Επιστημονικά Νέα

Βακτηριακές λοιμώξεις: Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Νέα έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές θεραπείας για έναν σπάνιο αλλά πολύ θανατηφόρο τύπο βακτηριακής λοίμωξης. Ο καθηγητής Si Ming Man και η ομάδα του λένε ότι η τελευταία τους έρευνα επικεντρώνεται στην οικογένεια των βακτηρίων που προκαλούν πράγματα όπως η γάγγραινα, η σήψη και ο τέτανος. Ενώ κατανοούμε ορισμένα επιλεγμένα μέλη αυτής της οικογένειας βακτηρίων, μας ενδιέφερε τι έκαναν οι άλλοι για να προκαλέσουν μόλυνση”, είπε ο καθηγητής Man. “Ευτυχώς, αυτή η ομάδα βακτηρίων είναι σπάνια—λιγότερα από 1.000 κρούσματα το χρόνο στις ΗΠΑ. “Αλλά ένα συγκεκριμένο που εξετάσαμε για αυτήν τη μελέτη, το Clostridium septicum, σκοτώνει τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που το παθαίνουν μέσα σε δύο ημέρες. Είναι απίστευτα θανατηφόρο.”

Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου. Αυτό στέλνει ένα σήμα κινδύνου στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά όταν το σώμα μας κινείται σε δράση, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. “Η πρόθεση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι καλή – προσπαθεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια – αλλά τα μολυσμένα κύτταρα επίσης εκρήγνυνται και πεθαίνουν”, είπε ο καθηγητής Man. “Όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται και έχετε πολλά κύτταρα που πεθαίνουν σε όλο το σώμα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και σοκ. Γι’ αυτό οι ασθενείς πεθαίνουν πολύ γρήγορα.” 

Αν και υπάρχουν επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές θεραπείας, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει αυτό – οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. “Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν νέες θεραπείες που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων για την εξουδετέρωση της τοξίνης”, είπε ο καθηγητής Man. “Δείξαμε επίσης ότι υπάρχουν φάρμακα στο στάδιο της κλινικής δοκιμής αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον μεμονωμένο ανοσολογικό υποδοχέα, εμποδίζοντας το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε αυτή την τοξίνη πολύ βίαια. Μαζί αυτό θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια θεραπεία”. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πρόβατα και αγελάδες, επομένως οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή εμβολιασμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση των ζώων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Immunology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Φυτικές ίνες: Μειώνουν τον κίνδυνο ανθεκτικής λοίμωξης

Πώς το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.