Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός και παιδιά: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν και πόσο μεταδοτικά είναι

Κορωνοϊός και παιδιά: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν και πόσο μεταδοτικά είναι

Κορωνοϊός και παιδιά: Διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων και πιο ήπια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στους ανήλικους, όπως έχει προκύψει από τα έως τώρα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τελικά, ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά και γιατί αυτά διαφέρουν από των ενηλίκων; Όλες τις απορίες μας σχετικά με τον κορωνοϊό και πως μολύνει τους ανήλικους μας λύνει ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης στην συνέντευξη  που παραχώρησε στο healthweb.gr.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID 19 στα παιδιά;

Τα συμπτώματα στα παιδιά και τους εφήβους διαφέρουν αρκετά από εκείνα των ενηλίκων. Συνήθως, εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες, και πόνο στην κοιλιά. Δεν αποκλείεται βέβαια και η εμφάνιση πυρετού και πόνου στο λαιμό. Επίσης, έχει παρατηρηθεί και δερματικό εξάνθημα.

Διαφέρουν από τα συμπτώματα που καταγράφονται στους ενήλικες;

Στους ενήλικες τα συμπτώματα έχουν να κάνουν περισσότερο με το αναπνευστικό σύστημα. Δηλαδή, οι ενήλικες έχουν βήχα, πόνο στο λαιμό, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και συνήθως απώλεια της οσμής και της γεύσης.

Γιατί τα παιδιά φέρονται να περνάνε τον κορωνοϊό πιο “ελαφριά” από τους ενήλικες;

Τα παιδιά συνήθως δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως εκείνα που στέλνουν τους ενήλικες στο νοσοκομείο. Συμβάλλουν, όμως, σημαντικά στη μετάδοση του κορωνοϊού, αν και ο λόγος που δεν αναπτύσσουν συχνά και σοβαρά συμπτώματα δεν είναι ακόμη σαφής. Όμως όπως και στους ενήλικες, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, παχυσαρκία ή αυτά που γεννήθηκαν πρόωρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υγιή παιδιά όταν μολυνθούν από τον κορωνοϊο. Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένα μικρό ποσοστό παιδιών που θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, μπορεί να αναπτύξει μια κατάσταση που λέγεται πολυοργανικό φλεγμονώδεις σύνδρομο διότι πολλά ταυτόχρονα όργανα του οργανισμού δέχονται την επίθεση του φονικού ιού. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται 2- 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και συνήθως έστω και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Έχει ακουστεί ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από τους ενήλικες. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Οι θάνατοι μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι σπάνιοι, όμως τα παιδιά δεν είναι άτρωτα. Δεν είναι όμως ακόμη διαπιστωμένο ποιες ομάδες ή ποια άτομα μεταδίδουν τον ιό περισσότερο. Και τούτο διότι η μετάδοση του ιού φαίνεται ότι καταρχάς εξαρτάται από την ποσότητα του φορτίου που έχει ένα άτομο αλλά και την κατάσταση της υγείας αυτού που δέχεται τον ιό. Λογικά επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερο όγκο μπορεί να έχουν και μικρότερο φορτίο αλλά αυτό ακόμη μένει να αποδειχθεί. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη μαθαίνουμε την συμπεριφορά του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός ανοσολογική αντίδραση : Οι διαφορές στα παιδιά και στους ενήλικες

Κορωνοϊός παιδιά: ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."