Ογκολογία

Ο πυκνός μαστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Ο πυκνός μαστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με πυκνό μαζικό ιστό έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στον ετερόπλευρο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα από το MD Anderson Cancer στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, είναι μεταξύ των πρώτων που εντοπίζει τη σχέση μεταξύ της πυκνότητας του μαστού (BD) και του ετερόπλευρου καρκίνο του μαστού (CBC).

 Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Isabelle Bedrosian, MD, είναι μεγάλη πρόκληση η διαχείριση αυτού του πληθυσμού ασθενών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά από καθιερωμένους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, όπως οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA, το οικογενειακό ιστορικό και η κατάσταση των οιστρογονικών υποδοχέων του όγκου» εξήγησε η Bedrosian, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας Μαστού. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η πυκνότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, κανένας δεν είχε εξετάσει λεπτομερειακά εάν είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη CBC».

 Ο εκτιμώμενος δεκαετής κίνδυνος για γυναίκες με καρκίνο του μαστού να αναπτύξουν CBC μπορεί να είναι 2% έως 40%, δήλωσε η Bedrosian. Το εύρος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταβλητότητα των παραγόντων κινδύνου των ασθενών, εξήγησε.

 Για την μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 680 ασθενείς με καρκίνο του μαστού σταδίου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ που αντιμετωπίσθηκαν στο MD Anderson στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2012. Ασθενείς με μετάλλαξη στο BRCA αποκλείστηκαν από τη μελέτη, δεδομένου του γνωστού αυξημένο κινδύνου τους για CBC. «Με την έρευνά μας, θελήσαμε να αξιολογήσουμε τη σχέση μεταξύ της μαστογραφικής πυκνότητας του μαστού της αρχικής νόσου και την ανάπτυξη CBC», δήλωσε ο Carlos Barcenas, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας.

 Από το υλικό της μελέτης, σε 229 ασθενείς με καρκίνο μαστού και CBC, 39,3% ταξινομήθηκαν ως έχουσες μη πυκνό μαζικό ιστό και 60,7% ως έχουσες πυκνό μαζικό ιστό, σε σύγκριση με 451 ασθενείς με καρκίνο μαστού χωρίς CBC, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 48,3% και 51,7%. Μετά από προσαρμογή για γνωστούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές βρήκαν σχεδόν δύο φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης CBC σε επιζώντες καρκίνου του μαστού με πυκνούς μαστούς. Ο Barcenas δήλωσε «Μελλοντικός στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα μοντέλο κινδύνου που ενσωματώνει την πυκνότητα του μαστού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

Η αρχιτεκτονική των ιστών ρυθμίζει την εξέλιξη του όγκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.