Άποψη

Διαβητικό Πόδι: Πρόληψη και θεραπεία

Διαβητικό Πόδι: Πρόληψη και θεραπεία

Διαβητικό Πόδι: Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία έχει κάνει πλέον άλματα όσον αφορά τις αρτηριακές παθήσεις, το διαβητικό πόδι παραμένει ψηλά ως επιπλοκή των διαβητικών ασθενών.Δυστυχώς, έχει φανεί ότι τα περιστατικά ακρωτηριασμών λόγω της πάθησης δεν έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Διαβητικό Πόδι είναι η πάθηση που οφείλεται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση του κάτω άκρου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός και με πιθανό συνεπακόλουθο τη φλεγμονή του σκέλους, με αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα.

Φώτιος Μαρκάτης

Οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν ασθενή με Διαβητικό Πόδι είναι η εξέλκωση, η λοίμωξη των ιστών, η περιφερειακή νευροπάθεια και η διαβητική αρτηριοπάθεια», επισημαίνει ο κ. Φώτιος Μαρκάτης Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο ασθενής να μπορεί να αναγνωρίζει τα πρώτα δερματικά σημάδια εκδήλωσης του σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα τη θεραπεία. Τα βασικότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
 • Λείο και ερυθρό πόδι
 • Φουσκάλες ή κάλους
 • Ξηροδερμία
 • Μελανιασμένο πόδι
 • Αποχρωματισμός του ποδιού
 • Έλκος στο πόδι
 • Πτώση των τριχών

Επιπλοκές

«Το διαβητικό πόδι, εκτός από τις ορθοπαιδικές επιπλοκές, δηλαδή την αρχιτεκτονική επιπλοκή και τη διαβητική νευροπάθεια, δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα. Η διαβητική αρτηριοπάθεια προκαλείται από τις βλάβες που δημιουργεί ο διαβήτης στις αρτηρίες. Αυτές μπορεί να είναι είτε στενωτικές, είτε αποφρακτικές, δηλαδή να δημιουργήσουν είτε στενώσεις είτε θρομβώσεις σε αρτηρίες που αιματώνουν το πόδι, ξεκινώντας μια σειρά προβλημάτων στους διαβητικούς ασθενείς», τονίζει ο ειδικός.

Έγκυρη πρόληψη

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι πως ο κίνδυνος δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός. Και αυτό λόγω του ότι στη διαβητική νευροπάθεια, ο ασθενής δεν έχει αίσθηση του πόνου και μπορεί να υφίσταται συνεχιζόμενους τραυματισμούς στα πόδια χωρίς να το καταλαβαίνει. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει καλή ενημέρωση στον διαβητικό ασθενή, όσον αφορά την ακρίβεια με την οποία πρέπει να προσέχει και να ελέγχει τα πόδια του. Οφείλει ο ίδιος και το περιβάλλον του, να ελέγχει ακόμη και τα παπούτσια του, τυχόν προεξοχές στο χώρο που κινείται, ακόμη και καρφιά ή σημεία που μπορούν να τον τραυματίσουν και να ξεκινήσουν μία επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του.

Αντιμετώπιση

«Το διαβητικό πόδι χρειάζεται επιθετικότητα και αμεσότητα στην αντιμετώπιση, γιατί διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική γάγγραινα. Συνήθως, η βλάβη ξεκινά με μία φλεγμονή στο πόδι, την οποία ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός εξετάζει ώστε να κάνει διάγνωση των προβλημάτων της αιμάτωσης του σκέλους. Ύστερα, μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση γίνεται πλέον με δύο μεγάλες κατηγορίες τεχνικών. Η πρώτη είναι οι ανοιχτές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι κυρίως παρακαμπτήριες, τα λεγόμενα bypass. H δεύτερη κατηγορία είναι οι πολύ πιο μοντέρνες και εξελιγμένες τεχνικές, οι λεγόμενες ενδοαγγειακές, οι οποίες είναι κλειστές μέθοδοι και γίνονται με τη χρήση καθετήρων, στεντ, μπαλονιών κλπ., τα οποία μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού.

Είναι το ίδιο αποτελεσματικές οι δύο μέθοδοι;

«Και οι δύο μέθοδοι εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση. Πρώτα γίνεται διάγνωση του προβλήματος και ύστερα ο αγγειοχειρουργός επιλέγει την κατηγορία θεραπειών που ταιριάζει στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενή. Δεν μπορούν όλες οι ενδοαγγειακές μέθοδοι να θεραπεύσουν όλες τις παθήσεις, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να γίνει  σωστή διάγνωση του προβλήματος» διευκρινίζει ο αγγειοχειρουργός .

Τα πλεονεκτήματα των ενδοαγγειακών τεχνικών

 • Είναι τεχνικές οι οποίες γίνονται με τοπική αναισθησία.
 • Συνήθως ο χρόνος νοσηλείας είναι πολύ μικρός, δηλαδή απαιτούνται μία με δύο μέρες νοσηλείας.
 • Είναι κλειστές μέθοδοι, άρα δεν υφίσταται μεγάλο χειρουργικό τραύμα και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
 • Γενικότερα, η ποιότητα ζωής του ασθενή μετά την ενδοαγγειακή μέθοδο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις ανοιχτές τεχνικές.

«Είναι σίγουρο πως υπάρχουν λύσεις αν έχει γίνει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση του ασθενούς, καθώς και συνεχής και προληπτικός έλεγχος. Γιατί η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την αποφυγή επιπλοκών που μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή του ασθενή. Προϋπόθεση για τη σωστή και πλήρη αντιμετώπιση είναι η κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό και η οργάνωση του στρατηγικού διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου, τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας», καταλήγει ο κ. Μαρκάτης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : H πρόσβαση των ασθενών στις νέες τεχνολογίες του Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : Εκρηκτική αύξηση στις διαγνώσεις του Διαβήτη Τύπου 1 άνω των 30 ετών

Πώς βελτιώνει την υγεία το λάδι ρίγανης;

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μας;

Ποια είναι τα οφέλη της παπάγια στον μεταβολισμό μας;

Φροντίστε τον εαυτό σας και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Ιδρώνετε υπερβολικά; Μην το αγνοήσετε!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά τα νεοπλάσματα περιλαμβάνουν τόσο τους καλοήθεις όσο και τους κακοήθεις όγκους, όπως ο καρκίνος.

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.

Συνέχιση Λειτουργίας Μικτού Κέντρου - Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα»

ΕΣΑμεΑ: Το αναγνωρισμένο Σωματείο με την επωνυμία Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα», κάνει γνωστό ότι για την κάλυψη των κενών θέσεων δυνητικά ωφελούμενων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση-συμμετοχής