Επιστημονικά Νέα

Γάγγραινα ορισμός: Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Γάγγραινα είναι ο θάνατος ενός ιστού λόγω παρεμπόδισης της παροχής αίματος. Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος. Η γάγγραινα συνήθως ξεκινά από τα άκρα όπως τα πόδια, τα δάχτυλα και τα χέρια. Μπορεί να είναι είτε στεγνό είτε υγρό. Η υγρή γάγγραινα προκαλείται από μόλυνση και η ξηρή γάγγραινα οφείλεται σε περιορισμένη παροχή αίματος.

Ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις παράγουν αέρια μέσα στους ιστούς και προκαλούν αέρια γάγγραινα. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην ξηρή γάγγραινα και το σημείο έναρξης είναι συχνά τα δάχτυλα των ποδιών. Η γάγγραινα μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα της πληγείσας περιοχής από χλωμό ή κόκκινο σε καφέ ή μαύρο. Μπορεί να υπάρξει απώλεια της αίσθησης ή μούδιασμα. Καθώς η γάγγραινα εξελίσσεται μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Ενδέχεται να εμφανιστούν φουσκάλες με εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή. Η γάγγραινα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν εξελιχθεί στον πλήρη θάνατο του ιστού. Η ξηρή γάγγραινα αντιμετωπίζεται συχνά με την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι η αγγειοχειρουργική, η χειρουργική επέμβαση bypass και η διατροφική επαναγγείωση. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) έχει αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία της διαβητικής γάγγραινας . Όταν επέλθει θάνατος ιστού, γίνεται χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού (αποβρωμάτωση) η οποία μπορεί να ακολουθηθεί με επανορθωτική χειρουργική επέμβαση. Ο ακρωτηριασμός είναι η τελευταία λύση για τη θεραπεία της γάγγραινας όταν έχει προχωρήσει πέρα ​​από την επιδιόρθωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβητικό Πόδι: Πρόληψη και θεραπεία

Οι φραγμένες αρτηρίες των ποδιών υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται στις γυναίκες, διαπιστώνει  ανασκόπηση

Διαβητικό πόδι συμπτώματα: Τι επιβάλλει η σύγχρονη αντιμετώπισή του

Η Ναταλία Τσαλίκη μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εκπομπή Φλερτ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το σημαντικό αναδυόμενο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας και παρέχει ελπίδα για καλύτερες θεραπείες που μπορεί να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου." είπε ο Friedlander.