Επιστημονικά Νέα

Mολυσμένος αέρας: Η εισπνοή μολυσμένου αέρα οδηγεί σε νευρολογική βλάβη

Mολυσμένος αέρας: Η εισπνοή μολυσμένου αέρα οδηγεί σε νευρολογική βλάβη

Mολυσμένος αέρας: Η εισπνοή μολυσμένου αέρα οδηγεί σε νευρολογική βλάβη

Τα τοξικά σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να συμβάλουν σε εγκεφαλικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες στον άνθρωπο. Εάν κατευθυνθείτε σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο και κοιτάξετε ψηλά στον ουρανό, θα δείτε εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια να επιπλέουν στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας είναι μολυσμένος. Αυτή η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο εμποδίζει την όρασή μας, αλλά τα σωματίδια του αέρα εισέρχονται στους πνεύμονες εκατομμυρίων κατοίκων των πόλεων, επηρεάζοντας δυσμενώς τη συνολική υγεία τους.

Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα τοξικά σωματίδια στον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε μπορούν να μεταφερθούν από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές διαταραχές και νευρολογική βλάβη.

Τι μπορεί να κάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση στο σώμα σας;

Υπήρξαν αρκετές μελέτες στο παρελθόν που αναφέρουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας. Ωστόσο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ερευνητικά ιδρύματα στην Κίνα, που διεξήγαγαν τη μελέτη, ανακάλυψαν τώρα μια άμεση οδό που χρησιμοποιείται από τα εισπνεόμενα λεπτά σωματίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα σωματίδια του μολυσμένου αέρα μπορούν να παραμείνουν περισσότερο στον εγκέφαλο από ότι σε άλλα κύρια μεταβολικά όργανα.

Όχι μόνο αυτό, οι επιστήμονες έχουν βρει επίσης διάφορα λεπτά σωματίδια σε ανθρώπινα εγκεφαλονωτιαία υγρά ασθενών που έχουν παρουσιάσει εγκεφαλικές διαταραχές, κάτι που ξεκάθαρα αποκαλύπτει ότι είναι αποτέλεσμα τοξικών σωματιδιακών ουσιών που κατέληξαν στον εγκέφαλο. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις των λεπτών σωματιδίων στον αέρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα . Αυτή η εργασία ρίχνει νέο φως στη σχέση μεταξύ της εισπνοής σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται στη συνέχεια γύρω από το σώμα, δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Iseult Lynch, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σε μια δήλωση.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι έως και οκτώ φορές ο αριθμός των λεπτών σωματιδίων μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο ταξιδεύοντας, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, από τους πνεύμονες από ό,τι περνούν απευθείας από τη μύτη προσθέτοντας νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιβλαβών επιπτώσεων τέτοιων σωματιδίων στον εγκέφαλο.

Γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι λίγο πολύ ένα μείγμα πολλών τοξικών συστατικών, τα σωματίδια (PM, ειδικά τα λεπτά σωματίδια του περιβάλλοντος όπως τα PM2,5 και PM0,1), είναι αυτά που πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο όσον αφορά την πρόκληση επιβλαβών επιπτώσεις στην υγεία. Τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, ειδικότερα, είναι σε θέση να ξεφύγουν από τα προστατευτικά συστήματα του σώματος και μπορούν να περάσουν τα κύτταρα φρουρού του ανοσοποιητικού και τους βιολογικούς φραγμούς.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εισπνεόμενα σωματίδια μπορούν να διασχίσουν τον φραγμό του αίματος-αέρος και μόλις φτάσουν στον εγκέφαλο, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον εγκεφαλοαιματικό φραγμό και στους περιβάλλοντες ιστούς. Μόλις βρεθούν εκεί, τα σωματίδια μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι σε άλλα όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το άσθμα να αντιμετωπισθεί;

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την άνοια;

Η μυρωδιά του σώματος δοκιμάζεται ως θεραπεία άγχους

ΧΑΠ: Νέα συσκευή hands-free που βελτιώνει την αναπνοή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.