Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στον αγώνα κατά της λοίμωξης

Covid-19: Φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στον αγώνα κατά της λοίμωξης

«Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν και εκείνοι, όπως ο διευθυντής του Τμήματος Ιολογίας στο King's College, που ισχυρίζονται ότι αυτό το φάρμακο είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο αντιικό κατά της Covid».

Covid-19: Ένα φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στον αγώνα κατά της Covid-19 μπλοκάροντας τη βλάβη που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες. Το φάρμακο αυτό ανακαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιταλό καθηγητή του τμήματος Καρδιαγγειακών Επιστημών του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, Μάουρο Τζιάκα.

Ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακό συνέδριο αλλά και στη «La Repubblica», υποστηρίζει ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση του SARS-Cov-2. Παράλληλα διευκρινίζει πως υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπεία της Covid-19.

«Η έρευνα ξεκίνησε το 2020. Συνεργαζόμενος με την παθολογοανατόμο Ροσσάνα Μπουσάνι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τεργέστης, συνειδητοποιήσαμε ότι στους πνεύμονες των ασθενών που πέθαναν από Covid εμφανίζονται πολύ συγκεκριμένες δομές, μεγάλα συσσωματώματα κυττάρων συντηγμένα μαζί, γνωστά και ως συγκύτια. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη Spike του ιού Sars-CoV-2, για να συνδεθεί με τα κύτταρα, ενεργοποιεί ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων, τη φωσφατιδυλοσερίνη, που προάγει τη σύντηξη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ένωση στη συνέχεια προκαλεί επίσης τη συγχώνευση των κυττάρων μεταξύ τους, δημιουργώντας θρόμβωση η οποία παρατηρείται στο 90% των ασθενών με προχωρημένη λοίμωξη Covid. Σε αυτούς τους ασθενείς, οι θρόμβοι παρατηρούνται τόσο στις μεγάλες, όσο και στις μικρές πνευμονικές αρτηρίες», λέει ο καθηγητής.

Οι ερευνητές λοιπόν αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

«Στο King’s College έχουμε χιλιάδες φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, και έχουμε επίσης ρομποτικό εξοπλισμό που μας επιτρέπει να τα δοκιμάζουμε σε κάθε τύπο στόχου, για να βρούμε νέες χρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θέλαμε να εντοπίσουμε φάρμακα που μπλοκάρουν τη φωσφατιδυλοσερίνη και αποτρέπουν τις κυτταρικές συγχωνεύσεις που δημιουργεί η λοίμωξη Covid-19. Βρήκαμε τρία αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι η νικλοζαμίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για λοιμώξεις. Αυτή τη στιγμή το φάρμακο δοκιμάζεται σε ασθενείς σε 5 κέντρα στην Ινδία», προσθέτει.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο συνέδριο αποκάλυψε ακόμα πως το συγκεκριμένο φάρμακο δοκιμάζεται σε ανθρώπους εδώ και δύο μήνες. «Δοκιμάζουμε το φάρμακο σε μερικές εκατοντάδες ασθενείς  εδώ και δύο μήνες και θα χρειαστούν ακόμη δύο μήνες για να αποδειχθεί ότι λειτουργεί όπως θέλουμε, και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη νικλοζαμίδη υποστήριξε ότι «το αντιπαρασιτικό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια σε εντερικές λοιμώξεις θα μπορούσε να εμποδίσει τη βλάβη του πνεύμονα που προκαλείται από την Covid -19. Υπάρχουν εταιρείες στο Βέλγιο, την Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατασκευάζουν ενέσιμα σκευάσματα αλλά και σπρέι».

Ο Μάουρο Τζιάκα, ερωτηθείς για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς που δοκιμάζουν το φάρμακο απάντησε το εξής: «Δοκιμάζουμε το φάρμακο σε ασθενείς με προχωρημένη λοίμωξη από Covid. Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν δοκιμαστεί σε ασθενείς στην αρχική φάση της λοίμωξης, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς αναρρώνουν άμεσα, θα ήταν δύσκολο να καταλάβουμε εάν η επούλωση οφείλεται στο φάρμακο ή απλώς στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά εάν η αποτελεσματικότητα επιβεβαιωθεί στην πιο προχωρημένη φάση της λοίμωξης, τότε υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει και στις πρώτες φάσεις της νόσου. Η χορήγηση μπορεί να γίνει με ρινικό σπρέι».

«Τα προκλινικά πάντως αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά. Στην Κορέα, η φαρμακευτική εταιρεία Daewoong χορήγησε το φάρμακο σε κουνάβια μολυσμένα με SARS-CoV-2. Μετά από 3 ημέρες ο ιός είχε εξαφανιστεί εντελώς. Διότι εκτός από την πρόληψη των συγκυτίων, η νικλοζαμίδη φαίνεται να αναστέλλει αποτελεσματικά τη μόλυνση», διευκρινίζει ο καθηγητής και καταλήγει:

«Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν και εκείνοι, όπως ο διευθυντής του Τμήματος Ιολογίας στο King’s College, που ισχυρίζονται ότι αυτό το φάρμακο είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο αντιικό κατά της Covid».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός ανοσοαπόκριση μελέτη: Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Covid-19

Η Lilly και η Incyte ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 COV-BARRIER

Ασφαλές φάρμακο κατά του κορωνοϊού  για τα παιδιά

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".