Επιστημονικά Νέα

Βακτήρια καρδιακή νόσος: Χαρακτηρισμός βακτηρίων στο έντερο με βάση καρδιακές παθήσεις

Βακτήρια καρδιακή νόσος: Χαρακτηρισμός βακτηρίων στο έντερο με βάση καρδιακές παθήσεις

Βακτήρια καρδιακή νόσος: Ένα ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων μπορεί να τροποποιηθεί και να αποκατασταθεί εν μέρει με την κατανάλωση μιας πιο φυτικής και ελεγχόμενης διατροφής, την αποφυγή του καπνίσματος και τη συμμόρφωση με την καθημερινή άσκηση.

Σε δύο δημοσιεύσεις στο Nature Medicine, μια ευρωπαϊκή-ισραηλινή ομάδα ερευνητών δείχνει πώς εμφανίζονται μεγάλες διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου ασθενών που πάσχουν από καρδιακή νόσο. Δεδομένων αυτών των τελευταίων στοιχείων από την έρευνα μικροβιώματος, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές, ο καθηγητής Oluf Pedersen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ζητά ισχυρότερες και πιο εστιασμένες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για την πρόληψη ή την καθυστέρηση αυτών των κοινών ασθενειών που αποτελούν την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως μέσα από την φυτική και ενεργειακά ελεγχόμενη διατροφή, την αποφυγή καπνίσματος και την καθημερινή άσκηση.

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια, που συλλογικά ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία μπορεί να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Όταν βρίσκονται σε ισορροπία, λειτουργούν ως ένα εσωτερικό εργοστάσιο χημείας που παράγει πολυάριθμες ενώσεις που προάγουν την καλή υγεία. Ωστόσο, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής (κακή διατροφή, κάπνισμα, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή ασθένεια) μπορεί να διαταράξει την ισορροπία, οδηγώντας το μικροβίωμα να παράγει ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές μη μεταδοτικές χρόνιες διαταραχές σε άτομα υψηλού γενετικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του μυοκαρδίου έμφραγμα, στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μεταβάλλεται σε άτομα με χρόνια καρδιακή νόσο. Στη συνέχεια εντόπισαν ενώσεις που παράγονται από το άρρωστο μικροβίωμα, για παράδειγμα μια βακτηριακή ένωση που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη (TMA) που μετά από τροποποίηση στο ήπαρ του ανθρώπινου ξενιστή προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα του αλλοιωμένου μικροβιώματος του εντέρου αμφισβητούνται επειδή επιτεύχθηκαν σε μελέτες ασθενών που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή. Σε ασθενείς με καρδιακή νόσο χορηγούνται πολλά διαφορετικά φάρμακα, καθένα από τα οποία είναι γνωστό ότι τροποποιεί το μικροβίωμα του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν σαφές εάν τα φάρμακα ή η ίδια η καρδιακή νόσος προκάλεσε το διαταραγμένο μικροβίωμα του εντέρου των ατόμων με καρδιαγγειακές διαταραχές.

Οι καρδιακές παθήσεις προκαλούν σημαντικές διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου

Για να απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ερευνητών δημιούργησε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα MetaCardis το 2012 για να διερευνήσει το ρόλο των μικροβίων του εντέρου στην καρδιομεταβολική νόσο. Μεταξύ των κύριων ερευνητών είναι ο καθηγητής Oluf Pedersen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος, μαζί με τους συναδέλφους του, δημοσίευσαν τα ευρήματα της κοινοπραξίας στο περιοδικό Nature Medicine. “Εφαρμόσαμε ένα σχέδιο μελέτης που αντικατοπτρίζει την έναρξη και την κλιμάκωση της καρδιακής νόσου με την πάροδο του χρόνου, αντικαθιστώντας μια διαχρονική μελέτη του μικροβιώματος του εντέρου που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί δεδομένων των 50-60 ετών που απαιτούνται για την ανάπτυξη συμπτωμάτων αρτηριοσκλήρωσης και τη διάγνωση καρδιακή νόσο”, ανέφεραν.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 1.241 μεσήλικες από τη Δανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων, ατόμων με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, αλλά χωρίς διάγνωση καρδιακής νόσου, και ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν περίπου 700 διαφορετικά βακτηριακά είδη και υπολόγισαν τις λειτουργίες τους στο μικροβίωμα του εντέρου και συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με περισσότερες από 1.000 ενώσεις που κυκλοφορούν στο αίμα, με πολλές από αυτές τις ενώσεις να προέρχονται από το εργοστάσιο χημείας του εντέρου. “Διαπιστώσαμε ότι περίπου τα μισά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου και τις ενώσεις του αίματος τροποποιήθηκαν με φαρμακευτική αγωγή και δεν σχετίζονταν άμεσα με την καρδιακή νόσο ή τα πρώιμα στάδια της νόσου, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία πριν από τη διάγνωση της καρδιακής νόσου”, λέει ο καθηγητής Oluf Pedersen.

Ωστόσο, οι πρώιμες αλλαγές στο μικροβίωμα παρέμειναν σε ασθενείς με καρδιοπάθεια οι οποίοι επιπλέον εμφάνισαν συγκεκριμένες αλλαγές που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο στη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Τόσο στο πρώιμο δυσμεταβολικό στάδιο όσο και στα μεταγενέστερα στάδια της διαγνωσμένης καρδιακής νόσου, το νοσούν μικροβίωμα χαρακτηρίστηκε από απώλεια βακτηριακών κυττάρων και βακτηριακών ικανοτήτων. Επιπλέον, οι ασθενείς εμφάνισαν στροφή προς λιγότερους τύπους βακτηρίων που είναι γνωστό ότι παράγουν ενώσεις που προάγουν την υγεία, όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και περισσότερους τύπους βακτηρίων που παράγουν ανθυγιεινές ενώσεις από το μεταβολισμό ορισμένων διατροφικών αμινοξέων, χολίνης και L-καρνιτίνης. Οι αναλύσεις των ενώσεων του αίματος αντικατοπτρίζουν την ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι δίαιτες με βάση τα φυτά και τις ενεργειακά ελεγχόμενες δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα και στην ένωση του αίματος σε ασθενείς με μία από τις τρεις καρδιακές διαταραχές, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, επικυρώθηκε και επεκτάθηκε σε μια μελέτη από το Ισραήλ που αναφέρεται στο ίδιο τεύχος του Nature Medicine. “Είναι πλέον σαφές ότι συμβαίνουν σημαντικές διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου ασθενών που πάσχουν από καρδιακή νόσο και ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να ξεκινήσουν πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και της διάγνωσης της καρδιακής νόσου. Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν εξηγούνται με φαρμακευτικές θεραπείες”, λέει ο Oluf Pedersen. Ο πρωταρχικός περιορισμός των μελετών είναι ότι οι ερευνητές αναφέρουν συσχετίσεις και όχι αιτιολογικές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις τους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Oluf Pedersen τονίζει ότι την περασμένη δεκαετία μια σειρά κυτταρικών και πειραμάτων σε ζώα σε συγκεκριμένες ενώσεις που προέρχονται από μικροβίωμα έχουν δείξει πώς το ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου. “Η παρέμβαση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε τρωκτικά έχει δείξει ότι ένα ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων μπορεί να τροποποιηθεί και να αποκατασταθεί εν μέρει με την κατανάλωση μιας πιο φυτικής και ελεγχόμενης διατροφής, την αποφυγή του καπνίσματος και τη συμμόρφωση με την καθημερινή άσκηση. Είναι καιρός να μεταφραστούν τα συσσωρευμένα στοιχεία του ρόλου του μικροβιώματος του εντέρου σε πιο εστιασμένες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας σε προσπάθειες πρόληψης ή καθυστέρησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μικροχλωρίδα του εντέρου σχετίζεται με τη γνωστική γήρανση

Είναι τα "καλά μικρόβια" κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου;

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Εντερικά βακτήρια μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.