Επιστημονικά Νέα

Οικιακά μικρόβια: Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας;

Οικιακά μικρόβια: Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας;

Οικιακά μικρόβια: Οι μικροοργανισμοί είναι πάντα παρόντες στο περιβάλλον μας και στο σώμα μας, και πολλοί είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμοι.

Όταν πρόκειται για μικροοργανισμούς στο περιβάλλον διαβίωσής μας, βομβαρδιζόμαστε με αντιβακτηριακά και αντιικά σαπούνια, προϊόντα καθαρισμού κάθε περιγραφής και μια γενική αντίληψη ότι πρέπει να διατηρούμε τα σπίτια μας καθαρά για να καταπολεμήσουμε τις θανατηφόρες μικροβιακές απειλές. Από την άλλη πλευρά, μας υπενθυμίζεται συχνά ότι τα προβιοτικά μικρόβια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι μικροοργανισμοί είναι πάντα παρόντες στο περιβάλλον μας και στο σώμα μας, και πολλοί είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμοι – ή ακόμα και απαραίτητοι – για την υγεία μας. Ωστόσο, μερικά είναι παθογόνα και μπορούν να μας αρρωστήσουν πολύ και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μας σκοτώσουν.

Ποια μικρόβια κρύβονται γύρω από το σπίτι μας;

Επιστήμονες από το NSF International — το οποίο εδρεύει στο Ann Arbor, MI — εξέτασαν 22 νοικοκυριά στο Νοτιοανατολικό Μίσιγκαν. Βρήκαν ότι τα σφουγγάρια για το πλύσιμο των πιάτων περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό μικροοργανισμών, ακολουθούμενα από θήκες για οδοντόβουρτσες, μπολ για κατοικίδια, νεροχύτες κουζίνας, δεξαμενές καφέ, πάγκους κουζίνας, πόμολα εστιών, παιχνίδια για κατοικίδια και καθίσματα τουαλέτας. Στη μελέτη, οι συγγραφείς βρήκαν ζυμομύκητες και μούχλα, βακτήρια της οικογένειας κολοβακτηριδίων (συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli) και Staphylococcus aureus σε πολλές από τις επιφάνειες που δοκιμάστηκαν.

Για να αξιολογήσει τη μικροβιακή ποικιλομορφία της οικιακής σκόνης, μια ομάδα επιστημόνων – με επικεφαλής τον Jordan Peccia, καθηγητή χημικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven, CT – εξέτασε δείγματα αξιόπιστης πηγής από 198 σπίτια στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο κοινά είδη μυκήτων ήταν τα Leptosphaerulina chartarum, Epicoccum nigrum και Wallemia sebi. Τα πιο άφθονα βακτήρια ήταν από τις οικογένειες των Staphylococcus, Streptococcus και Corynebacteria. Τα σπίτια με κατοικίδια και αυτά που βρίσκονταν σε προαστιακές περιοχές είχαν περισσότερα διαφορετικά είδη βακτηρίων, ενώ εκείνα με αναφερόμενες διαρροές νερού φιλοξενούσαν περισσότερους μύκητες.

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στην Κορέα μελέτησαν σε αξιόπιστη πηγή τα βακτήρια που κατοικούν στα ψυγεία και τις τουαλέτες μας. Διαπίστωσαν ότι τα πολλά από τα βακτήρια που υπήρχαν κατοικούσαν και στο ανθρώπινο δέρμα, υποδεικνύοντας ότι είμαστε η πηγή πολλών μικροβίων στο περιβάλλον ζωής μας. «Σε αυτή τη μελέτη, τα περισσότερα βακτήρια που ανιχνεύθηκαν πιθανότατα δεν ήταν παθογόνα ή ευκαιριακά παθογόνα και τα γένη που ανήκουν σε κοινά παθογόνα εντοπίστηκαν μόνο σε ένα πολύ μικρό κλάσμα κοινοτήτων στις επιφάνειες των ψυγείων και των τουαλετών», εξηγούν οι συγγραφείς.

