Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα εγκέφαλος: Είναι τα “καλά μικρόβια” κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου;

Μικροβίωμα εγκέφαλος: Είναι τα “καλά μικρόβια” κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου;

Μικροβίωμα εγκέφαλος: Το πώς ακριβώς το βακτηριακό περιβάλλον στο έντερο μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες.

Ό,τι είναι καλό για την κοιλιά σας μπορεί να είναι καλό για το μυαλό σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με πιο ισχυρή ισορροπία βακτηρίων στο έντερό τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλές επιδόσεις σε τεστ τυπικών δεξιοτήτων σκέψης, όπως η προσοχή, η ευελιξία, ο αυτοέλεγχος και η μνήμη. Το πώς ακριβώς το βακτηριακό περιβάλλον στο έντερο μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. “Γνωρίζουμε από ζωικά μοντέλα ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου εμπλέκεται στη συστηματική φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθολογία του εγκεφάλου, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katie Meyer, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Η καλύτερη διατροφή για την υγεία του εγκεφάλου

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχη πρωτεΐνη και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συν τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι γνωστό ότι κάνει καλό στον εγκέφαλο. “Αυτές οι συμπεριφορές υγείας έχουν συσχετιστεί με μικροβιακά χαρακτηριστικά του εντέρου. Και είναι πιθανό ότι οι προστατευτικές επιδράσεις της διατροφής και της δραστηριότητας μπορεί, εν μέρει, να λειτουργούν μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου”. Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και το γενετικό τους υλικό. Για αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν βακτήρια που αποικίζουν τα έντερα σχεδόν 600 συμμετεχόντων (μέση ηλικία: 55).

Αντί να προσδιορίσουν την αλληλουχία όλου του γενετικού υλικού, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα γονίδιο που προσδιορίζει τη γενική ομάδα βακτηρίων, αλλά δεν αναφέρεται στις λεπτομέρειες. Τα άτομα με μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου έτειναν να τα πηγαίνουν καλύτερα σε έξι τυπικά τεστ δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης (γνωστική). Αρκετά συγκεκριμένα είδη βακτηρίων — Barnesiella, η ομάδα Lachnospiraceae FCS020 και Sutterella — φάνηκε να επηρεάζουν την απόδοση στα νοητικά τεστ. Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να σκάψουν βαθύτερα για να καταλάβουν πώς και γιατί. “Γνωρίζουμε ότι η συνολική κοινότητα σχετίζεται με πολλά, αλλά ακόμα δεν είμαστε σίγουροι ποια συγκεκριμένα μέλη ή χαρακτηριστικά της κοινότητας μπορεί να είναι πιο σχετικά, τουλάχιστον για κάτι σαν τη γνώση”, είπε η Meyer.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 8 Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open. Είναι οι τελευταίες σε μια πρόσφατη σειρά μελετών που εξετάζουν τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στην υγεία και τις ασθένειες. Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. “Η αυξημένη βακτηριακή ποικιλότητα, γενικά, είναι καλή για την υγεία σας και η λιγότερη ποικιλομορφία δεν είναι τόσο καλή, και αυτό ισχύει για μια ολόκληρη σειρά παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου”, δήλωσε ο ανοσολόγος John Bienenstock, συνταξιούχος καθηγητής παθολογίας και μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά.

“Αυτή η μελέτη είναι καλά γίνει και περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές φυλές και κοινότητες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της”. Ο Christopher Forsyth, του Κέντρου Rush για ολοκληρωμένη έρευνα μικροβιώματος και χρονοβιολογίας στο Σικάγο, εξέτασε επίσης τα ευρήματα. Είπε ότι συμβάλλουν στην κατανόηση του ρόλου του άξονα εντέρου-εγκεφάλου στη διανοητική λειτουργία και δυσλειτουργία. “Χρειαζόμαστε πρόσθετα ανθρώπινα δεδομένα για να διερευνήσουμε περαιτέρω τη σημαντική σχέση μεταξύ της γνώσης και του μικροβιώματος του εντέρου”, είπε ο Forsyth. Ο Δρ Christopher Damman, επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, συμφώνησε.

Περαιτέρω έρευνες

Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι γνωστή, αλλά η συσχέτιση δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα, είπε. “Πρέπει να δούμε αν ο χειρισμός του μικροβιώματος έχει κάποια θεραπευτική αξία για την υγεία του εγκεφάλου», είπε ο Ντάμμαν. Αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, σημείωσε. “Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν προβιοτικά συμπληρώματα για να βοηθήσουν στην επαναφορά της ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο έντερό τους για να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά δεν είναι μόνο ένα σφάλμα, πρέπει να συγκεντρώσουμε ολόκληρες κοινότητες βακτηρίων”, είπε ο Damman. “Αυτό ξεκινά με τη συμπερίληψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας για να τροφοδοτήσετε τα καλά σφάλματα και να ενισχύσετε την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου σας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Εντερικά βακτήρια μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2

Πώς σχετίζεται ο ιός HIV με το μικροβίωμα;

Μικροβίωμα εντέρου LOVEphage: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο εντερικό ιό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.