Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτηριακή Ασθένεια: Απειλητική για τη ζωή σε ανθρώπους και σκύλους από ούρα αρουραίων

Βακτηριακή Ασθένεια: Απειλητική για τη ζωή σε ανθρώπους και σκύλους από ούρα αρουραίων

«Συμβουλεύω το κοινό να είναι ενήμερο για τη λεπτοσπείρωση και να ακολουθεί καλές πρακτικές υγιεινής με έμφαση στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση γαντιών εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με απεκκρίσεις ζώων», λέει.

Βακτηριακή Ασθένεια: Οι υγειονομικές αρχές στη Νέα Υόρκη προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις έχουν ανοδική τάση, με 24 ανθρώπινα κρούσματα πέρυσι και άλλα 6 μέχρι στιγμής φέτος. Ενώ τα ούρα αρουραίων είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος στις πόλεις, η λεπτοσπείρωση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από τα μολυσμένα ούρα ζώων φάρμας και άγριων πλασμάτων όπως τα ρακούν.

Η λεπτοσπείρωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ούρα ζώων, στις πόλεις πιο συχνά από αρουραίους. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε γνωμάτευση μετά την αναφορά έξι κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης σε ανθρώπους. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να μολυνθούν, επομένως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να προσέχουν όταν τα σκυλιά τους μυρίζουν γύρω από τους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι μολυσμένοι. Μισή ντουζίνα άνθρωποι στη Νέα Υόρκη αρρώστησαν πρόσφατα από μια λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως μέσω των ούρων αρουραίων. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τους αξιωματούχους της πόλης να εκδώσουν υγειονομική συμβουλή προειδοποιώντας τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί γύρω από τις σακούλες σκουπιδιών και τους κάδους απορριμμάτων τροφίμων έξω, οι οποίοι μπορεί να είναι μολυσμένοι με μολυσμένα ούρα. Μέχρι στιγμής φέτος, το Υπουργείο Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει έξι περιπτώσεις ανθρώπων αυτής της βακτηριακής νόσου, η οποία ονομάζεται λεπτοσπείρωση.

Οι υγειονομικές αρχές αποκαλούν τον αριθμό μια ανοδική τάση, σημειώνοντας ότι 24 κρούσματα αναφέρθηκαν στην πόλη το 2023 – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε ένα μόνο έτος. «Δεν περιμένω ένα τεράστιο ξέσπασμα, αλλά θα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα εδώ κι εκεί», λέει ο William Schaffner, MD, ειδικός στις λοιμώξεις και καθηγητής προληπτικής ιατρικής και πολιτικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί. «Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τη γρίπη και να μην είναι ειδικά, η ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επομένως είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση». Ποια είναι τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης; Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, μερικοί θα έχουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη, βήχα, έμετο, διάρροια, κόκκινα μάτια και ίκτερο (κίτρινο δέρμα και μάτια), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). ). Ο Δρ Schaffner λέει ότι πιθανά διακριτικά χαρακτηριστικά της ασθένειας μπορεί να είναι μυϊκοί πόνοι και πόνοι – ιδιαίτερα στις γάμπες και στο κάτω μέρος της πλάτης – και μια ευαισθησία στο φως. Συνήθως, τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από 5 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν από μερικές ημέρες έως τρεις εβδομάδες ή περισσότερο.

Για κάποιους, η ασθένεια μπορεί να φαίνεται να εξαφανίζεται, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει πιο σοβαρά από πριν. «Μετά από τρεις έως πέντε ημέρες, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν και να νομίζετε ότι είστε όλοι καλύτερα», λέει ο Schaffner. «Αλλά μετά μπαίνεις στη δεύτερη φάση – ο πυρετός επανεμφανίζεται και συχνά αυτό σχετίζεται με έντονο πονοκέφαλο και, πάλι, με ευαισθησία στο φως». Το CDC εκτιμά ότι περίπου το 10 τοις εκατό των ανιχνευόμενων ασθενειών εξελίσσονται σε δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και μηνιγγίτιδα. Η λεπτοσπείρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του εμβρύου ή της αποβολής. Για όσους έχουν σοβαρή ασθένεια από τη μόλυνση, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 5 έως 15 τοις εκατό. Το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης προτρέπει τους γιατρούς να εξετάσουν τη λεπτοσπείρωση σε οποιονδήποτε παρουσιάζει πιθανά συμπτώματα, ειδικά όταν υπάρχουν ενδείξεις οξείας νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας και πιθανώς πνευμονικής αιμορραγίας ή αιμορραγίας στον πνεύμονα. Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές — Ειδικά από νωρίς