Αλλεργία και υγιεινή

Σύμφωνα με την «υπόθεση υγιεινής», οι αλλεργικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν «με μόλυνση στην πρώιμη παιδική ηλικία, που μεταδίδονται από ανθυγιεινή επαφή με μεγαλύτερα αδέρφια ή αποκτώνται προγεννητικά από μολυσμένη μητέρα. από την επαφή με τα μεγαλύτερα παιδιά της». Άλλωστε, η έκθεση σε ορισμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών. Οι αλλεργικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, του αλλεργικού πυρετού, του άσθματος και των τροφικών αλλεργιών, επηρεάζουν 50 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο αλλεργικός πυρετός επηρεάζει μόνο 400 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Οι αλλεργίες αναπτύσσονται όταν το σώμα μας μπερδεύει μια κατά τα άλλα αβλαβή ουσία ως απειλή και αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση. Τα μικρόβια είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία με διάφορους τρόπους. Ορισμένα βακτήρια, όπως τα Bacterioides, Bifidobacterium, Faecalibacterium και Enterobacteria, παράγουν μεταβολίτες που προάγουν τη δημιουργία ρυθμιστικών Τ κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία μας από την ανάπτυξη αλλεργιών, αλλά τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των τύπων βακτηρίων στα έντερά τους.

Πότε τα μικρόβια είναι επιβλαβή για την υγεία μας;

Για τα άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει αλλεργική νόσο, τα μικρόβια στο περιβάλλον διαβίωσης είναι άσχημα. Οι μυκητιάσεις πρώιμης ζωής, ειδικά αυτές των αεραγωγών, συνδέονται με την επιδείνωση του υπάρχοντος αλλεργικού άσθματος. Οι λοιμώξεις των αεραγωγών με ιούς και βακτήρια μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, ενώ οι μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι γνωστό ότι προκαλούν έκζεμα. Τα σπίτια των παιδιών με σοβαρά άσθμα έτειναν να φιλοξενούν παρόμοια μικροβιακά αλλεργιογόνα. Συγκεκριμένα, στα σπίτια των παιδιών αυτών βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μυκήτων, με τους ζυμομύκητες Volutella να ξεχωρίζουν.

Εκτός από τον κίνδυνο που θέτουν τα μικρόβια για τα ήδη αλλεργικά ή ασθματικά άτομα, οι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται από τα τρόφιμα συμβάλλουν σε σημαντικό αριθμό ασθενειών κάθε χρόνο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τροφική δηλητηρίαση. Εδώ, οι ένοχοι περιλαμβάνουν σαλμονέλα, ορισμένους τύπους E. coli, Listeria και μύκητες. Σύμφωνα με τη NSF International Household Germ Study του 2013, ο θάλαμος λαχανικών του ψυγείου ήταν έτοιμη πηγή σαλμονέλας, λιστέριας και μυκήτων, ενώ το E. coli βρέθηκε στο θάλαμο κρέατος του ψυγείου, καθώς και σε λαστιχένιες σπάτουλες, παρεμβύσματα μπλέντερ, ανοιχτήρια κονσερβών , και κόφτες πίτσας.

Έτσι, η ουσία είναι ότι ανάμεσα στην πληθώρα των μικροοργανισμών που κατοικούν στα σπίτια και τους χώρους διαβίωσής μας, κάποιοι είναι φίλοι και άλλοι εχθροί. Το πιο σημαντικό, το πώς αντιδρούμε σε συγκεκριμένα μικρόβια εξαρτάται από το ατομικό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούμε το σπίτι μας σχολαστικά καθαρό. Όσο για τα υπόλοιπα μικρόβια, εξαρτάται. Σε σπίτια με μέλη της οικογένειας που έχουν ήδη αλλεργίες, η μείωση της έκθεσης σε οποιονδήποτε από τους ενόχους που προκαλούν συμπτώματα είναι λογική.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 ιατρικές παθήσεις που ευθύνονται για επίμονο χαμηλό πυρετό

Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, λέει ο ΠΟΥ

Η διαταραχή της ισορροπίας του εντέρου σχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα

Τα μικρόβια του εντέρου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη μόλυνση από τον ιό HIV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020