ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη: Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε ταξιδεύουν απευθείας από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο

Νέα μελέτη: Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε ταξιδεύουν απευθείας από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο

Νέα μελέτη: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αποκαλύπτουν ότι τα εισπνεόμενα τοξικά σωματίδια κατευθύνονται απευθείας από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο.

Η αναπνοή σε μολυσμένο αέρα θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά τοξικών σωματιδίων από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος – συμβάλλοντας δυνητικά σε εγκεφαλικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πιθανή άμεση οδό που ακολουθούν διάφορα εισπνεόμενα λεπτά σωματίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και παρέχουν ενδείξεις ότι, από τη στιγμή που φτάνουν στον εγκέφαλο, παραμένουν εκεί περισσότερο από ό,τι σε άλλα κύρια μεταβολικά όργανα. Η διεθνής ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ερευνητικά ιδρύματα στην Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο PNAS την Δευτέρα (20/6).

Ειδικότερα, αποκάλυψαν πως έχουν βρει διάφορα λεπτά σωματίδια σε ανθρώπινα εγκεφαλονωτιαία υγρά που είχαν ληφθεί από ασθενείς που είχαν παρουσιάσει εγκεφαλικές διαταραχές – αποκαλύπτοντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές σωματιδιακές ουσίες που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Ο συγγραφέας καθηγητής Iseult Lynch, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σχολίασε σχετικά: “υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των λεπτών σωματιδίων στον αέρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η εργασία ρίχνει νέο φως στη σχέση μεταξύ της εισπνοής σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται στο σώμα». «Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των λεπτών σωματιδίων μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο – έως και οκτώ φορές – ταξιδεύοντας, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, από τους πνεύμονες από ό,τι περνώντας απευθείας από τη μύτη – και προσθέτουν νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιβλαβών επιπτώσεων αυτών των σωματιδίων. στον εγκέφαλο».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα κοκτέιλ πολλών τοξικών συστατικών, αλλά τα σωματίδια (PM, ειδικά τα λεπτά σωματίδια του περιβάλλοντος όπως τα PM2,5 και PM0,1), είναι τα πιο ανησυχητικά όσον αφορά την πρόκληση βλάβης στην ανθρώπινη υγεία. Τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, ειδικότερα, είναι σε θέση να διαφύγουν από τα προστατευτικά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων φρουρού του ανοσοποιητικού και των βιολογικών φραγμών. Πρόσφατα στοιχεία αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της έντονης νευροφλεγμονής, των αλλαγών που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ και των γνωστικών προβλημάτων σε ηλικιωμένους, ακόμη και σε παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μάντρα μαζικών δοκιμών της Κίνας χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τα παιδιά πριν καν γεννηθούν

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.