Ογκολογία

Καπνιστές VS μη καπνιστών στον καρκίνο του πνεύμονα

Καπνιστές VS μη καπνιστών στον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου, μεταξύ των μη καπνιστών αυξάνεται σε πολλές χώρες. Μια ομάδα Πορτογάλων ερευνητών ωστόσο, διαπίστωσε σημαντικές διαφορές και κλινικές ιδιαιτερότητες, σχετικά με την επιβίωση μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών που αναπτύσσουν NSCLC.

 Της Αρετής Διαμάντη

Ο Δρ Cátia Saraiva, από το Τμήμα Πνευμονολογίας, του πορτογαλικού Ινστιτούτου Ογκολογίας, της Λισαβόνα, στη Πορτογαλία και η ομάδα της, μελέτησαν 504 μη καπνιστές με NSCLC, και 904 καπνιστές με την ίδια ασθένεια. Βρήκαν ότι οι μη-καπνιζόντες ασθενείς ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, με αδενοκαρκίνωμα (η πιο κοινή μορφή του NSCLC), με λιγότερα χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), καρδιακή νόσο, καρκίνο του λάρυγγα και απώλεια βάρους.

Βρήκαν επίσης ότι οι μη καπνιστές είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης μετά τη διάγνωση: 51 μήνες έναντι 25 μηνών για τους καπνιστές. “Στην Πορτογαλία, οι πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές στον κίνδυνο και την επιβίωση μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών με NSCLC, ήταν πολύ περιορισμένες μέχρι σήμερα,” είπε ο Δρ Saraiva. “Επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί ένα πολύπλοκο σύνολο όγκων και μερικές φορές παραπλανητικά συμπτώματα σε καπνιστές και μη-καπνιστές, θεωρήσαμε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η απόκτηση αυτής της γνώσης. Πιστεύουμε ότι οι διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ των δύο ομάδων θα συμβάλουν στη πιο έγκαιρη διάγνωση.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που πραγματοποιείται για να διαπιστώσει τις διαφορές στα συμπτώματα και τις προγνώσεις σε μη καπνιστές και καπνιστές με NSCLC στην Ευρώπη, λέει ο Δρ Saravia.« Πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς.»

Οι ερευνητές προτείνουν περαιτέρω μελέτες για να βρεθούν οι διαφορετικοί προγνωστικοί παράγοντες στους τομείς της γήρανσης του πληθυσμού, την ανθρώπινη προδιάθεση και τον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο ομάδων. “Στην ομάδα οι μη καπνιστές, είχαν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες κατά 9%, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα 5%, και με προηγούμενη διάγνωση του καρκίνου 6%. Επιπλέον, το 18% είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση”.

Η ομάδα μη καπνιστών συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, 59% από αυτούς σε στάδιο IV, όπου ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, δηλαδή σε διαφορετικές περιοχές του πνεύμονα, των οστών, και του εγκεφάλου. Κατά το σχεδιασμό της αντιμετώπισης του NSCLC, ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών ασθενειών που δεν σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του πνεύμονα. “Αυτές οι συννοσηρότητες αυξάνουν τις δυσκολίες ερμηνείας κλινικών συμπτωμάτων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία, που σημαίνει ότι πρέπει να τελειοποιηθεί η κλινική πρακτική.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.