Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός και παιδιά: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν και πόσο μεταδοτικά είναι

Κορωνοϊός και παιδιά: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν και πόσο μεταδοτικά είναι

Κορωνοϊός και παιδιά: Διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων και πιο ήπια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στους ανήλικους, όπως έχει προκύψει από τα έως τώρα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τελικά, ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά και γιατί αυτά διαφέρουν από των ενηλίκων; Όλες τις απορίες μας σχετικά με τον κορωνοϊό και πως μολύνει τους ανήλικους μας λύνει ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης στην συνέντευξη  που παραχώρησε στο healthweb.gr.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID 19 στα παιδιά;

Τα συμπτώματα στα παιδιά και τους εφήβους διαφέρουν αρκετά από εκείνα των ενηλίκων. Συνήθως, εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες, και πόνο στην κοιλιά. Δεν αποκλείεται βέβαια και η εμφάνιση πυρετού και πόνου στο λαιμό. Επίσης, έχει παρατηρηθεί και δερματικό εξάνθημα.

Διαφέρουν από τα συμπτώματα που καταγράφονται στους ενήλικες;

Στους ενήλικες τα συμπτώματα έχουν να κάνουν περισσότερο με το αναπνευστικό σύστημα. Δηλαδή, οι ενήλικες έχουν βήχα, πόνο στο λαιμό, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και συνήθως απώλεια της οσμής και της γεύσης.

Γιατί τα παιδιά φέρονται να περνάνε τον κορωνοϊό πιο “ελαφριά” από τους ενήλικες;

Τα παιδιά συνήθως δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως εκείνα που στέλνουν τους ενήλικες στο νοσοκομείο. Συμβάλλουν, όμως, σημαντικά στη μετάδοση του κορωνοϊού, αν και ο λόγος που δεν αναπτύσσουν συχνά και σοβαρά συμπτώματα δεν είναι ακόμη σαφής. Όμως όπως και στους ενήλικες, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, παχυσαρκία ή αυτά που γεννήθηκαν πρόωρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υγιή παιδιά όταν μολυνθούν από τον κορωνοϊο. Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένα μικρό ποσοστό παιδιών που θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, μπορεί να αναπτύξει μια κατάσταση που λέγεται πολυοργανικό φλεγμονώδεις σύνδρομο διότι πολλά ταυτόχρονα όργανα του οργανισμού δέχονται την επίθεση του φονικού ιού. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται 2- 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και συνήθως έστω και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Έχει ακουστεί ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από τους ενήλικες. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Οι θάνατοι μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι σπάνιοι, όμως τα παιδιά δεν είναι άτρωτα. Δεν είναι όμως ακόμη διαπιστωμένο ποιες ομάδες ή ποια άτομα μεταδίδουν τον ιό περισσότερο. Και τούτο διότι η μετάδοση του ιού φαίνεται ότι καταρχάς εξαρτάται από την ποσότητα του φορτίου που έχει ένα άτομο αλλά και την κατάσταση της υγείας αυτού που δέχεται τον ιό. Λογικά επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερο όγκο μπορεί να έχουν και μικρότερο φορτίο αλλά αυτό ακόμη μένει να αποδειχθεί. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη μαθαίνουμε την συμπεριφορά του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός ανοσολογική αντίδραση : Οι διαφορές στα παιδιά και στους ενήλικες

Κορωνοϊός παιδιά: ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.