Ογκολογία

Τα φουσοβακτήρια επιδεινώνουν τον καρκίνου του εντέρου

Τα φουσοβακτήρια επιδεινώνουν τον καρκίνου του εντέρου

Ορισμένα μικρόβια που διαβιούν στο στόμα μας κι ονομάζονται φουσοβακτήρια ενδέχεται να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα τα Νέα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγματα καρκινικών όγκων από ανθρώπους και ποντίκια, ενώ δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Host & Microbe».

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα βακτήρια αυτά χρησιμοποιούν το κυκλοφορικό σύστημα για να φτάσουν στους εντερικούς όγκους με τη βοήθεια μιας ειδικής πρωτεΐνης.

Παλαιότερες μελέτες του ίδιου πανεπιστημίου είχαν δείξει ότι τα φουσοβακτήρια είναι περισσότερα στον ιστό του παχέος εντέρου απ’ ό,τι στους παρακείμενους υγιείς ιστούς, καθώς και ότι στα ζώα προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η νέα αυτή μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται από το στόμα στο έντερο κι αναπαράγονται σε αναπτυσσόμενους, καλοήθεις πολύποδες και στους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου για να ευνοήσουν την εμφάνιση ή την περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου. Επομένως πρέπει ήδη να υπάρχει προδιάθεση ή αρχή ανάπτυξη κάποιου καρκινικού όγκου για να ευνοήσουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Με το νέο αυτό εύρημα δόθηκε έρεισμα σε νέες αντινεοπλασματικές θεραπείες, οι οποίες θα αναχαιτίσουν το μηχανισμό αυτό, όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουέντι Γκάρετ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νόσων του Χάρβαρντ.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με τους άνδρες να έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έναντι των γυναικών. Ο καρκίνος αυτός συνήθως αναπτύσσεται, όταν εξαλλαχτούν ορισμένοι καλοήθεις όγκοι του εντέρου που λέγονται αδενωματώδεις πολύποδες.

Εκτός από τους πολύποδες του εντέρου, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι ενδοσκοπικές και χειρουργικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί, επιτρέπουν πλέον τον έγκαιρο εντοπισμό και την αφαίρεση των ύποπτων πολυπόδων.

Στη χώρα μας η θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου είναι αρκετά χαμηλή, περίπου στο 2,2%. Ο καρκίνος του παχέως εντέρου που είναι μεταστατικός, αντιμετωπίζεται με επέμβαση. Η έγκαιρη πρόγνωση πρόγνωση συντελεί σε υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η αρχιτεκτονική των ιστών ρυθμίζει την εξέλιξη του όγκου

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.