Επιστημονικά Νέα

Καμπούριασμα: Είναι τόσο επιζήμιο για εσάς όσο νομίζετε;

Καμπούριασμα: Είναι τόσο επιζήμιο για εσάς όσο νομίζετε;

Καμπούριασμα: Η ξαπλωμένη καμπουριαστή στάση θεωρείται παραδοσιακά ως μια «κακή» στάση - με κάποιους να ισχυρίζονται ότι θα βλάψει τη σπονδυλική σας στήλη και θα προκαλέσει πόνο. 

Συχνά, μια στάση που ανατίθεται σε εφήβους και σε δυσαρεστημένους νέους, η ξαπλωμένη καμπουριαστή στάση θεωρείται παραδοσιακά ως μια «κακή» στάση – με κάποιους να ισχυρίζονται ότι θα βλάψει τη σπονδυλική σας στήλη και θα προκαλέσει πόνο. Ο ίδιος ο όρος προέρχεται από τα μεσαιωνικά Σκανδιναβικά που σημαίνει «τεμπέλης»—και αργότερα η μέση αγγλική λέξη που σημαίνει «περπατάω, κάθομαι ή στέκομαι με χαλαρή στάση».

Τα τελευταία 150 περίπου χρόνια, η στάση του σώματος έχει συνδεθεί με πτυχές της αξίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της ηθικής ενός ατόμου. Η όρθια στάση έχει κριθεί «υγιής», «η αισθητική ουτοπία», «αξιοπρεπή», «ραχοκοκαλιά ενάντια στην υποταγή», «ελκυστική» και «καλή» από διάφορες κουλτούρες, πολιτικά κινήματα, ακόμη και επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να δούμε τότε πώς το καμπούριασμα θεωρείται “κακό” για εμάς, αφού εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ότι είναι μια σωματική αναπαράσταση της αρνητικότητας.

Όμως, ενώ η στάση του σώματος επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με ψυχολογικό νόημα, είναι πραγματικά τόσο κακό για τη σπονδυλική μας στήλη αν λυγίζουμε; Είναι ορισμένες στάσεις πραγματικά «καλές» και άλλες «κακές»; Τα σπουδαία νέα είναι ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει διεξαχθεί μια πληθώρα αυστηρών κλινικών μελετών που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κλίσης και του πόνου στη σπονδυλική στήλη. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να δείχνουν ότι τα άτομα που σκύβουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ξαπλώνουν.

Επίσης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το να σκύβετε ενώ κάθεστε στο γραφείο σας ή ενώ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας προκαλεί βλάβη στη σπονδυλική στήλη. Ακόμη και η πιο πρόσφατη καθοδήγηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εργασία με οθόνες δίνει λιγότερη έμφαση σε μια εξιδανικευμένη στάση στο σταθμό εργασίας. Αντίθετα, τονίζουν τη σημασία της υιοθέτησης άνετων στάσεων, της αλλαγής των θέσεων σας, της αποφυγής άβολων στάσεων (όπως κάμψη της πλάτης ή του λαιμού σας) και των τακτικών διαλειμμάτων από τη στατική στάση σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου και μυϊκής κόπωσης. Έτσι, εάν αισθάνεστε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η στάση που υιοθετείτε όταν περπατάτε ή κάθεστε πιθανότατα δεν φταίει τόσο όσο ίσως σας έχουν κάνει να πιστεύετε. Αντίθετα, πιθανώς σχετίζεται περισσότερο με άλλα χαρακτηριστικά της ζωής – όπως το πόσο αγχωμένοι ή σωματικά δραστήριοι είστε και εάν είχατε στο παρελθόν πόνο στην πλάτη.

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το καμπούριασμα δεν βλάπτει τις σπονδυλικές μας στήλες, και αυτός είναι επειδή οι σπονδυλικές μας στήλες έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν τόσο διαφορετικές κινήσεις όπως η Ολυμπιακή άρση βαρών μέχρι τον χορό limbo. Οι σπονδυλικές μας στήλες δεν πρόκειται να καταστραφούν από λίγο κάθισμα, ακόμα κι αν τυγχάνει να κουνάμε τα δάχτυλά μας σε ένα πληκτρολόγιο ταυτόχρονα. Και ενώ τα όρθια θρανία είναι δημοφιλή, η παρατεταμένη ορθοστασία δεν είναι πιο άνετη για τη σπονδυλική στήλη από το παρατεταμένο κάθισμα

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, τόσο για να κάνετε το σώμα σας να αισθάνεται πιο άνετα όσο και για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και τη θετική αίσθηση ευεξίας είναι να διακόψετε παρατεταμένες περιόδους στο γραφείο σας με διαλείμματα για περπάτημα, τέντωμα, ορθοστασία ή καθιστή θέση.

Θετική στάση

Αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου το καμπούριασμα μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το καμπούριασμα έχει συνδεθεί με φτωχότερες πληροφορίες και ανάκληση μνήμης, καθώς και με χειρότερη διάθεση σε σύγκριση με το να κάθεσαι σε όρθια θέση. Αυτά τα προβλήματα μνήμης και διάθεσης αποδεικνύεται ότι βελτιώνονται γρήγορα όταν μετακινείστε από μια καμπυλωτή σε όρθια στάση. Οπότε ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι το καμπούριασμα μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια σωματική αναπαράσταση της αρνητικότητας.

Αλλά εκτός από αυτό, τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά ότι δεν υπάρχει μοναδική, ιδανική ή καλή στάση. Οι διαφορές στη στάση της σπονδυλικής στήλης δεν σχετίζονται με τον πόνο. Και, στην πραγματικότητα, η στάση του σώματος ποικίλλει φυσικά από άτομο σε άτομο – και μπορεί ακόμη και να διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το φύλο, ακόμη και τη διάθεση. Έτσι, αν είστε πιο αδύνατος, να είστε σίγουροι ότι δεν είναι πραγματικά κακό για εσάς και είναι τόσο καλή όσο οποιαδήποτε άλλη στάση που υιοθετείτε. Οι άνετες στάσεις είναι ασφαλείς και το να κάθεσαι δεν είναι επικίνδυνο.

Συνολικά, η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για να κινείται και όχι στατική σε μία στάση για μεγάλες περιόδους, γι’ αυτό η κίνηση και η αλλαγή της στάσης σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική για τη μείωση της κόπωσης και της επακόλουθης δυσφορίας. Εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε και να περάσετε όλη την ημέρα ξαπλωμένοι μπροστά στον υπολογιστή, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κάποια ενόχληση — αλλά στην πραγματικότητα δεν βλάπτει τη σπονδυλική σας στήλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η σωστή στάση μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό σας;

Πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης;

Πώς να τελειοποιήσετε την πόζα Κόμπρας στη γιόγκα για απίστευτα οφέλη;

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.