Ογκολογία

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σχεδόν το 5,2%των καρκίνων που διαγνώστηκαν το 2015 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum η οποία υπολογίζει τον αριθμό, το ποσοστό και τον τύπο συγκεκριμένων καρκίνων οι οποίοι οφείλονται στην υπερκατανάλωση τροφών και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη. Στη μελέτη εκτιμάται πως 80.110 νέες περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου στις ΗΠΑ το 2015 οφείλονταν στις κακές διατροφικές επιλογές. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο είναι συγκρίσιμο και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον καρκίνο που προκύπτει από την κατανάλωση αλκοόλ ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ του 4-6%. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευκαιρία να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου μέσω της βελτίωσης των τροφών που καταναλώνουμε», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, Fang Fang Zhang. Η αναφορά των ερευνητών σημειώνει ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία και ενδείξεις ότι μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος και χαμηλή σε δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης ζαχαρούχα ροφήματα λόγω των ήδη γνωστών συσχετισμών τους με την παχυσαρκία και 13 τύπους καρκίνου.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είχε το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με τη διατροφή φτάνοντας το 38,3% όλων των περιπτώσεων του 2015 που σχετίζονταν με τη διατροφή. Η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης σε χαμηλά επίπεδα είχε συσχετιστεί με το μεγαλύτερο αριθμό και ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου, ενώ ακολουθήθηκε από τη χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, τη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τέλος την υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονταν με την κακή διατροφή αφορούσε καρκίνο του παχέος εντέρου με 52.225 περιστατικά. Ακολουθήθηκε από καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα (14.421), καρκίνο της μήτρας (3.165), καρκίνο του μαστού (3.059), καρκίνο στους νεφρούς (2.017), καρκίνο του στομάχου (1.564) και καρκίνο του ήπατος (1.000). Από τις περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονταν με τη διατροφή, σχεδόν το 16% αποδίδονταν και στην παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.