Ογκολογία

Ο πυκνός μαστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Ο πυκνός μαστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με πυκνό μαζικό ιστό έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στον ετερόπλευρο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα από το MD Anderson Cancer στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, είναι μεταξύ των πρώτων που εντοπίζει τη σχέση μεταξύ της πυκνότητας του μαστού (BD) και του ετερόπλευρου καρκίνο του μαστού (CBC).

 Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Isabelle Bedrosian, MD, είναι μεγάλη πρόκληση η διαχείριση αυτού του πληθυσμού ασθενών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά από καθιερωμένους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, όπως οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA, το οικογενειακό ιστορικό και η κατάσταση των οιστρογονικών υποδοχέων του όγκου» εξήγησε η Bedrosian, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας Μαστού. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η πυκνότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, κανένας δεν είχε εξετάσει λεπτομερειακά εάν είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη CBC».

 Ο εκτιμώμενος δεκαετής κίνδυνος για γυναίκες με καρκίνο του μαστού να αναπτύξουν CBC μπορεί να είναι 2% έως 40%, δήλωσε η Bedrosian. Το εύρος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταβλητότητα των παραγόντων κινδύνου των ασθενών, εξήγησε.

 Για την μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 680 ασθενείς με καρκίνο του μαστού σταδίου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ που αντιμετωπίσθηκαν στο MD Anderson στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2012. Ασθενείς με μετάλλαξη στο BRCA αποκλείστηκαν από τη μελέτη, δεδομένου του γνωστού αυξημένο κινδύνου τους για CBC. «Με την έρευνά μας, θελήσαμε να αξιολογήσουμε τη σχέση μεταξύ της μαστογραφικής πυκνότητας του μαστού της αρχικής νόσου και την ανάπτυξη CBC», δήλωσε ο Carlos Barcenas, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας.

 Από το υλικό της μελέτης, σε 229 ασθενείς με καρκίνο μαστού και CBC, 39,3% ταξινομήθηκαν ως έχουσες μη πυκνό μαζικό ιστό και 60,7% ως έχουσες πυκνό μαζικό ιστό, σε σύγκριση με 451 ασθενείς με καρκίνο μαστού χωρίς CBC, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 48,3% και 51,7%. Μετά από προσαρμογή για γνωστούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές βρήκαν σχεδόν δύο φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης CBC σε επιζώντες καρκίνου του μαστού με πυκνούς μαστούς. Ο Barcenas δήλωσε «Μελλοντικός στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα μοντέλο κινδύνου που ενσωματώνει την πυκνότητα του μαστού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων