Επιστημονικά Νέα

Μακρά covid παιδιά: Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Μακρά covid παιδιά: Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Μακρά covid παιδιά: Τα ευρήματά πρόσφατης μετανάλυσης μελετών υποδηλώνουν ότι όντως εμφανίζονται επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά μετά από λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, αλλά ο επιπολασμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί από πρηγούμενες μελέτες.

 

Τα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 συχνά αναφέρουν επίμονα συμπτώματα ή μακρά COVID-19. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα μετά από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 ακόμα κι αν ήταν ασυμπτωματικοί κατά τη φάση της οξείας ασθένειας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστικά και αναπνευστικά συμπτώματα.

Πολλοί ενήλικες αναφέρουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά και νέοι είναι είτε ασυμπτωματικά/οι είτε έχουν πιο ήπια συμπτώματα από τους ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν περιπτώσεις μακράς COVID-19 σε παιδιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασιλείο ολοκλήρωσε μια συστηματική ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για τη μακρά COVID σε παιδιά και νεαρά άτομα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection, είχε ως στόχο να διευκρινίσει εάν τα επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά οφείλονται στη μόλυνση από SARS-CoV-2 ή στις πιέσεις στον τρόπο και την ποιότητα ζωής την περίοδο της πανδημίας.

Ο Δρ. Christopher Coleman, επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι όντως εμφανίζονται επίμονα συμπτώματα σε νέους και παιδιά μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2, αλλά ο επιπολασμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί από πολλές μη ελεγχόμενες μελέτες χαμηλής ποιότητας από την αρχή της πανδημίας».

Η μετα-ανάλυση

Οι ερευνητές εντόπισαν 3.357 μελέτες, από τις οποίες οι 22 πληρούσαν τα κριτήριά τους για ανάλυση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι 19 ετών και κάτω, με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη με SARS-CoV-2 και να εμφάνισαν συμπτώματα πέρα ​​από την οξεία φάση της ασθένειας. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 23.141 παιδιά και νέους σε 12 χώρες. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 120 ημερών.

Η μετα-ανάλυση, αναζήτησε στοιχεία για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με μακροχρόνια COVID. Σε όλες τις μελέτες, αναφέρθηκαν συνολικά 101 ευρέως φάσματος συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών δυσκολιών, της απώλειας όσφρησης, του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου, της κόπωσης, της αϋπνίας και της διάρροιας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου, τον τύπο και τη διάρκεια των μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κόντρα ασθενών μακροχρόνιας covid με γιατρούς και παραπληροφόρηση

Λιγότεροι από 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid ανάρρωσαν πλήρως 1 χρόνο μετά το εξιτήριο

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.