Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι με ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών

Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι με ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Κορωνοϊός: Ερευνητές ανέπτυξαν ένα μόριο το οποίο, όταν χορηγείται ρινικά, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου που προκαλείται από όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Το μόριο μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, καθώς στοχεύει στην πρόληψη τόσο της μετάδοσης όσο και της εξάπλωσης του ιού. Σε μελέτες σε πειραματόζωα, ένα μόριο γνωστό ως TriSb92, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, επιβεβαιώθηκε ότι παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το μόριο εντοπίζει μια περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που είναι κοινή σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές του ιού και αναστέλλει τη λειτουργία της.

“Όταν χορηγείται ρινικά, το μόριο TriSb92 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης και πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κυτταρικές καλλιέργειες δείχνουν ότι περιλαμβάνει επίσης τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των XBB, BF7 και BQ.1.1”, εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna R. Mäkelä από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Kalle Saksela. Τα ζωικά μοντέλα έχουν, επίσης, αποδείξει ότι, σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, το μόριο μπορεί, όταν ψεκάζεται στη μύτη, να αποτρέψει τη μόλυνση ακόμη και μετά από μερικές ώρες έκθεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο παραμένει πλήρως λειτουργικό σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 18 μήνες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση ως ρινικό σπρέι. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Nature Communications.

Πρόβλεψη μελλοντικών παραλλαγών του ιού

Αν και το χειρότερο στάδιο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, πίσω μας, η ρινικά χορηγούμενη προστασία μπορεί να αποτελέσει καθοριστική βοήθεια στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον. “Οι τελευταίες παραλλαγές αποφεύγουν αποτελεσματικά την ανοσολογική προστασία που παρέχουν τόσο τα εμβόλια όσο και η ασθένεια COVID-19, και τα τρέχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης”, λέει ο Mäkelä. Επιπλέον, το ρινικό σπρέι μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια τα άτομα που δεν αποκτούν επαρκή ανοσία από τα εμβόλια, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει κατά των μελλοντικών ζωικών στενών συγγενών του SARS-CoV-2, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν την αιτία εντελώς νέων πανδημιών των κορωνοϊών. “Δεδομένου ότι η περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που επηρεάζεται από το μόριο TriSb92 έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη σε όλες τις παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, μπορεί να υποτεθεί ότι είναι αποτελεσματική και κατά μελλοντικών παραλλαγών του SARS-CoV-2”, επιβεβαιώνει η Mäkelä. “Το εύκολα και φθηνά παραγόμενο TriSb92 θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας για την ανάσχεση μιας τέτοιας νέας πανδημίας, εν αναμονή της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής εμβολίων”, προσθέτει.

Μια αντιγράψιμη προσέγγιση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος. “Η όλη προσέγγιση απορρέει από μια τεχνική λύση που βασίζεται σε πλατφόρμα πρωτεϊνών-δεσμευτών που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία, η οποία δεν προοριζόταν αρχικά για την ανάπτυξη ενός αντιιικού φαρμάκου. Παρέχει την ευκαιρία για πολλές άλλες νέες πρωτοβουλίες που βασίζονται στον ακριβή εντοπισμό των νοσούντων κυττάρων ή των παθογόνων μικροοργανισμών στους ασθενείς”, λέει η Mäkelä. Στο επόμενο στάδιο, το μόριο πρέπει να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές, μετά από τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φάρμακο που θα μπορούσε να εμποδίσει τη βλάβη του πνεύμονα από την Covid -19

Ένα απλό σπρέι θα μπορούσε να κρατήσει μακριά την COVID

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».