξη των αεραγωγών κατά τον ύπνο, όταν οι μύες εκεί γίνονται πιο αδύναμοι. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε άτομα που ροχαλίζουν ή φαίνεται να σταματούν να αναπνέουν ή να κάνουν ήχους πνιγμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, και εκείνοι που είναι παχύσαρκοι ειδικότερα είναι πιο πιθανό να το βιώσουν. Μία από τις ανησυχίες στις οποίες βασίζεται η έρευνα είναι ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν την κατάσταση και ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει αδιάγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βελτιωμένη επίγνωση του θέματος σχετικά με την κατάσταση στην εποχή του COVID-19.

COVID.jpg

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και των χειρότερων κλινικών αποτελεσμάτων από το COVID-19. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες πίσω από τη μελέτη να συμβουλέψουν ότι όσοι έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις έτσι ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό και να συνεχίσουν να ακολουθούν το σχέδιο θεραπείας τους με επιμέλεια. Αυτή η ανησυχία προκύπτει επειδή πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, σχετίζονται με κακά αποτελέσματα COVID-19. Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός συμπτώματα: η σειρά εμφάνισής τους στον οργανισμό

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνητή Michelle Miller :«Χωρίς μια σαφή εικόνα για το πόσα άτομα έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσα άτομα με την πάθηση μπορεί να έχουν βιώσει χειρότερα αποτελέσματα λόγω του COVID-19. Είναι πιθανό ότι το COVID-19 αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και έχει επιπτώσεις στις οδούς βραδυκινίνης, τα οποία επηρεάζονται επίσης σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια. Όταν έχετε άτομα στα οποία αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη επηρεαστεί, δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το COVID-19 τους επηρεάζει πιο έντονα». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews. Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Μια συστηματική ανασκόπηση του COVID-19 και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου”.

apnoia.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μεταλλάξεις και η πιθανή αντίσταση του κορωνοϊού

Παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας εν μέσω πανδημίας

Εναλλακτική λύση στο φοινικέλαιο δίνουν Καναδοι επιστήμονες με τη δημιουργία υποκατάστατου

Η διαδικασία θα μπορούσε να επιτρέπει στους παραγωγούς τροφίμων να αποφύγουν τις καταστροφικές καλλιέργειες φοινικέλαιου, ενώ θα μπορούν ακόμα να διατηρούν χαμηλά τις τιμές τους, καθώς η ιδέα του Marangoni θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα περισσότερα φυτικά έλαια όπως στο φυστικέλαιο ή στον βαμβακέλαιο.

Η υπογεννητικότητα στη σκιά της πανδημίας

Η περιοχή του Λάτσιο, γύρω από τη Ρώμη, κατέγραψε τριπλασιασμό των γεννήσεων νεκρών μωρών φέτος, επειδή οι έγκυες φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις,

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξει το πρόσωπο της ιατρικής σε λίγα χρόνια

η πραγματική επανάσταση θα συμβεί, όταν πλέον οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους υπολογιστές για να προβλέπουν πώς οι πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια. «Αυτό θα αλλάξει τελείως το πρόσωπο της ιατρικής»

Ισπανία: Με νέα ανακάλυψη οι σχολικές αίθουσες και τα σινεμά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με 100% πληρότητα.

Με τη νέα ανακάλυψη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι σχολικές αίθουσες και τα σινεμά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με 100% πληρότητα.