Η χορήγηση αντιβιοτικών νωρίς στην πορεία της νόσου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει επιτυχώς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λεπτοσπείρωσης. Ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν τη λοίμωξη, το CDC συνιστά την έναρξη μιας πορείας αντιβιοτικής θεραπείας πριν ληφθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων εάν υπάρχει μεγάλη υποψία για λεπτοσπείρωση. Πώς να αποτρέψετε τη λεπτοσπείρωση «Οι άνθρωποι μολύνονται όχι τόσο από την άμεση επαφή με τα ζώα, αλλά συχνά από την επαφή με ούρα ή νερό που έχει μολυνθεί από ούρα», λέει ο Schaffner. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω ανοιχτών πληγών ή βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα). Για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε, το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης προσφέρει αυτές τις συστάσεις: Αποφύγετε μέρη όπου οι αρουραίοι μπορεί να έχουν ουρήσει.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε περιοχές όπου υπάρχουν αρουραίοι ή εάν καθαρίζετε περιοχές όπου έχουν βρεθεί αρουραίοι, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 1 μέρος χλωρίνης και 10 μέρη νερού. Προστατέψτε τον εαυτό σας από την επαφή με ούρα αρουραίων φορώντας λαστιχένια γάντια, ειδικά εάν έχετε κοψίματα ή πληγές στα χέρια ή τα μπράτσα σας. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από οποιαδήποτε επαφή με περιοχές όπου μπορεί να ζουν αρουραίοι.

  • Να φοράτε πάντα παπούτσια κάθε φορά που βγάζετε τα σκουπίδια.
  • Αποφύγετε να κολυμπήσετε, να κολυμπήσετε, να κάνετε μπάνιο, να καταπιείτε ή να βυθίσετε το κεφάλι σας σε δυνητικά μολυσμένο γλυκό νερό (ποτάμια, ρυάκια) ειδικά μετά από έντονες πλημμύρες.
  • Όταν ταξιδεύετε σε τροπικές περιοχές, μην κολυμπάτε ή περπατάτε σε νερό που μπορεί να περιέχει ούρα ζώων.
  • Τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε  βραχίονα, υγρά περιβάλλοντα για εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η λεπτοσπείρωση είναι πιο συχνή σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

Το CDC υπολογίζει ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα παγκοσμίως. Ένας πλανήτης που θερμαίνεται θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης παγκοσμίως Το να βλέπουμε κρούσματα πιο βόρεια και νότια αυτών των τροπικών ζωνών μπορεί να γίνει πιο συχνό λόγω των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον Stephen Rich, PhD, καθηγητή στο τμήμα μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια πολύ πραγματική ανησυχία», λέει ο Δρ Rich. «Νομίζω ότι καθώς η εύκρατη ζώνη γίνεται πιο υποτροπική, θα φέρει αυτές τις ασθένειες πιο βόρεια και νότια». Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά έχει τεκμηριωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής και του θηλασμού. Η μετάδοση έχει επίσης συμβεί σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω δαγκωμάτων ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων για τη λεπτοσπείρωση

Ο Rich προσθέτει μια επιπλέον προειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν συνήθως περίπου 15 περιπτώσεις σκύλων το χρόνο. Οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν ρουφώντας γύρω από σακούλες σκουπιδιών που έχουν μολυνθεί με μολυσμένα ούρα ή από την κατανάλωση από λακκούβες και άλλο νερό που περιέχει τα βακτήρια. Ένας σκύλος έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει την ασθένεια στον ιδιοκτήτη του, αλλά αυτό πιθανότατα θα ήταν μέσω της επαφής με τα ούρα του, σύμφωνα με τον Rich. Υπάρχει ένα εμβόλιο λεπτοσπείρωσης για σκύλους (όχι για ανθρώπους) που η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση συνιστά ανεπιφύλακτα για όλους τους σκύλους που βγαίνουν έξω. Συνολικά, ο Schaffner δεν βλέπει λόγο να ανησυχεί ούτε σημάδια ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται σε άλλες πόλεις. «Συμβουλεύω το κοινό να είναι ενήμερο για τη λεπτοσπείρωση και να ακολουθεί καλές πρακτικές υγιεινής με έμφαση στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση γαντιών εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με απεκκρίσεις ζώων», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Healthweb.gr - "Λαμβάνουμε προληπτικά υγειονομικά μέτρα στην περιοχή της Θεσσαλίας" 

19 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία - 9 τις τελευταίες 24 ώρες

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Κρούσμα λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα

Δεύτερος θάνατος στην Κέρκυρα από λεπτοσπείρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Close Icon