Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μικροβιακή αντοχή: Οι φυτικές ίνες μειώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Μικροβιακή αντοχή: Οι φυτικές ίνες μειώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Μικροβιακή αντοχή: Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση λιγότερων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στο έντερο.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για τη σημασία τους. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα αυξανόμενο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τους κινδύνους των ανθρώπων για σοβαρές ασθένειες και περιορίζοντας τις επιλογές θεραπείας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή από διάφορες πηγές τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά στο έντερο.

Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια προσαρμόζονται έτσι, ώστε τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα εξοντώσουν. Οι ειδικοί εργάζονται για να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει η αντίσταση στα αντιβιοτικά και πώς να τη μειώσουν. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mBio εξέτασε την επίδραση των ινών στη μικροβιακή αντοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ποικίλη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής στα βακτήρια του εντέρου.

Η σημασία των διαιτητικών ινών

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας που το σώμα δεν αφομοιώνει καλά. Ωστόσο, οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές έντερο. Οι φυτικές ίνες παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, βοηθούν στον καθαρισμό της συσσώρευσης στα έντερα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Όλοι οι τύποι φυτικών ινών συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας, συμβάλλοντας στη μικρότερη κατανάλωση τροφών.

Αντιμικροβιακή αντοχή

Τα αντιμικροβιακά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα είναι τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων. Μερικές φορές το “αντιμικροβιακό” και το “αντιβιοτικό” μπορεί να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια ή άλλοι μικροοργανισμοί προσαρμόζονται έτσι ώστε να γίνουν ανθεκτικά στις επιδράσεις των αντιβιοτικών.

Το σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια ή βακτήρια που είναι συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και σε θάνατο. Μια μελέτη στο The Lancet διαπίστωσε πρόσφατα ότι από τους 1,27 εκατομμύρια θανάτους που αποδίδονται άμεσα στη μικροβιακή αντοχή (AMR) το 2019, το 73% προκλήθηκαν από μόλις έξι παθογόνους παράγοντες. Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το πώς η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει τη μικροβιακή αντοχή και αυτή η σχέση ήταν κάτι που οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης προσπάθησαν να εξετάσουν.

Αύξηση φυτικών ινών για μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 250 συμμετεχόντων και επίσης τα γονίδια του μικροβιώματος του εντέρου τους. Συγκεκριμένα, αναζήτησαν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν υγιείς ενήλικες μεταξύ 18 και 66 ετών και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκοί. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και των δειγμάτων αίματος. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εξετάσουν τη γενετική σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου των τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «τα άτομα που κατανάλωναν ποικίλες δίαιτες που ήταν πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη είχαν λιγότερα γονίδια αντίστασης στα αντιβιοτικά». Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Danielle G. Lemay εξήγησε τα ευρήματά της: «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιο ποικίλες δίαιτες με περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερο αριθμό γονιδίων αντιμικροβιακής αντοχής στα μικροβιώματα του εντέρου τους. Επομένως, μια ποικιλόμορφη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο μιας λοίμωξης ανθεκτικής στα αντιβιοτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Η πανδημία ενίσχυσε το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2;

Ελαιόλαδο: Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τη φλεγμονή και σταθεροποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης, το ελαιόλαδο μπορεί να προάγει την υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Close Icon