Επιστημονικά Νέα

Γυμναστική: Πόσες ώρες την εβδομάδα πρέπει να αθλούμαστε

Γυμναστική: Πόσες ώρες την εβδομάδα πρέπει να αθλούμαστε

Γυμναστική: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται για τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα με μια μέτρια έως έντονη αερόβια δραστηριότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, οι λέξεις-κλειδιά στη συγκεκριμένη προτροπή του ΠΟΥ είναι οι "μέτρια έως έντονη".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και για την αποφυγή μιας σειράς δυσάρεστων καταστάσεων, όπως είναι η οστεοπόρωση, οι μυοσκελετικοί πόνοι κ.λπ., καθώς περνούν τα χρόνια. Αρκεί μια βόλτα με το ποδήλατο ή να βγάλουμε έξω το σκύλο μας και μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη φυσική δραστηριότητα που έχουμε ανάγκη. Όμως τα εύκολα τελειώνουν εδώ. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή ένα online μάθημα zumba μία στο τόσο δεν αρκούν προκειμένου να διατηρηθούμε σε φόρμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται για τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα με μια μέτρια έως έντονη αερόβια δραστηριότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, οι λέξεις-κλειδιά στη συγκεκριμένη προτροπή του ΠΟΥ είναι οι “μέτρια έως έντονη”. Όταν μιλάμε για άσκηση μέτριας έντασης αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που γίνεται στο 40-50% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού –οτιδήποτε πάνω από 60% θεωρείται έντονη άσκηση.

Μέτριας έντασης ασκήσεις είναι το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία, ενώ έντονες δραστηριότητες είναι ο χορός, το τζόκινγκ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ κ.λπ. Για να γίνουμε περισσότερο σαφείς, ξέρεις ότι κάνεις μέτρια έως έντονη άσκηση όταν κατά τη διάρκειά της μπορείς να αρθρώσεις δυο λέξεις ανάμεσα στις αναπνοές σου, όχι όμως και να πιάσεις κουβέντα –αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι μια ήσυχη βόλτα με το σκύλο δεν μετράει!

Τέλος, έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι από εμάς υπερεκτιμάμε το πόσο αλλά και το πόσο έντονα γυμναζόμαστε. Έτσι, ενώ περιμένουμε ότι θα δούμε αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση και στην εικόνα του σώματος δεν τα βλέπουμε και απογοητευόμαστε. Αν λοιπόν θέλεις να πάρεις στα σοβαρά το θέμα άσκηση, τσέκαρε όχι μόνο πόσο αλλά και σε ποια ένταση γυμνάζεσαι –και έχε υπόψη ότι ακόμα πιο αποτελεσματική είναι η εναλλαγή ανάμεσα στη μέτρια και την έντονη άσκηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικό αντικαταθλιπτικό η συχνή πεζοπορία

Zumba: Ασκηθείτε μετά μουσικής και τονώστε την υγεία σας

Ποια είναι τα οφέλη του personal training

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."