ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός εγκέφαλος: Πώς η άσκηση προστατεύει τη μακροζωία του εγκεφάλου [vid]

Αθλητισμός εγκέφαλος: Πώς η άσκηση προστατεύει τη μακροζωία του εγκεφάλου [vid]

Αθλητισμός εγκέφαλος: Γιατί η άσκηση βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε; Οι επιστήμονες μόλις συμπλήρωσαν το παζλ, που ενδεχομένως απαντά στο ερώτημα.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες. Όταν ιδρώνετε, τονώνετε τη διάθεσή σας, αυξάνετε την αυτοεκτίμησή σας και βελτιώνετε τη μνήμη και την εστίασή σας. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ιδρώνουμε: Έρευνα από το Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δείχνει ότι η κίνηση μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου μας από την άνοια καθώς γερνάμε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association και επιβεβαίωσε ότι η άσκηση έχει προστατευτική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο – ειδικά σε μεταγενέστερη ηλικία. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει το όφελος της άσκησης σε πειραματόζωα στο παρελθόν, αλλά η ανακάλυψη της ίδιας σχέσης μεταξύ κίνησης και γνωστικής μακροζωίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποτελεί σημαντικό επιστημονικό ορόσημο. Οι ερευνητές στο UC-Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψαν αυτή τη σύνδεση άσκησης-εγκεφάλου μελετώντας ανθρώπους που “δώρισαν” τον εγκέφαλό τους στην επιστημονική έρευνα ως μέρος του προγράμματος μνήμης και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου. Τα άτομα στην μελέτη πριν πεθάνουν ήταν μεταξύ 70 και 80 ετών.

Ένας υγιής εγκέφαλος μεταδίδει ηλεκτρικά σήματα αβίαστα μέσω των συνάψεων. Μπορείτε να σκεφτείτε τις συνάψεις ως μικρές πόρτες μεταξύ των νευρώνων που αφήνουν τα σήματα να περάσουν και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση αυτών των μικρών θυρών. “Υπάρχουν πολλές πρωτεΐνες στη σύναψη που βοηθούν στη διευκόλυνση διαφορετικών πτυχών της επικοινωνίας από κύτταρο σε κύτταρο. Αυτές οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι σε ισορροπία μεταξύ τους προκειμένου η σύναψη να λειτουργεί βέλτιστα”, γράφει η συγγραφέας της μελέτης Kaitlin Casaletto, PhD..

Η ομάδα της Δρ. Casaletto εξέτασε το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που είχαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πριν πεθάνουν – και διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν περισσότερο έτειναν να έχουν περισσότερες από αυτές τις προστατευτικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους. «Βρήκαμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα αυτών των συναπτικών πρωτεϊνών στον εγκεφαλικό ιστό κατά την αυτοψία», λέει η Δρ Casaletto.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες

Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

10 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να τονώσουν τον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.