Επιστημονικά Νέα

Παγκρεατικές κύστεις: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης

Παγκρεατικές κύστεις: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης

Παγκρεατικές κύστεις: Η πλειονότητα των παγκρεατικών κύστεων εντοπίζονται τυχαία σε εξελιγμένο σημείο σε απεικονιστικές μελέτες που παραγγέλνονται για άλλους λόγους, δυσχεραίνοντας την μετέπειτα πορεία του ασθενούς.

Οι παγκρεατικές κύστεις μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Eπομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται ασθενείς με αυτές τις αναπτύξεις. Το πάγκρεας βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και της σπονδυλικής στήλης, παράγοντας ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών και εκκρίνει ορμόνες όπως η ινσουλίνη. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Περίπου το 15% των Αμερικανών πιστεύεται ότι έχει παγκρεατικές κύστεις, δηλαδή μικρούς θύλακες που είναι γεμάτοι με υγρό και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σε μια νέα μελέτη που χρηματοδοτείται από το NCI και τώρα στρατολογεί συμμετέχοντες, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν δύο διαφορετικές στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου για μη καρκινικές παγκρεατικές κύστεις. Έτσι θα μπορέσουν να προσδιορίσουν ποια λειτουργεί καλύτερα στην ανίχνευση πρώιμης κακοήθειας. Αν και λίγες από αυτές τις δομές είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του παγκρέατος, η ακριβής πρόβλεψη ως προς το ποιες κύστεις αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης.

«Αυτές οι στρατηγικές επιτήρησης δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ για το κλινικό τους όφελος ή το σχετικό κόστος και οφέλη», δήλωσε ο David Weinberg, MD, πρόεδρος ιατρικής στο Fox Chase Cancer Center. Είναι επίσης ο κύριος ερευνητής της μεγάλης κλινικής δοκιμής που διεξάγεται από το ECOG- ACRIN Cancer Research Group με την υποστήριξη του NCI. Η μελέτη συγκρίνει τα δύο τυπικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τους γιατρούς. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για τους ασθενείς.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για παγκρεατικές κύστεις έχει φέρει εδώ και καιρό στους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς το δύσκολο δίλημμα εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Η εύρεση του καρκίνου του παγκρέατος νωρίς, όταν είναι πιο θεραπεύσιμος, μπορεί να βελτιώσει τη σχετική συνολική 5ετή επιβίωση. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική αφαίρεση αυτών των κύστεων έχει εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 2% ή υψηλότερο, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, και πιθανότητα 30% για επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

«Η μεγάλη πλειονότητα των παγκρεατικών κύστεων εντοπίζονται τυχαία σε απεικονιστικές μελέτες που παραγγέλνονται για άλλους λόγους». Αυτό ανέφερε ο Λάνγκαν σε δελτίο τύπου του ινστιτούτου καρκίνου. «Μόλις εντοπιστούν, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς και τους γιατρούς να παραπέμπουν σε ομάδες παγκρεατικής φροντίδας όπου τα χαρακτηριστικά της κύστης, του παγκρέατος, του οικογενειακού ιστορικού και άλλων παραγόντων κινδύνου μπορούν όλα να αξιολογηθούν από μια διεπιστημονική ομάδα παγκρέατος». Το Ιατρικό Κέντρο Saint Barnabas, εκεί όπου ο Langan είναι επικεφαλής χειρουργικής ογκολογίας, δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση ασθενών με παγκρεατικές κύστεις.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος. Αλλά οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν να καθοδηγήσουν άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ή να τον εντοπίσουν έγκαιρα όταν μπορεί να χειρουργηθεί, σύμφωνα με τον Langan. «Πολλοί καρκίνοι του παγκρέατος δυστυχώς διαγιγνώσκονται αργά και είτε έχουν ήδη εξαπλωθεί είτε δεν είναι τεχνικά ικανοί να αφαιρεθούν», είπε. «Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε αυξημένη ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του παγκρέατος για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους καρκίνους σε πρώιμα στάδια ή ακόμα και στο προκαρκινικό στάδιο».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Τεχνική με νανοσωματίδια για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .