ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η πρώιμη έκθεση αλλάζει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η πρώιμη έκθεση αλλάζει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η υψηλότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με μεγαλύτερη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ πολλών περιοχών του εγκεφάλου σε προεφήβους, σύμφωνα με μελέτη της ISGlobal. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος που σχετίζονται με την κυκλοφορία επηρεάζουν έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. «Γνωρίζουμε ήδη ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των εκθέσεων, λόγω του αναπτυσσόμενου μεταβολισμού και εγκεφάλου τους», λέει η ερευνήτρια του ISGlobal και ανώτερη συγγραφέας Mónica Guxens. Αρκετές μελετες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και των αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου. Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία (MRI) για να διερευνήσει εάν η υψηλότερη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση ή θόρυβο θα μπορούσε επίσης να συσχετιστεί με πιθανές αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου (δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου). «Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας έχει ανοίξει νέες δυνατότητες στην επιδημιολογική έρευνα για τη διερεύνηση της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου», σημειώνει η Guxens.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 2.197 παιδιών από τη μελέτη Generation R, που γεννήθηκαν μεταξύ Απριλίου 2002 και Ιανουαρίου 2006 και ζούσαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Με ειδικά εργαλεία υπολόγισαν τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx και NO2) και σωματιδίων (PM) στα σπίτια των συμμετεχόντων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη γέννηση έως τα τρία χρόνια, από τρία έως τα έξι και από έξι έως την ηλικία στην οποία έγινε η μαγνητική τομογραφία. Τα επίπεδα θορύβου λόγω της κυκλοφορίας του δρόμου εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας υφιστάμενους χάρτες θορύβου. Μεταξύ εννέα και 12 ετών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα). Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υψηλότερες εκθέσεις σε απορρόφηση NO2 και PM2.5 (δείκτης σωματιδίων μαύρου άνθρακα) από τη γέννηση έως τα τρία έτη και σε NOx από την ηλικία των τριών έως των έξι ετών συσχετίστηκαν με υψηλότερη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μεταξύ πολλών περιοχών του εγκεφάλου στην προεφήβους.

Οι συσχετίσεις εντοπίστηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κυρίως σε δύο δίκτυα που έχουν έντονα αντίθετες λειτουργίες: το δίκτυο αρνητικής εργασίας (ή “προεπιλεγμένης λειτουργίας”) τείνει να ενεργοποιείται σε συνθήκες ηρεμίας και το δίκτυο θετικών εργασιών τείνει να ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια εργασιών που απαιτούν προσοχή. «Πρέπει ακόμη να κατανοήσουμε τις συνέπειες αυτής της αυξημένης δραστηριότητας και των δύο δικτύων σε συνθήκες ανάπαυσης, αλλά προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι διαφορετική από ό,τι θα περιμέναμε», λέει η Laura Pérez. – Crespo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environment International.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κοιλιακές αρρυθμίες σε άτομα με εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής

Πώς επηρεάζει η ρύπανση τους προσβεβλημένους από covid-19;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η αποκατάσταση του πλανήτη αφορά και την υγεία

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.