Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Τα ποντίκια, οι αρουραίοι και άλλα άγρια ζώα μπορούν να συλλέξουν βακτήρια που ονομάζονται λεπτοσπείρα από το νερό ή το έδαφος και να τα αποβάλουν στα ούρα. Εάν ο σκύλος σας έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε έδαφος ή νερό που έχει μολυνθεί από το μικρόβιο (ειδικά αν έχει ανοιχτή πληγή) μπορεί εύκολα να αναπτύξει μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται λεπτοσπείρωση. «Κάθε σκύλος που έχει πρόσβαση στην ύπαιθρο κινδυνεύει να νοσήσει από λεπτοσπείρωση», τόνισε η Δρ Emmanuelle Butty, κτηνίατρος και επίκουρη κλινική καθηγήτρια κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

«Είναι αποκαρδιωτικό όταν βλέπουμε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε ο Butty, επειδή υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για σκύλους κατά της λεπτοσπείρωσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν, αν και οι γάτες πιστεύεται ότι είναι ανθεκτικές στη λεπτοσπείρωση. Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο. Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλλουν, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τον σκύλο σας από έναν κτηνίατρο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά ξεκαθαρίζουν μια περίπτωση λεπτοσπείρωσης του σκύλου, είπε ο Butty. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί και να βλάψει τα νεφρά, προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να απαιτεί αιμοκάθαρση. «Αν κερδίσουμε χρόνο [με την αιμοκάθαρση]», είπε ο Μπάτι, «έχουμε μια πιθανότητα το σώμα να ανακάμψει». Σε μια μελέτη που διεξήγαγε, 16 από τους 22 σκύλους των οποίων η λεπτοσπείρωση εξελίχθηκε σε νεφρική ανεπάρκεια επέζησαν.

«Όλοι τους θα είχαν πεθάνει χωρίς αιμοκάθαρση επειδή τα νεφρά τους είχαν κλείσει εντελώς», είπε, «αλλά σχεδόν το 75% από αυτούς μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο. Ακόμα κι αν τα πράγματα φαίνονται πολύ άσχημα, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να μπορέσουμε να σώσουμε αυτό το ζώο». Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες είναι δαπανηρές, οπότε ο Butty πρότεινε ασφάλιση κατοικίδιων για την κάλυψη τέτοιων έκτακτων περιστατικών. «Μπορεί σίγουρα να σώσει μια ζωή», είπε. Η ανάρρωση από ένα σοβαρό κρούσμα λεπτοσπείρωσης εξακολουθεί να αφήνει τα σκυλιά με μακροχρόνια νεφρικά προβλήματα.

«Είναι λυπηρό όταν τα σκυλιά έχουν χρόνια νεφρική νόσο σε ηλικία ενός ή δύο ετών», είπε ο Butty. «Η διάρκεια ζωής τους θα μειωθεί σημαντικά». Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το σκυλάκι σας να αποφύγει τη λεπτοσπείρωση είναι μέσω του εμβολιασμού. «Έχουμε έναν καλό τρόπο για την πρόληψη της νόσου και για την πρόληψη των πιο σοβαρών περιπτώσεων της νόσου, και αυτός είναι το εμβόλιο», είπε ο Butty. Είναι ένα σχήμα δύο εμβολίων με διαφορά ενός μήνα και μπορεί να χορηγηθεί σε σκύλους ηλικίας 12 εβδομάδων.

Μετά από αυτό συνιστώνται ετήσιοι ενισχυτές, είπε ο Butty, και η τήρηση ενός προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας. «Αν το αναμνηστικό δεν είναι στην ώρα τους, δεν θεωρούνται πλέον εμβολιασμένοι και πρέπει να ξαναρχίσουν με τις δύο πρώτες δόσεις», εξήγησε ο Butty. “Οι ιδιοκτήτες πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάνω από αυτό και να λάβουν ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο πριν από την ημερομηνία λήξης.” Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές: Οι σκύλοι μπορεί να υποστούν ελαφρά αδιαθεσία για μερικές ημέρες, αλλά οι περισσότεροι επανέρχονται γρήγορα και οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ούρα αρουραίου εξαπλώνουν μια απειλητική για τη ζωή βακτηριακή ασθένεια σε ανθρώπους και σκύλους

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Κρούσμα λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα

Δεύτερος θάνατος στην Κέρκυρα από λεπτοσπείρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon