Ρεπορτάζ Υγείας

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Συνδέεται με κοιλιακές αρρυθμίες σε άτομα με εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Συνδέεται με κοιλιακές αρρυθμίες σε άτομα με εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής

Η Ζάννη πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό η πολιτική να συνεργαστεί χέρι-χέρι με την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να κερδίσει τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία θα μειώσει τον αριθμό των καρδιαγγειακών θανάτων - την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως - καθώς και την περιβαλλοντική ακεραιότητα ."

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Οι κοιλιακές αρρυθμίες εμφανίζονται συχνότερα τις ημέρες που υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά με τα λεπτά σωματίδια (PM), σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κοιλιακών αρρυθμιών στην Piacenza της Ιταλίας, εξετάζοντας δεδομένα 5 ετών σε ασθενείς που έλαβαν εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής (ICD). Βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 και των κοιλιακών αρρυθμιών, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίστηκαν με σοκ συνεχούς ρεύματος.

Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 και PM10 συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για όλες τις κοιλιακές αρρυθμίες.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση δεν είναι μόνο μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, αλλά και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας», είπε στο theheart.org η επικεφαλής συγγραφέας Alessia Zanni, επί του παρόντος στο Maggiore Hospital της Μπολόνια Ιταλίας και στο παρελθόν στο νοσοκομείο Piacenza | Καρδιολογία Medscape.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι η επιβίωση των ασθενών με καρδιοπάθεια επηρεάζεται όχι μόνο από τις φαρμακολογικές θεραπείες και τις εξελίξεις στην καρδιολογία, αλλά και από τον αέρα που αναπνέουν», είπε.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Heart Failure Association 2022, το Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

Περισσότερες επισκέψεις στα επείγοντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έκθεση σε μολυσμένο αέρα, «καθώς το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφάλειας», είπε η Ζαννί.

Επιπλέον, «η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει οριστεί ως ο τέταρτος υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για θνησιμότητα — πιο σημαντικός από την LDL χοληστερόλη, την παχυσαρκία, τη σωματική δραστηριότητα ή τη χρήση αλκοόλ». Σημείωσε ότι η Piacenza ήταν «ιστορικά πολύ προσεκτική στα θέματα της πρώιμης απινίδωσης και της καρδιακής ανακοπής».

Η ομάδα της είχε προηγουμένως βρει μια συσχέτιση μεταξύ καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου (OHCA) και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, η ομάδα της παρατήρησε πρόσφατα ότι οι επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής “έτειναν να συγκεντρώνονται σε ορισμένες ειδικές ημέρες” κατά τις οποίες είχαν καρδιακές αρρυθμίες και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Ως εκ τούτου, η ομάδα της αποφάσισε να συγκρίνει τη συγκέντρωση των ατμοσφαιρικών ρύπων τις ημέρες που οι ασθενείς υπέφεραν από ένα συμβάν αρρυθμίας με τα επίπεδα ρύπανσης σε ημέρες χωρίς αρρυθμία, είπε.

Περαιτέρω κομμάτι σε ένα σύνθετο παζλ

Οι ερευνητές μελέτησαν 146 ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής

ICD μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2017, αναθέτοντας εκθέσεις (βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) για αυτούς τους ασθενείς με βάση τις διευθύνσεις κατοικίας τους. Εξήγαγαν καθημερινά επίπεδα αστικών αιωρούμενων σωματιδίων PM10, PM2,5, CO, NO2 και O3 από τους σταθμούς παρακολούθησης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ARPA) και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χρονικά στρωματοποιημένη μεθοδολογία ανάλυσης περιπτώσεων, υπολόγισαν τη συσχέτιση της έναρξης των κοιλιακών αρρυθμιών με κινητούς μέσους όρους 0 έως 7 ημερών των διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων πριν από το συμβάν.

Οι ασθενείς είχαν λάβει εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής τους

ICD για τον έλεγχο της καρδιακής δυσλειτουργίας που προκλήθηκε από προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, γενετικές ή φλεγμονώδεις καταστάσεις, δευτερογενή πρόληψη μετά από θανατηφόρο αρρυθμία και πρωτογενή πρόληψη.

