Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι με ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι με ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Κορωνοϊός: Ερευνητές ανέπτυξαν ένα μόριο το οποίο, όταν χορηγείται ρινικά, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου που προκαλείται από όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Το μόριο μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, καθώς στοχεύει στην πρόληψη τόσο της μετάδοσης όσο και της εξάπλωσης του ιού. Σε μελέτες σε πειραματόζωα, ένα μόριο γνωστό ως TriSb92, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, επιβεβαιώθηκε ότι παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το μόριο εντοπίζει μια περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που είναι κοινή σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές του ιού και αναστέλλει τη λειτουργία της.

“Όταν χορηγείται ρινικά, το μόριο TriSb92 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης και πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κυτταρικές καλλιέργειες δείχνουν ότι περιλαμβάνει επίσης τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των XBB, BF7 και BQ.1.1”, εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna R. Mäkelä από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Kalle Saksela. Τα ζωικά μοντέλα έχουν, επίσης, αποδείξει ότι, σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, το μόριο μπορεί, όταν ψεκάζεται στη μύτη, να αποτρέψει τη μόλυνση ακόμη και μετά από μερικές ώρες έκθεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο παραμένει πλήρως λειτουργικό σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 18 μήνες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση ως ρινικό σπρέι. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Nature Communications.

Πρόβλεψη μελλοντικών παραλλαγών του ιού

Αν και το χειρότερο στάδιο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, πίσω μας, η ρινικά χορηγούμενη προστασία μπορεί να αποτελέσει καθοριστική βοήθεια στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον. “Οι τελευταίες παραλλαγές αποφεύγουν αποτελεσματικά την ανοσολογική προστασία που παρέχουν τόσο τα εμβόλια όσο και η ασθένεια COVID-19, και τα τρέχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης”, λέει ο Mäkelä. Επιπλέον, το ρινικό σπρέι μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια τα άτομα που δεν αποκτούν επαρκή ανοσία από τα εμβόλια, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει κατά των μελλοντικών ζωικών στενών συγγενών του SARS-CoV-2, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν την αιτία εντελώς νέων πανδημιών των κορωνοϊών. “Δεδομένου ότι η περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που επηρεάζεται από το μόριο TriSb92 έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη σε όλες τις παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, μπορεί να υποτεθεί ότι είναι αποτελεσματική και κατά μελλοντικών παραλλαγών του SARS-CoV-2”, επιβεβαιώνει η Mäkelä. “Το εύκολα και φθηνά παραγόμενο TriSb92 θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας για την ανάσχεση μιας τέτοιας νέας πανδημίας, εν αναμονή της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής εμβολίων”, προσθέτει.

Μια αντιγράψιμη προσέγγιση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος. “Η όλη προσέγγιση απορρέει από μια τεχνική λύση που βασίζεται σε πλατφόρμα πρωτεϊνών-δεσμευτών που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία, η οποία δεν προοριζόταν αρχικά για την ανάπτυξη ενός αντιιικού φαρμάκου. Παρέχει την ευκαιρία για πολλές άλλες νέες πρωτοβουλίες που βασίζονται στον ακριβή εντοπισμό των νοσούντων κυττάρων ή των παθογόνων μικροοργανισμών στους ασθενείς”, λέει η Mäkelä. Στο επόμενο στάδιο, το μόριο πρέπει να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές, μετά από τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φάρμακο που θα μπορούσε να εμποδίσει τη βλάβη του πνεύμονα από την Covid -19

Ένα απλό σπρέι θα μπορούσε να κρατήσει μακριά την COVID

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η επιλεκτική αλαλία και πώς ακριβώς θεραπεύεται;

Επιλεκτική αλαλία: Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του παιδιού να μιλήσει σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις.

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Close Icon