Επιστημονικά Νέα

Μακρά covid παιδιά: Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Μακρά covid παιδιά: Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Μακρά covid παιδιά: Τα ευρήματά πρόσφατης μετανάλυσης μελετών υποδηλώνουν ότι όντως εμφανίζονται επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά μετά από λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, αλλά ο επιπολασμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί από πρηγούμενες μελέτες.

 

Τα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 συχνά αναφέρουν επίμονα συμπτώματα ή μακρά COVID-19. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα μετά από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 ακόμα κι αν ήταν ασυμπτωματικοί κατά τη φάση της οξείας ασθένειας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστικά και αναπνευστικά συμπτώματα.

Πολλοί ενήλικες αναφέρουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά και νέοι είναι είτε ασυμπτωματικά/οι είτε έχουν πιο ήπια συμπτώματα από τους ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν περιπτώσεις μακράς COVID-19 σε παιδιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασιλείο ολοκλήρωσε μια συστηματική ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για τη μακρά COVID σε παιδιά και νεαρά άτομα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection, είχε ως στόχο να διευκρινίσει εάν τα επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά οφείλονται στη μόλυνση από SARS-CoV-2 ή στις πιέσεις στον τρόπο και την ποιότητα ζωής την περίοδο της πανδημίας.

Ο Δρ. Christopher Coleman, επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι όντως εμφανίζονται επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2, αλλά ο επιπολασμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί από πολλές μη ελεγχόμενες μελέτες χαμηλής ποιότητας από την αρχή της πανδημίας».

Η μετα-ανάλυση

Οι ερευνητές εντόπισαν 3.357 μελέτες, από τις οποίες οι 22 πληρούσαν τα κριτήριά τους για ανάλυση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι 19 ετών και κάτω, με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη με SARS-CoV-2 και να εμφάνισαν συμπτώματα πέρα ​​από την οξεία φάση της ασθένειας. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 23.141 παιδιά και νέους σε 12 χώρες. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 120 ημερών.

Η μετα-ανάλυση, αναζήτησε στοιχεία για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με μακροχρόνια COVID. Σε όλες τις μελέτες, αναφέρθηκαν συνολικά 101 ευρέως φάσματος συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών δυσκολιών, της απώλειας όσφρησης, του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου, της κόπωσης, της αϋπνίας και της διάρροιας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου, τον τύπο και τη διάρκεια των μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κόντρα ασθενών μακροχρόνιας covid με γιατρούς και παραπληροφόρηση

Λιγότεροι από 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid ανάρρωσαν πλήρως 1 χρόνο μετά το εξιτήριο

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.