Από τις 440 κοιλιακές αρρυθμίες που καταγράφηκαν, οι 322 αντιμετωπίστηκαν με αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση (ATP), ενώ οι υπόλοιπες 118 αντιμετωπίστηκαν με σοκ συνεχούς ρεύματος.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 και της κοιλιακής αρρυθμίας που αντιμετωπίζεται με σοκ, που αντιστοιχεί σε 15% αυξημένο κίνδυνο ή κάθε επιπλέον 10 mg/m3 Διαπίστωσαν επίσης ότι όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 ήταν αυξημένες κατά 1 mg/m3 για μια ολόκληρη εβδομάδα, σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα, υπήρχε 2,4% μεγαλύτερη πιθανότητα κοιλιακών αρρυθμιών, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, και όταν τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ήταν 1 mg/m3 πάνω από το μέσο όρο για μια εβδομάδα, υπήρχε 2,1% αυξημένος κίνδυνος για αρρυθμίες (αναλογία πιθανοτήτων [OR], 1.024 [95% CI 1.009 – 1.040] και OR, 1.021 [95% CI, 1.009 – 1.033], αντίστοιχα), ανέφερε η Zanni.

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των αιτιών καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου παραμένει ακόμη ασαφής, τα δεδομένα μας προσθέτουν ένα ακόμη κομμάτι στο περίπλοκο παζλ των πυροδοτήσεων καρδιακής ανακοπής», σχολίασε η Ζάννη. «Πιστεύουμε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν οξεία φλεγμονή του καρδιακού μυός και ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως έναυσμα για θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες.

«Καθώς αυτά τα τοξικά σωματίδια εκπέμπονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανίες και αυτοκίνητα, πιστεύουμε ότι η καρδιαγγειακή έρευνα θα πρέπει να αναδείξει αυτά τα νέα ευρήματα για την προώθηση πράσινων έργων στον γενικό πληθυσμό, διευκρινίζοντας τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και σκεφτόμαστε στρατηγικές για την πρόληψη της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (με προηγούμενη καρδιακή νόσο) που θα πρέπει να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «συμβουλεύουμε τους ασθενείς σε κίνδυνο, κατά τη διάρκεια ημερών με υψηλά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 (> 35mg/m3) και αιωρούμενα σωματίδια PM10 (> 50 mg/m3) να χρησιμοποιούν μάσκα τύπου N95 σε εξωτερικούς χώρους, για να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν σε εξωτερικούς χώρους — ιδιαίτερα στην κυκλοφορία — και να βελτιώσουμε το φιλτράρισμα του αέρα στο σπίτι», είπε η Ζάννη.

Ο Joel Kaufman, MD, MPH, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ, είπε ότι η μελέτη “προσθέτει σε μια αρκετά σημαντική βιβλιογραφία ήδη σχετικά με αυτό το θέμα της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Οι ενδείξεις ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι «μπορεί να είναι έναυσμα επιδείνωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αρκετά σταθερές αυτή τη στιγμή, και παρόλο που τα μεγέθη των επιπτώσεων είναι μικρά, είναι συνεπή», είπε ο Κάουφμαν, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το American Heart. Δήλωση πολιτικής του Συλλόγου για το 2020, «καθοδήγηση για τη μείωση της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης των ρύπων του περιβάλλοντος αέρα».

“Η έρευνα για αυτό το θέμα έχει γίνει πιο ξεκάθαρη τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μην είναι στην επικρατούσα τάση της ευαισθητοποίησης των περισσότερων καρδιολόγων. Τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον έλεγχο της χοληστερόλης και στη διενέργεια διαδικασιών κ.λπ., αλλά υπάρχουν τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση που αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μέρος της εικόνας», είπε ο Κάουφμαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τρέχουσα μελέτη.

Η Ζάννη πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό η πολιτική να συνεργαστεί χέρι-χέρι με την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να κερδίσει τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία θα μειώσει τον αριθμό των καρδιαγγειακών θανάτων – την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως – καθώς και την περιβαλλοντική ακεραιότητα .”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτισμός: Μελέτη για το ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εγκυμοσύνη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου

S.O.S: Κινδυνεύει η δημόσια υγεία απο τον καπνό των τζακιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι συνέπειες των εντολών για τα εμβόλια covid πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μελλοντική πολιτική για πανδημία

Τι μας λέει αυτό για τη χρήση των εντολών εμβολίων κατά τη διάρκεια μελλοντικών πανδημιών; Στο πλαίσιο της υψηλής εθελοντικής συμμόρφωσης, οι εντολές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Η εντολή για κάτι δεν είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πείσετε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για το γενικότερο καλό.

Λίπος Κοιλιά: Συνδέεται με χαμηλότερη γνωστική ικανότητα και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές, επισημαίνουν ότι τα τελικά τους ευρήματα δείχνουν πολύ ισχυρότερη σύνδεση του σπλαχνικού λίπους με θέματα γνωστικής έκπτωσης, καταλήγοντας ότι είναι ο αποφασιστικής σημασίας παράγοντας που πρέπει να υπολογίζεται σε προληπτικές εξετάσεις αντί του Δείκτη Μάζας Σώματος αφού ο τελευταίος μπορεί να είναι τελικά παραπλανητικός για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που πραγματικά κινδυνεύουν περισσότερο.

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.